Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Procurorii pot amâna audierea persoanelor suspecte. Suspecte și de coronavirus

Procurorii pot amâna audierea persoanelor suspecte. Suspecte și de coronavirus

Procurorii sibieni vor putea decide, de la caz la caz, dacă să audieze sau nu un suspect ori martori în dosarele pe care le instrumentează, este una din măsurile dispuse de conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Tribunal care, între timp, și-a actualizat pentru a treia oară în ultimele trei zile restricțiile în contextul noului coronavirus.

Audiențele și relațiile cu publicul sunt suspendate până pe 31 martie 2020, cel puțin, a decis conducerea Parchetului sibian. Sesizările, cererile și memoriile vor putea fi transmise prin fax, e-mail sau poștă (0269/213325, [email protected] sau Sibiu, str. Calea Dumbrăvii, Nr. 28-32, judeţ Sibiu, cod poştal: 550324). În acest context, și procurorii vor comunica actele procedurale tot prin astfel de mijloace. Cu excepția angajaților Parchetului, toate persoanele străine care vor intra în sediul instituției (în cazuri care intră în categoria audiențelor sau relațiilor cu publicul) vor trebui să completeze inițial un formular referitor la starea de sănătate, dar și la călătoriile din ultima perioadă, printre altele. ”În cazurile în care din conţinutul declaraţiei rezultă vreuna din situaţiile de risc indicate de răspunsul afirmativ la întrebări, jandarmul de serviciu va interzice accesul declarantului şi va încunoştinţa conducerea unităţii, care va notifica respectivul caz la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu. Persoanele care intră în unitate vor proceda obligatoriu Ia igienizarea mâinilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Parchet redacției Turnul Sfatului.

În cazul celor citați sau aduși în fața procurorilor în diferite dosare trebuie, la fel, să dea informații despre starea lor de sănătate și traseele parcurse. ”Dacă prezintă simptomele specifice (febră, transpiraţie, tuse, stare generală alterată, greutate la respiraţie), se va aprecia de către procuror în funcţie de urgenţa cauzei, audierea acesteia cu asigurarea mijloacelor de protecţie (măşti, mănuşi şi respectarea unei distanţe de 2-3 metri) sau amânarea efectuării audierii. Procurorul de caz poate amâna efectuarea activităţilor procedurale care implică contactul direct cu persoanele, în măsura în care este posibil faţă de urgenţa cauzei”, se mai arată în comunicatul semnat de Ioan Veștemean, prim-procuror al Parchetului sibian.

Judecătorii: măsuri ”mai drastice”

Reuniți într-o a treia ședință consecutivă, magistrații Tribunalului Sibiu au decis adoptarea unor noi măsuri, pe care le descriu ”mai drastice” în încercarea prevenirii și răspândirii noului coronavirus. După ce au hotărât restricționarea contactului cu documentele cauze, de exemplu, judecătorii au decis să amâne toate cauzele, mai puțin cele urgente.
”Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu a decis, în unanimitate, restrângerea obiectelor cauzelor ce urmează să fie judecate în perioada următoare, astfel că se vor judeca doar cauzele urgente, stabilite prin votul adunării generale, şi anume: - În materie penală : cauzele pentru care există pericolul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, cauzele de competența completelor de drepturi şi libertăți, privind măsuri preventive; - În materia civilă: suspendare provizorie (art. 719 CPC), suspendare (art. 450, 507, 512 şi 719 CPC), măsurile asiguratorii (poprire asiguratorie, sechestru asigurator, sechestru judiciar), ordonanțe președințiale în materia cauzelor de dreptul familiei şi cu minori, ordine de protecţie, asigurare dovezi; - În materia dreptului muncii şi asigurărilor sociale: acţiunea în constatarea nelegalității grevei, acţiune în suspendarea grevei; - În materia litigiilor cu profesioniştii: suspendare executare (provizorie a executării silite a debitorului - art. 66 al. 11 din Legea nr. 85/2014), deschiderea procedurii cerută de debitor; - În materia contenciosului administrativ: suspendare executare acte administrative, cereri privind achiziţiile publice referitoare la medicamente şi aparatură medicală; Celelalte cauze cu termen stabilit în intervalul 16-18.03.2020 se amână în ședință nepublică, în timp ce pentru cauzele neurgente cu termen stabilit în perioada 19.03.2020- 30.04.2020 se va dispune preschimbarea termenului de judecată”, comunicat Tribunalul Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus