Luni,
20.09.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Care sunt informațiile care trebuie furnizate la intrarea în România în contextul coronavirusului

Care sunt informațiile care trebuie furnizate la intrarea în România în contextul coronavirusului

O declarație cu informații despre țara din care ați plecat, locurile vizitate și detalii despre starea de sănătate, printre altele, trebuie completată de toate persoanele care intră în România. Reprezentanții IPJ Sibiu au dat publicității modelul unei astfel de declarații, subliniind faptul că furnizarea de date eronate intră sub incidența legilor penale.

Întinsă pe o pagină format A4, declarația care trebuie completată la intrarea în România este utilizată, mai apoi, de către direcțiile de sănătate publică. În afară de datele de identificare, modelul de declarație solicită și informații despre țara și localitatea din care sosesc persoanele în România, despre zonele vizitate, eventualele contacte cu persoane suferinde din cauza infecției cu noul coronavirus, spitalizări în urmele săptămâni și eventuale simptome (febră, dificultatea de a înghiți, de a respira sau tuse intensă). Traseele urmate până la intrarea în țară trebuie, de asemenea, detaliate. Cei care completează acest chestionar trebuie să ofere detalii exacte și despre locurile din România în care estimează că vor sta mai mult de 24 de ore, inclusiv cu adresa exactă. De asemenea, trebuie furnizate și date de contact rapid (număr de telefon, adresă de e-mail). Celor care refuză să completeze acest chestionar li se poate refuza intrarea pe teritoriul României. Iar cei care vor intra în autoizolare sau carantină, trebuie să indice în mod clar adresa exactă precum și mijlocul de deplasare folosit de la intrarea în România la destinație. Modelul de declarație are o variantă în limba română și una în limba engleză.

Reprezentanții IPJ Sibiu atrag atenția că cei care completează cu date eronate aceste declarații încalcă două articole din Codul Penal, articole care prevăd pedepse de până la doi ani de închisoare.

”Art. 326 Cod Penal Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.”

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus