Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Student la Drept în Sibiu. Și-a dat fostul liceu în judecată și a câștigat:„M-am reprezentat singur din clasa a 12-a”

Student la Drept în Sibiu. Și-a dat fostul liceu în judecată și a câștigat:„M-am reprezentat singur din clasa a 12-a”

Ionuț Andrei Cocîrlău, în prezent student la Facultatea de Drept din Sibiu, a decis că vrea să devină procuror atunci când a descoperit că „poți muri cu dreptatea în mână”. Tânărul s-a luptat timp de mai bine de trei ani cu sistemul și cu liceul din Drăgănești-Olt, după ce a fost acuzat pe nedrept și i-a fost pus în pericol viitorul. Pentru că avocatul pe care l-a angajat i-a făcut mai mult un deserviciu, Ionuț l-a concediat și a decis să se reprezinte singur. Astfel, după mulți nervi și cu atât mai multe legi citite, studentul a câștigat procesul de unul singur.

„Pasiunea pentru drept a început de când eram elev la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt, din momentul în care am constatat că poți muri cu dreptatea în mână. M-am documentat foarte mult, am citit diferite legi, mi-a plăcut și mi-am zis Eu mă văd făcând dreptate oamenilor!”, povestește Ionuț atunci când îl întreb ce l-a determinat să aleagă acest drum în viață.

Ionuț Cocîrlău a avut de-a face cu instanțe și legi încă de dinainte să fi intrat la facultate. Fost elev al Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu" din Drăgăneşti-Olt, tânărul a obţinut marţi, după trei ani şi jumătate de procese, o sentinţă definitivă privind anularea unor sancţiuni primite pe nedrept în perioada liceului, precum şi daune materiale şi morale de peste 22.000 lei. Ionuț a devenit între timp student al Facultății de Drept de la Sibiu și spune că tot ce își dorește este ca profesorii să fi învățat din această experiență și niciun alt elev să nu mai treacă prin calvarul prin care a trecut el.

Tribunalul Olt a decis 2019 anularea deciziilor şi hotărârilor Liceului "Tudor Vladimirescu" Drăgăneşti-Olt din anii 2015 şi 2016, prin care Ionuţ Andrei Cocîrlău era sancţionat disciplinar prin scăderea notei la purtare şi mutarea disciplinară la un alt liceu. Tânărul povestește că sancţiunile au fost determinate de faptul că a mers la Primăria Oraşului Drăgăneşti-Olt pentru a solicita decontarea navetei. Pentru că nu a vrut să accepte nedreptatea care i se făcuse, Ionuț a dat liceul în judecată, angajându-și un avocat care din păcate a făcut mai mult rău decât bine. Practic s-a ales cu banii luați și cu o sentință nefavorabilă. Tocmai de aceea a decis să se reprezinte singur, chiar dacă dosarul era unul foarte greu.

„Am avut avocat în primul ciclu procesual, dar am pierdut procesul la acea dată din cauza acestuia, astfel încât din clasa a XII-a și până în prezent m-am reprezentat singur. Era un dosar foarte greu și multă legislație pe care avocații nu o cunosc, pentru că nu lucrează cu ea zilnic, unii chiar nu au lucrat niciodată, astfel încât m-am descurcat bine, cunoscând legislația în materie”, își amintește acesta.
Tinerii ar trebui să îi urmeze exemplul

Ionuț spune că a ales Sibiul pentru că admiterea la facultatea de aici era mult mai permisivă, iar el nu avea timp să se pregătească intens și pentru admitere și pentru proces în același timp. Nu îi pare rău.

„Am ales Sibiu deoarece admiterea la Drept era mai permisivă decât la București la aceeași specializare, iar eu clasele a XI-a și a XII-a mi le-am petrecut la tribunal, eram foarte preocupat de câștigarea procesului, pentru că îmi garanta că nu voi fi respins de la INM la proba de bună reputație. Facultatea de Drept din Sibiu este o facultate de prestigiu, face parte din hexagonul facultăților de drept, fiind printre cele mai bune facultăți de drept din țară. Cadrele didactice sunt temeinic pregătite, ba chiar au mai mult spirit de pedagog decât au avut profesorii din liceu”, spune tânărul.

WhatsApp Image 2019-11-27 at 12.39.38 PM

Acum că a trecut întreaga experiență, Ionuț are într-adevăr mai multă experiență în domeniu. În ceea ce privește partea teoretică însă, studentul spune că nu se consideră superior colegilor. „Eu am o mai multă experiență în practică față de colegi, pentru că am lucrat, să zic așa în instanță, dar la nivelul studiilor suntem egali, nu mă voi considera niciodată superior. Am un avantaj, într-adevăr, că dețin ceva informații din mai multe materii pe care noi le facem la drept.”

Ionuț spune că toți cei care trec prin astfel de situații ar trebui să îi urmeze exemplul și să nu se lase călcați în picioare.

„Tinerii ar trebui să îmi urmeze exemplul, mai ales că actualmente beneficiază de mult mai multe drepturi decât beneficiam eu. Și pe timpul meu erau aceste drepturi, dar rezultau din interpretarea principiilor educației, însă corpul didactic nu concepea așa ceva, cererea să scrie negru pe alb ce spuneam eu. Pentru a progresa noi, ca țară, avem nevoie de oameni cu spirit creativ și, mai ales, critic. Elevii, în special, ar trebui să ia atitudine și să nu rămână pasivi la felul în care sunt tratați de unele cadre școlare”, explică acesta.
Tânărul student mărturisește că nu s-a gândit ce va face cu banii din despăgubiri, „însă nu banii sunt importanți. Important este că ieri am obținut o victorie împotriva sistemului, o victorie a tuturor elevilor, nu doar a mea.” Mai mult, este și o lecție dată profesorilor, tuturor profesiilor din țară, în sensul că este necesar să înțeleagă că trebuie să se abțină de la astfel de comportamente, concluzionează Ionuț.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

S

Acum 4 ani

Bravo! Unii profesori cred la scoala ca sunt stat în stat sau la ei acasă cu copiii lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 4 ani

Hai Valcea!
Raspunde

S

Acum 4 ani

@/// Draganesti, nu Drăgășani :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horbotă salbatica

Acum 4 ani

Un naiv. Flăcău! Poti la fel de bine omorâ in numele dreptatii. Iar DREPTATEA aia de care vorbesti tu, nu exista. Dreptatea e a celor puternici, Dreptatea iese pe țeava puştii , Dreptatea e la Domnul. ... Mai vrei? !
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Foarte bine, curajos si simpatic pe deasupra.
Raspunde

Canaris

Acum 4 ani

Vreau un raspuns de la cineva documentat ... Cati absolventi de la Sibiu intra la INM ?
Raspunde

operatiunea overlord

Acum 4 ani

Foarte putini. Ultima data cand am avut legatura cu INM din 12 sibieni a luat 1...Ma refer la toate cele trei probe..
Raspunde

Stefan

Acum 4 ani

Bravooooo! Și succes.
Raspunde

Io

Acum 4 ani

Cu astfel de tineri se schimba tara. Felicitări pentru perseverență și curaj.
Raspunde

Sav

Acum 4 ani

Bravo junelui! Bravo C. Balau ti ai spalat pacatele!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus