Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Autoritățile sibiene în cazul familiei care trăiește cu copiii în câmp: „Au refuzat ajutorul”

Autoritățile sibiene în cazul familiei care trăiește cu copiii în câmp: „Au refuzat ajutorul”

După ce reporterul Turnul Sfatului a relatat povestea oamenilor care trăiesc într-o tabără improvizată pe câmp, la ieșirea din oraș, autoritățile sibiene s-au autosesizat și au încercat să le ofere sprijin, însă fără succes. Potrivit acestora, atât serviciile medicale cât și cele de găzduire au fost refuzate.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu s-au deplasat ieri în cartierul Broscărie, acolo unde trăiesc mai mulți adulți, alături de cinci copii, în coșmelii improvizate. Autoritățile spun că acestora li s-au oferit atât găzduire cât și ajutor medical, însă oamenii ar fi refuzat spunând că vor pleca la Sighișoara.

„S-au identificat cinci minori însoţiţi de părinţii lor şi o persoană în vârstă imobilizată la pat. Minorilor şi părinţilor acestora li s-au oferit servicii de găzduire, servicii medicale prin solicitarea unui echipaj SMURD în vederea investigării stării de sănătate a acestora, însă aceştia au refuzat atât serviciile de găzduire, cât şi cele medicale, declarând că intenţionează să revină la domiciliile lor, unde deţin un imobil, respectiv în localitatea Sighişoara, judeţul Mureş”, transmite Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu.

Astăzi reprezentanții instituției au făcut o nouă vizită, însă nu au găsit pe nimeni altcineva în afară de bărbatul de 61 de ani, bolnav de cancer și diabet, care avea nevoie de asistență medicală. Potrivit unor surse apropiate de caz, bătrânul a fost preluat de SMURD și transportat la Spitalul Județean Sibiu, hipoglicemic, cu hipertensiune arterială și dureri lombare. Bărbatul se află în continuare în grija medicilor.

„În cursul zilei de 10.01.2020, s-a efectuat o nouă vizită a reprezentanţilor DGASPC Sibiu, ocazie cu care s-a constatat faptul că familiile, părinţii şi minorii, au părăsit acele locuinţe improvizate. În ceea ce priveşte bunicul bolnav, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, pentru investigaţii şi tratament, iar în acest context vor fi efectuate analizele necesare în vederea întocmirii dosarului şi încadrării acestuia într-un grad de handicap”, mai arată Beatrice Muntean.

„Nu, doamnă, n-a venit nimeni.”

Potrivit lui Vasile, bărbatul de 36 de ani care trăiește în câmp alături de părinți, nimic din situația lor nu s-a schimbat în ultimele două zile. Nu s-au mutat, iar ajutoarele continuă să vină. „Avem nevoie de bani pentru lemne, pentru că nu mai avem cu ce să facem focul. Ne-au mai sunat oamenii zilele astea să ne mai ajute cu una-alta. Cine vrea să ne mai sprijine poate să ne aducă haine pentru copii și medicamente pentru tata. Pe copii i-am dus un pic la cineva acasă, ca să-i spele, că erau murdari și nu aveam unde să îi curățăm acolo”, povestește bărbatul.

familie broscarie camp saraci (13)

Întrebat dacă autoritățile sibiene l-au contactat să-i ofere ajutor în vreun fel, Vasile a spus că „nu, doamnă, n-a venit nimeni să ne ajute”. Bărbatul a spus că pentru moment vor rămâne tot acolo, în câmp, menționând faptul că dacă cineva le-ar oferi gazdă nu ar refuza.

Foto: Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Wadim Korneliu

Acum 3 ani

Cineva aici minte de rupe. 1. Daca au fost autoritatile si le-a fost refuzat ajutorul, directia copilului ar fi trebui sa obtina mutarea minorilor in conditii civilizate indiferent de ce mocirla vor parintii sa locuiasca! 2. Pare-se ca la noi sunt inca prea multi impinge foaie pe posturi caldute unde joaca solitaire toata ziua
Raspunde

SilviuP

Acum 3 ani

"Ne-au mai sunat oamenii zilele astea să ne mai ajute cu una-alta". I-au sunat? Adica au telefon mobil? Nu au cumva si un BMW? De ceva timp nu mai prea cred povestile cu saracia oamenilor. De lucru se gaseste si, oricat ai fi de sarac, gasesti o solutie sa nu-ti cresti copiii in conditii mizerabile. Iar daca nici cum nu te descurci, bani pentru niste prezervative tot gasesti.
Raspunde

Doru

Acum 3 ani

La munca!!!
Raspunde

Un sibian

Acum 3 ani

Nu inteleg atitudinea celor de la protectia copiilor... pai cum poti lasa copiii aceia in frig, la - 10 grade noaptea??? Pai se vede clar din poze in ce hal stau copilasii aceia... ei nu se pot apara, au nevoie urgent de ajutor... e inadmisibil asa ceva... in acest caz, mai conteaza parerea parintilor? Parintii au nevoie probabil de acesti copii doar pt cersit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus