Joi,
26.11.2020
Ceata
Acum
-2°C

Astăzi se lansează albumul lui Esu, hip-hop de Sibiu: „E greu să răzbați și să fii tu ăla”

22 Noiembrie 2019 12:51

Astăzi se lansează albumul lui Esu, hip-hop de Sibiu: „E greu să răzbați și să fii tu ăla”

Cornel Stoian sau Esu este un sibian care se ocupă de muzica hip-hop din Sibiu. Astăzi lansează albumul uMCn – ultimul MC necunoscut - în Bridge Cafe de la ora 22:00. Esu este unul dintre puținii hip-hop-eri locali care încearcă să construiască o comunitate în jurul acestui gen de muzică și se implică direct în promovarea și altor artiști.

Cornel Stoian, în vârstă de 30 de ani, este un sibian care se ocupă de muzica hip-hop din Sibiu prin proiectele solo pe care le desfășoară, dar și prin „Linia de Producție”, un proiect care reunește mai mulți rapperi din județul Sibiu. A terminat Liceul CFR și a participat la cursul de Live Sound Engineering de la SAE București, prin Actual „Media Academy” predat de către Radu Layer-Dobra. În perioada de liceu, Esu a început să asculte foarte mult rap și a fost impresionat de libertatea cu care acești artiști transmit diferite stări și modul în care „spun lucrurilor pe nume”. Din entuziasm pentru acest gen muzical s-a decis să intre și el în „joc” alături de No Sens și încă câțiva prieteni. Împreună au format Sib Records. Viața a separat acest grup de prieteni, dar Esu nu a putut renunța la muzică atât de ușor și s-a decis să formeze „Linia de Producție”. Numele este inspirat din munca de tehnician de pe liniile de producție și din faptul că într-un studio se întâmplă exact același lucru – de la primul sunet la produsul finit, o piesă sau un album. „«Linia de Producție» nu reprezintă o muncă în modul clasic, este vorba de creație și vine odată cu inspirația și ambiția. Eu scriu, înregistrez, mă ocup de mixaj și masterizare. Practic, e un fel de «one man show» deocamdată. Pe partea de instrumente am decis să colaborez cu beatmakeri din țară”, detaliază Esu.

„Linia de Producție” nu are încă niște limite clar trasate. Hip-hop-erul lucrează cu toți cei care își doresc să muncească și să ia toată ideea în serios. Cea mai nouă colaborare este cu Seby, cu care a făcut piesa „Flori de Cimitir”. La acest proiect Esu a fost și MC, dar a lucrat și la partea tehnică de înregistrare și mixaj, pentru care au publicat și un videoclip. „Cel mai mult am lucrat și încă lucrez cu BasilVio și Fiul Risipitor, cărora vreau să le mulțumesc că au încredere în mine și se țin de treabă. Am colaborat cu mulți MC pe proiectul Freestyle din Ardeal, un proiect făcut cu scopul de a ne uni și a lucra mai mult în echipă decât individual. La acest proiect am lucrat cu Filter+, Bubu, Rico, ăsta, 42, Clinciu și ArteFact”, spune hip-hop-erul sibian. Astăzi, de la ora 22:00, Esu lansează oficial albumul de hop-hop sibian la Bridge Cafe. Albumul se numește uMCn – ultimul MC necunoscut – și conține 13 melodii produse în studioul „Linia de Producție” împreună cu beatmakerii Mlădin, SOP și Snar3. Albumul a fost lansat on-line în luna septembrie, iar printre invitații evenimentului se numără Rafa, BasilVio, Fiul Risipitor, Filer+ și Melcu. „A fost interesantă munca la album, dat fiind faptul că încerc să mă mențin într-un continuu proces de învățare. Așa am învățat lucruri noi de la o piesă la alta și am lucrat la el până l-am adus cam unde am vrut”, explică Esu.

Cornel Stoian este un tânăr foarte ambițios și perfecționist, care încearcă mereu să se autodepășească și de aici vine și originea numelui Esu. După câteva concerte, un spectator i-a spus că un nume bun de scenă pentru el ar fi „Progresu”, datorită evoluției vizibile cu care uimea la fiecare concert. De aici a rămas cu Esu, un sufix. „Am continuat să mă țin cât mai mult de ce mă reprezintă. Esu pentru mine a ajuns să fie o reprezentare a motivației de a evolua constant”, subliniază el. În urmă cu doi ani a luat primul beat de la Mlădin și atunci i-a venit ideea unui album. A început colaborarea cu SOP și Snar3, iar de aici totul a mers în această direcție. Esu a continuat proiectele de zi cu zi și între timp pregătea o surpriză pasionaților de hip-hop, din Sibiu în special. „Nu am vrut un album tematic, să mă axez pe un anume subiect. Am vrut să cuprind cât mai multe stări, cât mai mult din cum văd eu lucrurile pe plan personal și până la urmă viața nu are un singur subiect”, spune Esu.

Fiecare piesă are povestea ei, fiind inspirată din viața artistului. Una dintre piesele de suflet este „Noi doi”, care reprezintă povestea dintre el și soția lui care l-a sprijinit și motivat de nenumărate ori. „Scopul ideal e să ajung să trăiesc din asta și să o pot face ca job full time. Am de gând să învăț cât mai multe în domeniu și să ajung să lucrez cu cât mai mulți oameni faini”, spune el despre planurile de viitor. Despre hip-hop-ul din Sibiu, Esu spune că se mișcă destul de greu, dar situația nu este izolată. Oamenii preferă să asculte muzica acasă, de pe laptop, în detrimentul unui concert live. „S-a pierdut cumva interesul pentru sentimentul de a fi acolo. Este destul de greu să te promovezi într-o lume cumva suprasaturată de informație, e greu să răzbați și să fii tu ăla”, conchide Esu.

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

Raz

Acum 1 an

La proiectul Freestyle din Ardeal unul din MC e "Clinicu" si nu "Clinciu" ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus