După ce reporterul Turnul Sfatului a relatat povestea oamenilor care trăiesc într-o tabără improvizată pe câmp, la ieșirea din oraș, autoritățile sibiene s-au autosesizat și au încercat să le ofere sprijin, însă fără succes. Potrivit acestora, atât serviciile medicale cât și cele de găzduire au fost refuzate.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu s-au deplasat ieri în cartierul Broscărie, acolo unde trăiesc mai mulți adulți, alături de cinci copii, în coșmelii improvizate. Autoritățile spun că acestora li s-au oferit atât găzduire cât și ajutor medical, însă oamenii ar fi refuzat spunând că vor pleca la Sighișoara.
„S-au identificat cinci minori însoţiţi de părinţii lor şi o persoană în vârstă imobilizată la pat. Minorilor şi părinţilor acestora li s-au oferit servicii de găzduire, servicii medicale prin solicitarea unui echipaj SMURD în vederea investigării stării de sănătate a acestora, însă aceştia au refuzat atât serviciile de găzduire, cât şi cele medicale, declarând că intenţionează să revină la domiciliile lor, unde deţin un imobil, respectiv în localitatea Sighişoara, judeţul Mureş”, transmite Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu.
Astăzi reprezentanții instituției au făcut o nouă vizită, însă nu au găsit pe nimeni altcineva în afară de bărbatul de 61 de ani, bolnav de cancer și diabet, care avea nevoie de asistență medicală. Potrivit unor surse apropiate de caz, bătrânul a fost preluat de SMURD și transportat la Spitalul Județean Sibiu, hipoglicemic, cu hipertensiune arterială și dureri lombare. Bărbatul se află în continuare în grija medicilor.
„În cursul zilei de 10.01.2020, s-a efectuat o nouă vizită a reprezentanţilor DGASPC Sibiu, ocazie cu care s-a constatat faptul că familiile, părinţii şi minorii, au părăsit acele locuinţe improvizate. În ceea ce priveşte bunicul bolnav, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, pentru investigaţii şi tratament, iar în acest context vor fi efectuate analizele necesare în vederea întocmirii dosarului şi încadrării acestuia într-un grad de handicap”, mai arată Beatrice Muntean.
„Nu, doamnă, n-a venit nimeni.”
Potrivit lui Vasile, bărbatul de 36 de ani care trăiește în câmp alături de părinți, nimic din situația lor nu s-a schimbat în ultimele două zile. Nu s-au mutat, iar ajutoarele continuă să vină. „Avem nevoie de bani pentru lemne, pentru că nu mai avem cu ce să facem focul. Ne-au mai sunat oamenii zilele astea să ne mai ajute cu una-alta. Cine vrea să ne mai sprijine poate să ne aducă haine pentru copii și medicamente pentru tata. Pe copii i-am dus un pic la cineva acasă, ca să-i spele, că erau murdari și nu aveam unde să îi curățăm acolo”, povestește bărbatul.
Întrebat dacă autoritățile sibiene l-au contactat să-i ofere ajutor în vreun fel, Vasile a spus că „nu, doamnă, n-a venit nimeni să ne ajute”. Bărbatul a spus că pentru moment vor rămâne tot acolo, în câmp, menționând faptul că dacă cineva le-ar oferi gazdă nu ar refuza.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean Sibiu , Turnul Sfatului , Asistenţă Socială , Beatrice Muntean , Silvana Armat , Protecția Copilului Sibiu , Spitalul Clinic Judeţean Sibiu
Vizualizari: 5582
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Ciupercutza
Acum 6 ore
Bogdan
Acum 6 ore
Hermannstädter
Acum 7 ore
Cetateanul turmentat
Acum 8 ore
Till Eulenspiegel