Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

”Eu sunt în Sibiu din 1998, adică sunt sibian get-beget”. Întâlnire despre diversitate

”Eu sunt în Sibiu din 1998, adică sunt sibian get-beget”. Întâlnire despre diversitate

Un evreu, un sirian, un maghiar, un sas, un rom și un sibian se întâlnesc în Sibiu, într-o bibliotecă. Pare începutul unui banc din seria celor care apasă pe stereotipuri etnice, însă e vorba despre exact contrariul. Biblioteca ASTRA a găzduit joi o întâlnire organizată de USR PLUS Sibiu care și-a propus să aducă laolaltă personalități de diverse etnii, pentru a vorbi despre experiențele lor. Cu umor, emoție, dar și cu note critice, invitații au vorbit despre ce înseamnă din punctul lor de vedere noțiunea de diversitate.

Nadia Badrus (evreul), Nicoleta Degeratu (romul), Ramez Hamideh (sirianul), Péter Eckstein-Kovács (maghiarul), Dr. Paul-Jürgen Porr (sasul) și Ciprian Ștefan (românul) au vorbit despre diversitate și multiculturalitate, iscodiți de moderatorul Radu Vancu.

Scriitorul a deschis discuția vorbind despre normalitatea etnică din Transilvania, dar și despre inerentele accidente. ”Noi credem că am arătat și în Sibiu, și în Transilvania, și în România, că am știut, cred eu, au fost și accidente, evident, dar am știut să gestionăm relativ bine experiența străinului. Evident, migrația este una din provocările acestui secol și trebuie să ne pregătim. O știm. Migrația înseamnă în primul rând întâlnirea cu străinii. Toți oamenii de aici au avut această experiență a străinului. Desigur, fiecare dintre noi poate avea această experiență a străinului într-un context sau altul. Și copilul venit de la țară la oraș, poate fi un străin în raport cu colegii lui”, a început întâlnirea scriitorul Radu Vancu.

dezbatere USR (6)

Origini evreiești, descoperite pe parcurs

Atât sociologul Nadia Badrus, cât și politicianul Péter Eckstein-Kovács și-au descoperit relativ târziu originile evreiești. În cazul Nadiei Badrus, explicația este că s-a interesat târziu de acest lucru, deoarece ”erau timpuri când nu se discuta despre asta”. Iar Eckstein-Kovács a aflat, la propriu, întâmplător, în tren. Un cetățean l-a întrebat cum îl cheamă și când i-a spus numele, i-a transmis că e evreu. Și-a întrebat părinții și a aflat adevărul. ”Singura schimbare a fost că din ziua aia, în loc să țin cu Honved, echipa de fotbal a armatei, am ținut cu de atunci cu MTK, care era echipa evreilor”, a povestit politicianul în cadrul întâlnirii.

”Dialogul” dintre cei doi a continuat și atunci când Nadia Badrus i-a lăudat pe sibieni că au votat un etnic sas pentru a le fi primar. ”Sunt născută în București și acolo am trăit 23 de ani, inclusiv facultatea. Evreitatea mea provine de pe linie maternă, știam că mama e evreică, dar nu mă consideram evreică. Tema etnică nu se discuta, nu era o temă de discuție. Când am venit la Sibiu am făcut cunoștință cu diversitatea etnică. Am învățat foarte mult de la prietenii mei sașii. Experiența Transilvăneană și cea Sibiană e multietnică. Să nu uităm că în Sibiu, primarul Iohannis a fost ales de patru ori primar într-un oraș în care minoritatea germană nu e majoritate, din contră, cred că sunt mai multi etnici maghiari decât germani”, a povestit sociologul.

Eckstein-Kovács a intervenit prompt și cu mult umor: ”Pe mine nu m-au ales. Am candidat de două ori la Primăria Clujului și... ioc, nimic. Locul doi în prima instanță, care măcar era pe podium. În fine, eu am idei puține, dar fixe. Una dintre ele, legată de conviețuirea românilor și maghiarilor în Ardeal, ce să spun, este o experiență de conviețuire, unii spun că e de 2000 de ani, eu cred că e numai de o mie de ani, că numai atunci am trecut noi drumuri pe aici”, a povestit fostul candidat la Primăria Cluj.

dezbatere USR (7)

Lecțiile

Cu o copilărie și o adolescență în care au abundat din plin momentele în care s-a făcut referire în cele mai variate moduri la originea ei romă, Nicoleta Degeratu a spus că au ajutat-o să treacă peste câteva învățături din familie. ”Copil fiind, am învățat că trebuie să respect pe toată lumea și astfel voi primi înapoi respect. Atunci când oferi respect și oferi tot ce ai mai bun pentru a ajuta comunitatea, oamenii îți vor oferi respect. Un copil mai iresponsabil, mai rău, sau cum e el, e influențat de exemple personale”, a spus Nicoleta. Este studentă la ULBS și vicepreședintă a Organizației Tinerilor Romi Sibiu.

Lucrurile bune ajung să fie cunoscute a fost și mesajul Nadiei Badrus. Ea a dat exemplul Consulatului german și al calfelor călătoare care au contribuit din plin la reabilitarea singurei sinagogi din oraș. ”Despre aceste inițiative, care s-au desfășurat în 2019 președintele comunității evreiești din Sibiu a scris într-un ziar din Israel, și știrea a mers mai departe. Dacă tot construim, de ce să construim ziduri, când putem construi poduri?”, s-a întrebat Nadia Badrus.

Românul și islamul

”Eu sunt în Sibiu din 1998, adică sunt sibian get-beget”, s-a prezentat râzând Ramez Hamideh. Din Damasc de loc, sirianul spune că nu s-a simțit niciodată străin în Sibiu. Dar în timpul discuției a găsit cusurul românului: e reticent în ceea ce nu cunoaște. ”Mă simt minunat în orașul acesta. Sincer. Nu m-am simțit niciodată că sunt străin aici”, povestește Ramez. E puțin supărat pe serialele turcești, care induc românilor o idee greșită despre musulmani. ”Când românul află că ești musulman, e curios, pentru că nu știe nimic despre religia noastră. De ce nu mâncăm carne de porc, de ce avem dreptul să ne căsătorim cu mai multe femei, chestiuni care sunt stricate de serialele de televiziune. De exemplu, ai ales seriale turcești. Turcia e țară musulmană, dar nu reprezintă islamul. Turcii, când au ajuns aici, au pus românii să plătească, islamul nu te pune să plătești, nu există așa ceva în Islam”, spune omul de afaceri.

Despre experiența printre străini a vorbit și Dr. Paul-Jürgen Porr, pe când se afla în... Germania. ”Eu, în România, nu m-am simțit niciodată străin, sau cu stigmatul că sunt străin”, spune Porr. Nu același lucru s-a întâmplat în Germania, în anii 90, când nu s-a simțit confortabil că toți ”se minunau cum știu așa de bine germană”.

Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra, a vorbit despre misiunea instituției pe care o conduce în ceea ce privește schimbarea mentalităților. ”Era în 2016 când am relizat că muzeul Astra are nevoie de un refresh, iar refresh-ul trebuia să vină din zona ofertelor culturale. Iar ofertele culturale pe care noi le-am gândit au fost acelea de a fi în context cu misiunea noastră, a Astrei, dar și cu misiunea pe care ne-am asumat-o în 2007, ca țară membră a Uniunii Europene. Și am construit un program unic în țara noastră, care se numește ASTRA multi-cultură, un regal al tuturor etniilor conlocuitoare. Programul respectiv nu a fost simplu, nu a fost deloc ușor. E greu de multe ori să ne acceptăm unii pe alții,  dar în același timp, conștientizăm că trăim unii cu alții”, a spus Ciprian Ștefan.

foto USR Sibiu

dezbatere USR (3) dezbatere USR (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Goldstein

Acum 2 ani

Orice este cu vancu si usr este banc
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Urban12

Acum 2 ani

Ce esti ma?!? Am 6 generatii in burg, 2 secole. Esti nimic!
Raspunde

sigur european

Acum 2 ani

Acuma si sirianul a exagerat. Dat totusi, Roman de 2 secole in burg ? Aproape imposibil proprietar in burg ( cetate ) ... Poate in Gusterita sau Turnisor .... Poate in Tiglari sec. XIX, care ulterior a fost primul cartier romanesc integrat in oras ...
Raspunde

Cristian

Acum 2 ani

Dezvoltati un pic va rog afirmatia dvs. pt a afla si noi lucruri noi desi sunt de 200 de ani. Sunteti sas??? Sau roman??
Raspunde

King Corona

Acum 2 ani

Mai terminati cu diversitatea asta.... cand vor veni aia sa va taie pe strazi si sa va violeze femeile, sa vedeti atunci diversitate. Ne-am trezit si noi cu diversitatea la spartul targului.... o sa urmeze un val de diversi dinspre Siria cat de curand. Treziti-va, ca bateti cainele mort cu idei ca diversitate si globalism... sa ne bucuram ca suntem cum suntem, cat mai suntem.
Raspunde

???

Acum 2 ani

Da, dna nadia e evreica pe linie materna. Dar numele Badrus ce origine are?
Raspunde

Io nu

Acum 2 ani

No ni mă la ei...
Raspunde

Cristian

Acum 2 ani

Dezvoltati un pic va rog afirmatia dvs. pt a afla si noi lucruri noi desi sunt de 200 de ani. Sunteti sas??? Sau roman?? Multumesc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus