Vineri,
23.04.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Inginerii Universității din Sibiu au construit o stație de decontaminare pentru Spitalul județean

Inginerii Universității din Sibiu au construit o stație de decontaminare pentru Spitalul județean

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu beneficiază acum de o stație de decontaminare, amplasată la ieșirea din secția de boli infecțioase, cu ajutorul căreia cadrele medicale pot să își decontamineze combinezoanele. Stația a fost creată de colectivul Departamentului de Mașini și Echipamente Industriale din cadrul Facultății de Inginerie cu susținerea Asociației MECROB.

După ce stația, care a fost creată în 12 ore de inginerii de la ULBS, a fost donată și pusă în funcțiune, au început să apară și alte solicitări. Decanul Facultății de Inginerie, Gabriel Racz, spune că rugămintea de a crea un astfel de sistem a venit de la colegii din domeniul medical. Acum, echipa se pregătește să creeze și alte stații.

„Ideea a apărut în urma discuțiilor avute cu colegii noștri din Facultatea de Medicină, care ne-au solicitat să facem o stație de decontaminare pentru ieșirea cadrelor medicale din zona contaminată – zona de ATI, saloane de boli infecționase, zona roșie dacă putem spune așa. În momentul respectiv, trebuie făcută o decontaminare primară a cadrului medical care iese dintr-o astfel de zonă, prin pulverizarea unor produse biocide pe combinezonul pe care îl poartă. A fost nevoie să nu fie cu acționare electrică, din cauza faptului că substanțele sunt inflamabile, așa că am optat pentru o soluție cu comandă manuală. Apasă pe o pompă de câteva ori, după care substanța este pulverizată”, arată Gabriel Racz.

Pentru a putea crea și alte stații, inginerii vor avea nevoie de ajutor financiar, întrucât costul pentru prima a fost suportat din bugetul asociației. S-au folosit de asemenea de câteva materiale pe care le aveau disponibile în laboratoarele facultății.

„Stația este montată la secția de boli infecțioase și deja am primit ceva feedback de acolo. Avem cereri și pentru alte stații și suntem în faza de achiziționare de materiale pentru următoarele. Sperăm să primim și finanțare, pentru că deocamdată am folosit fonduri din asociația noastră, Asociația MECROB, prin care desfășurăm și tot ceea ce înseamnă susținerea echipelor de robotică ale facultății. Costul construirii de la zero al unei stații ar ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Prima stație am realizat-o cu aproximativ 600 de lei, pentru că am și reutilizat niște materiale disponibile în laboratoarele facultății”, explică decanul.

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus