Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Investițiile serviciilor din Sibiu: de la extinderea supravegherii video prin oraș, la un nou liceu

Investițiile serviciilor din Sibiu: de la extinderea supravegherii video prin oraș, la un nou liceu

Bugetul adoptat pentru anul în curs la Sibiu include, defalcat, și bugetele alocate celor 17 servicii și instituții subordonate Consiliului Local. De la Poliția locală, care cere bani pentru studierea extinderii sistemului de supraveghere video în oraș, la Serviciul de administrare a unităților de învățământ care, anul, acesta, speră să termine mansardarea unei grădinițe, începută în 2008. Plus finalizarea celei mai mari investiții a orașului aflată în prezent în derulare.

În acest an, la fel ca și anul trecut, cea mai mare investiție a orașului este în curtea Serviciului de administrare a unităților de învățământ – este vorba de construirea noului Liceu de Artă, proiect pentru care în bugetul de anul acesta au fost alocați nu mai puțin de 22 de milioane de lei. Deocamdată, având în vedere stadiul lucrărilor la reabilitarea căminului de pe strada Oituz și construirea noului corp de clădire (vezi foto principală) în care ar urma să se mute elevii Liceului de Artă, un termen de finalizare a acestui proiect este greu de estimat.

De altfel, Serviciul de administrare a unităților de învățământ mai are astfel de proiecte începute de mult timp, cum ar fi și mansardarea corpului existent al Grădiniței cu program prelungit numărul 42 (cea de pe strada Nicolae Iorga). ”Lucrările pentru realizarea mansardării au fost contractate și începute în anul 2008”, se arată în rapoartele Serviciului care stau la baza adoptării bugetului pe anul în curs. Mansardarea grădiniței amintite ar urma finalizată anul acesta, în baza unui nou contract semnat în 2019, fiind alocate în acest sens 391.000 de lei. Puțin peste un milion de lei este alocat pentru continuarea lucrărilor de amenajare a curții, a aleilor și terenurilor de sport la Grădinița ”Elefănțelul curios” (de pe Aleea Haiducului). În zona lucrărilor noi, cele mai mari sume sunt alocate pentru schimbarea tâmplăriei existente la corpul de clădire de pe str. Ocnei a Colegului Independența – aproape 840.000 de lei. Serviciul are în lucru cea mai lungă listă de investiții dintre toate serviciile subordonate Primăriei, care includ atât instalarea sau extinderea de sisteme de supraveghere video, cât și – de exemplu – achiziția unei imprimante 3D pentru Colegiul național ”Gheorghe Lazăr”. În plus, Serviciul are în lucru o listă lungă de documentații pentru amenajarea curților, aleilor și terenurilor de sport la mai multe școli și grădinițe, pe lângă o serie de alte documentații legate de infrastructura clădirilor de învățământ sau cea specifică activității didactice. Adică de la reabilitări de fațade ori canalizări, la săli de sport. În total, bugetul de investiții pe anul în curs al Serviciului public de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din Sibiu este de 27 de milioane de lei.

Poliția vrea să extindă supravegherea video

La Spitalul de Pediatrie, singurul spital aflat în subordinea Primăriei Sibiu, programul investițiilor din acest an este de aproximativ 3,1 milioane de lei. Cel mai mare proiect rămâne cel de reconfigurare și modernizare a spațiilor ambulatoriului integrat – 1,2 milioane de lei. Dotările preconizate pentru anul în curs sunt în valoare de 1,47 de milioane de lei, cea mai scumpă achiziție fiind un analizator automat pentru urină (220.000 de lei).

Poliția locală cere bani pentru achiziția a cinci calculatoare și a unui nou autoturism ”cu sisteme de avertizare sonoră și luminoasă”, care să completeze parcul auto care cuprinde 14 mașini. Totodată, instituția condusă de Gheorghe Aldea Adrian a primit 50.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate necesar începerii procedurii de extindere a sistemului de supraveghere video stradală în Sibiu.

Poliția locală își mai dorește o mașină pentru anul în curs Poliția locală își mai dorește o mașină pentru anul în curs

Teatrul național ”Radu Stanca” este una din instituțiile cu cele mai mari bugete din Sibiu, având în vedere și Festivalul pe care îl derulează: 32,7 milioane de lei este bugetul estimat pentru teatrul sibian în acest an. Cheltuielile de personal din acești bani sunt estimate la 11,5 milioane de lei, iar programul de investiții propus - la 1,9 milioane de lei. Teatrul ”Gong”, pe de altă parte, are un buget alocat de 8,1 milioane de lei, cheltuieli de personal estimate la 4,8 milioane de lei și investiții estimate la 148.000 de lei. Tot aproximativ opt milioane de lei este și bugetul Casei de cultură a municipiului în acest an, instituția fiind cea care administrează și Teatrul de balet al orașului și care, de anul trecut, are un nou sediu.

Noul serviciu pentru baze sportive investește deocamdată în birotică

De la finele anului trecut, Sibiul are și un nou serviciu, cel de Administrare a bazelor sportive și de agrement. Pornește la drum anul acesta cu un buget de 2,6 milioane de lei, din care aproape un milion de lei sunt cheltuielile de personal. Noul serviciu își propune pentru anul în curs achiziția de calculatoare în valoare de 63.000 de lei, de diferite programe de calculator în valoare de 32.000 de lei, dar și achiziția unui autoturism în valoare de 90.000 de lei.

Serviciul de administrare a parcurilor și zonelor verzi are anul acesta un buget de 6,3 milioane de lei, din care cheltuielile de personal sunt de 2,1 milioane de lei. Lista de investiții include o centrală termică la sediul social, care să o înlocuiască pe cea care a împlinit 12 ani. Valoarea investițiilor acestui Serviciu: 30.000 de lei.

La Grădina Zoologică, din cele 6,3 milioane de lei bugetate pe anul acesta, aproximativ 1,4 milioane de lei vor merge către cheltuielile de personal. Iar investițiile depășesc jumătate din buget, adică depășesc suma de 3,8 milioane de lei. În derulare sunt amenajările pentru jaguari, tigri și lei, iar pentru anul acesta se estimează că vor fi demarate lucrările la Ferma animalelor, care are rolul de a oferi copiilor șansa de a interacționa cu animalele pe care le pot mângâia și hrăni. Peste 900.000 de lei este estimarea acestei investiții.

Direcția de asistență socială, cu un buget de 38,5 milioane de lei în 2020, are estimări de cheltuieli de personal în sumă de 18 milioane de lei. Pentru anul în curs și-a propus reabilitarea și modernizarea Adăpostului de noapte din Piața Iancu de Hunedoara, investiție aprobată de Consiliul local încă din toamna lui 2017. 800.000 de lei solicită Direcția de asistență socială pentru acest proiect, în cursul anului 2020. În afara unei documentații tehnice referitoare la un club de zi pentru vârstnici pe str. Andrei Șaguna, Direcția își mai propune achiziția de calculatoare, paturi reglabile cu telecomandă, dar și un autoturism de teren cu tracțiune integrală, motivat de faptul că majoritatea beneficiarilor de măsuri sociale locuiesc în zone greu accesibile de la marginea orașului.

Baia Populară ar urma deschisă în această primăvară

Serviciul Baia Populară, cu un buget aprobat pe anul în curs de 16,6 milioane de lei, este așteptată să deschidă în acest an porțile instituției cu același nume. Cu cheltuieli de personal de 2,2 milioane de lei, cea mai mare investiție a Serviciului rămâne lucrarea de finalizare a Băii Populare, începută în octombrie 2018 și pentru care bugetul pe anul în curs este de 13 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 martie 2020. Odată cu deschiderea Băii Populare, conducerea Serviciului intenționează să achiziționeze și un sistem de sonorizare ambientală de 100.000 de lei. Printre alte multe dotări – de la aparatură de terapie și masaj la sistem de acces cu barieră – se propune și achiziția unei mașini.

Serviciul de administrare al domeniului public și privat are un buget estimat la cinci milioane de lei, în condițiile în care de la începutul lunii februarie, încasările din taxa de parcare intră direct în bugetul local. Cu cheltuieli de personal estimate la 2,8 milioane de lei, Serviciul își propune investiții de aproape două milioane de lei. Cele mai mari investiții sunt cele pentru automatele de parcare, dar – mai ales – pentru instalarea unui sistem de monitorizare a parcărilor din zonele de tip B, adică acolo unde timpul de parcare este limitat la două ore. 600.000 de lei intenționează Serviciul de administrare a domeniului public să investească în monitorizarea celor 420 de locuri din jurul Pieței Cibin. ”Prin acest sistem putem fi sesizați automat atunci când se depășește durata de parcare de două ore și, totodată, se poate verifica disponibilitatea locurilor de parcare libere, informație care poate fi pusă la dispoziție cetățenilor pe aplicația Parcare Sibiu, pe telefoanele mobile”, se arată în descrierea necesității acestei investiții.

Parcările din preajma pieței Cibin ar urma monitorizate video Parcările din preajma pieței Cibin ar urma monitorizate video

Administrația Cimitirului are anul acesta un buget estimat la 6,1 milioane de lei, cheltuielile de personal reprezentând 2,2 milioane de lei. Pe lângă lucrările în continuare – estimate la aproape 940.000 de lei și care vizează alei, drenaj și sistemul de iluminat – administrația Cimitirului municipal își mai propune ca nouă investiție reabilitarea capelei ortodoxe din stânga intrării, lucrare estimată la aproape jumătate de milion de lei, și extinderea sistemului de iluminat.

Primele sisteme de colectare subterană a deșeurilor

Serviciul de salubrizare ajunge anul acesta la un buget total de peste 50 de milioane de lei, la cheltuieli de personal de 1,1 milioane de lei. Dimensiunile bugetului sunt date de cheltuielile realizate pentru salubrizarea orașului și ridicarea și transportul deșeurilor, estimate la 40 de milioane de lei. Pentru anul în curs, Serviciul își propune să demareze proiectul de modernizare a celor 284 de platforme publice pentru colectarea deșeurilor din oraș, platforme care trebuie prevăzute cu sisteme care limitează accesul persoanelor. ”În anul 2020 ne-am propus realizarea unui număr de 30 de bucăți, ținând cont de resursele financiare posibile”, se arată în nota de fundamentare a bugetului pe anul în curs întocmită de Serviciul de salubrizare. În afara celor 2,2 milioane de lei pentru aceste 30 de platforme care urmează a fi modernizate. Un alt milion de lei este alocat creării unui sistem subteran de colectare a deșeurilor, care presupune amplasarea a aproximativ 40 de perechi de containere subterane în zonele unde spațiul nu permite amplasarea supraterană. În fine, un alt milion de lei este alocat pentru amplasarea a 40 de perechi de containere pentru deșeuri supraterane.

Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân are anul acesta un buget de 1,2 milioane de lei, cheltuielile de personal fiind estimate la 630.000 de lei. Investițiile pe care Serviciul și le propune în acest an sunt de 66.000 de lei, pentru o nouă stație de epurare. ”Stația de epurare s-a defectat, iar în urma reviziei efectuate s-a constatat că nu se mai poate repara, fiind necesară înlocuirea acesteia”, se justifică bugetul de investiții al acestui Serviciu pe anul în curs.

Tot din categoria ”micilor investitori” face parte și Direcția de Evidență a Populației, cu un buget de 2,7 milioane de lei, din care cheltuielile de personal reprezintă 2,4 milioane de lei. Programul de investiții include achiziția unei noi mașini, în valoare de 85.000 de lei. Iar Direcția Fiscală, cea care anul trecut s-a mutat în noul sediu de pe strada Turismului, cere finanțare pentru schimbarea a zece calculatoare și a unei mașini pentru numărat banii. La un buget de 7,3 milioane de lei, cheltuielile de personal sunt de aproximativ șase milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Frânaru'

Acum 4 ani

Mulți bani, puține investiții. Aproape toate cu abonament. Creier și mai puțin.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus