Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Vârstnică din Sibiu, tâlhărită la ea în casă. Hoții spuneau că sunt de la o societate de electricitate

Vârstnică din Sibiu, tâlhărită la ea în casă. Hoții spuneau că sunt de la o societate de electricitate

O femeie de 83 de ani din Sibiu a rămas fără bunuri în valoare de peste 11.000 de lei, după ce două persoane i-au intrat în casă sub pretextul că sunt angajate la o societate de electricitate.

Incidentul s-a petrecut luni dimineața, în jurul orei 11. Femeia a sunat la poliție și a povestit cum impostorii au intrat în casă spunând că vor să repare un cablu electric și au plecat în schimb cu bani și bijuterii în valoare de 11.700 de lei. Polițiștii sibieni au deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de furt și desfășoară activități specifice in vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale, transmite Elena Welter, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Pentru a nu deveni victima furturilor în propria locuință, autoritățile sibiene transmit o serie de recomandări:

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz.

Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa-zise verificări.

De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, cu ten măsliniu adesea, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.

ATENȚIE! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului (montare/schimbare scocuri). La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută. În unele cazuri, după plecarea acestor ”oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.

De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.

În astfel de situații, în care la ușa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.

Aveți în vedere faptul că, odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08 – 17 și vizează îndeosebi persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.

 

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1663

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus