Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Reacții din Sibiu la acțiunea ”Lumină de Paști” a MAI și BOR. ”Rugăciunea mea este: Doamne apără-ne de noi înșine, în primul rând”

Reacții din Sibiu la acțiunea ”Lumină de Paști” a MAI și BOR. ”Rugăciunea mea este: Doamne apără-ne de noi înșine, în primul rând”

Preoții parohi ai bisericilor evanghelice și greco catolice, dar și conf. univ. dr. Lucian Grozea au comentat pentru Turnul Sfatului acordul anunțat între Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română, în perspectiva Sărbătorilor Pascale. 

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat deja, că se va reveni asupra acestui „presupus acord” între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă și că, pentru români, cuvântul de ordine, rămâne „stați acasă.” Pe de altă partea, Patriarhia Română a transmis prin Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, că acordul semnat cu MAI respectă toate prevederile Stării de Urgență.

Ministrul de interne Mircea Vela a anunțat aseară, 14 aprilie, într-o intervenție televizată, că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Biserica Ortodoxă Română (BOR) au semnat un acord cu privire la desfășurarea evenimentelor care vor avea loc cu ocazia Sfintelor Paști. Acordul a fost anunțat ca unul de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către MAI, pentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale. Printre prevederi s-au numărat și distribuirea prescurii în zilele de vineri și sâmbătă în toate parohiile, de unde ar fi putut fi luată de credicioșii din vecinătatea acestor parohii, lumina Sfântă ar fi fost distribuită de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, iar angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, ar fi trebuit să asigure respectarea distanței sociale în timpul distribuirii paștilor. În replică, președintele Klaus Iohannis, a susținut astăzi, 15 aprilie, o declarație de presă în care a subliniat faptul că se va reveni asupra acestui „presupus acord”, arătând că nu este de acord cu prevederile sale, în condițiile în care cuvântul de ordine este „stați acasă” Totodată, președintele României a atras atenția asupra faptului că, dacă acest lucru nu va fi respectat, „după sărbători vom avea îmormântări”. „Ca să fie foarte clar, ce am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet cuvântul de ordine este: Stați acasă! Este regretabil să observăm și în viața noastră și în viața publică că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți românii au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm, iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste”, a precizat președintele în declarația de presă.

Killian Dorr, prim preot al Bisericii Evanchelice Killian Dorr, prim preot al Bisericii Evanchelice

Killian Dorr: „Pot spune că s-a intensificat contactul cu o parte dintre enoriași. ”

În acest context, Turnul Sfatului a obținut o reacție de la Killian Dorr, prim-preotul Parohiei Evanghelice Sibiu. Cu toate că nu a aprofundat foarte mult subiectul, preotul evanghelic este de părere că cel mai indicat ar fi să se respecte toate măsurile de prevenție, așa cum au făcut și enoriașii evanghelici, care au sărbătorit Paștele, cu o săptămână înaintea ortodocșilor. „Fiecare biserică trebuie să își organizeze protecția cum crede că este de cuviință și cum sunt regulile statului. Noi acceptăm toate aceste delimitări și toate aceste regulamente pentru că înțelegem care este Miza și care este pericolul și de aceea avem slujbele online. De asemenea, avem slujbe televizate, în limba germană, săptămânal, pe marile canale europene de limbă germană, care sunt de foarte bună calitate și mulți dintre enoriașii noștri le urmăresc. Totodată îi văd pe preoții noștri online. Noi de sărbători am avut o experiență foarte bună, pentru că am avut 1.200, până în 1.500 de vizite la site-ul pe care am transmis slujbele. În principiu, suntem mulțumiți. Pentru noi este o experiență interesantă și eu pot să spun o experiență bună, pentru că avem și contact telefonic cu mulți dintre enoriași, cu care înainte nu interacționam. Chiar pot spune că s-a intensificat contactul cu o parte dintre enoriași. Experiența în mediul online nu este nouă pentru noi, dar acum a fost forțată și cred că ne prinde bine să ne actualizăm puțin deprinderile. Noi trebuie să respectăm măsurile de siguranță pentru că avem și mulți oameni în vârstă și trebuie să înțelegem că această pandemie trebuie stopată cumva, iar dacă noi putem să ajutăm, o facem.

Biserica Greco Catolică va respecta măsurile impuse de Starea de Urgență: „Este mai bine să iubim viața, decât să-i contaminăm pe cei din jurul nostru”

Liturghiile din Biserica Ursulinelor sunt reduse la o oră Liturghiile din Biserica Ursulinelor sunt reduse la o oră

Preotul paroh de la Biserica Romano – Catolică „Sfânta Treime” din Piața Mare nu a dorit să comenteze situația. „Am vorbit cu părintele paroh și a spus că pe noi nu ne atinge absolut deloc și atunci nu vom declara nimic”, ne-a transmis un reprezentant al parohiei.

Pe de altă parte, însă, Nicolae Popa, preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice „Ursuline” a precizat că atât biserica, cât și enoriașii vor respecta cu strictețe îndemnul „stai acasă”. „Noi suntem sub tutela Sfântului Părinte Papa Francisc și dânsul a avut o anumită atitudine și am rămas fermi pe această poziție, care este aceeași cu a președintelui României, de a sta acasă și de a fi în rugăciune, în comuniune cu Sfântul Părinte, cu poporul român, pentru că altfel riscăm să ne distrugem dacă nu suntem atenți. Dacă Sfântul Părinte (n.r. Papa Francisc ) a avut această atitudine atât de solitară, dar în același timp împreună aducătoare de tot ceea ce înseamnă omenire și care dorește viața pe pământ, așa trebuie să facem și noi. Vom avea Paștele în această săptămână și toate slujbele sunt transmise online de când s-a așezat urgența în țară. În fiecare seară, de la ora 18.00 avem Sfânta Liturghie, apoi cum e săptămâna mare, joi de la ora 18.00 vom avea cele 12 Evanghelii, apoi Prohodul Domnului, dar toate vor fi în biserică numai cu noi, cei doi preoți și vor fi transmise online. Enoriașii au înțeles, chiar dacă aseară am primit câteva telefoane prin care să ne întrebe cum să facem. Am rămas fermi și am spus că vom rămâne la ideea Sfântului Părinte Papa de a sta în casă. Este mai bine să iubim viața decât să-i contaminăm pe cei din jurul nostru, pentru că este periculos. Vă dați seama atâta pâine care se taie intră în contact cu foarte multe mâini. Eu nu știu, chiar și la o comunitate mai mică cum e a noastră, care dintre cei care taie pâine este sau nu este contaminat. Atunci nu sunt eu direct răspunzător de situație, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva? Va trebui să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Rugăciunea mea este: Doamne apără-ne de noi înșine, în primul rând, pentru că și noi avem porniri și ne apără de tot ceea ce ne înconjoară. Este o rugăciune clară pe care o repet în fiecare seară, până vom trece hopul cel mare. Vom avea și slujba Învierii, când noi vom ieși cu Lumina Sfântă în biserică și vom spune veniți de luați lumină și vom face cele ale Sfintelor Paști, cum sunt vinul și pâinea dar, virtual, bineînțeles”, a spus preotul paroh.

Lucian GrozeaConf. Univ. dr. Lucian Grozea: „acest tip de consumarism ritualic îmi repugnă”

Lucian Grozea este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Asistență socială, Jurnalism, Relaţii Publice și Sociologie la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, ULBS. Acesta este de părere că se insistă mult prea mult pe ritual, când ar trebui ca ritualul să fie smerenie, ascultare, pregătire, pace și rugăciune. „Sf. Ttadiție este păstrată în respectarea învățăturii, nu doar în prevenție. V-ați gândit că poate e un moment de adâncă circumflexare sufletească și noetică? Că prea am relativizat Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură? Că avem parte de moarte, mai degrabă decât de Înviere? Că suntem lacomi după anaforaua Sf. Paști, pe care o dorim cu demență, nu cu credință și dragoste să vă apropiați?! Nu învățăm și nu înțelegem nimic. Închisoare suntem noi sufletului, soma-sema, ne învață și Platon, demult, nu, dar noi insistăm bezmetici în ritual, când ritualul e smerenie, ascultare, pregătire, pace și rugăciune. Adică reala Sfântă Tradiție, reala participare. Când sunt bolnav spiritual, nu doar fizic, stau acasă să mă fac bine, nu mă tot lamentez, pentru că Hristos Taumaturgul vine, nu mă lasă de izbeliște. El este, a fost și va fi până la sfârșitul veacurilor cu noi, dar nu vrem să-L percepem și să fim cu El. Nouă ne trebuie circ și nesăbuință, așa cum deseori o facem de marile sărbători tradiționale românești, Sf. Paraschiva, Sf. Dumitru, epatăm credința. Să știți că un credincios practicant ar fi avut aghiazmă în casă de la Bobotează, e aceeași sfințire și lumânare de Sfintelor Paști anterior, așa că, acest tip de consumarism ritualic îmi repugnă. Comuniune înseamnă grija deplină față de aproapele meu, atunci pot vorbi și despre iubire. Hristos a Înviat!”, spune conf. Univ. dr. Lucian Grozea.

Patriarhia Română a transmis prin purtătorul de cuvânt că acordul cu MAI respectă toare reglementările Stării de Urgență

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat astăzi, 15 aprilie, pentru Agerpres că acordul cu MAI este „în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă" şi subliniază că România este o ţară şi o societate edificate pe valorile creştinismului. „Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă", a spus acesta. Totodată susține că a oferi, cu „măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită", reprezintă un gest salutar şi nu criticabil. „A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!", a mai spus Vasile Bunescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

20 comentarii

Un crestin

Acum 4 ani

Dupa principiul daca nu sunteti de acord cu noi atunci nu sunteti creștini, sunteti ,,ideologi anticrestini". Ba suntem crestini dar indraznim sa vedem lucrurile altfel. Intr-adevar Lumina de Pasti va fi adusa de jandarmi si voluntari corespunzator echipati dar acele echipamente sunt pentru protectia lor, vor intra in contact cu sute sau mii de oameni care nu or fi echipati si astfel virusul poate fi bine mersi plimbat dintr-o parte in alta pe echipament. Din cauza asta echipamentul este de unica folosinta.Asta in primul rand. In al doilea rand, Pasti se duc doar la oamenii bolnavi, in rest ceilalti crestini au posibilitatea, cu o declaratie in buzunar, sa mearga sa o ia fiecare de la parohia din apropriere. Si daca credeti ca toti acesti oameni, voe astepta cuminti, echipati cu masca si manusi, pastrand distanta regulamentara, inseamna ca sunteti naivi. A se vedea Boboteaza cand oamenii asteapta cuminti sa ia apa sfintita.
Raspunde

hop

Acum 4 ani

sintem tare departe de secolul 21 !
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Viata noastra este pusa in pericol prin relaxari in scop electoral.
Raspunde

Cristian

Acum 4 ani

Stii cand a inceput punerea in pericol??? Cand banii s-au dus(ca in intreaga tara) pe paine si circ. Esti capitala lu'cucu cultura si a lu'ceaunu'mondial si tu nu ai un spital de urgenta echipat. Ne-a gadilat placut auzul ca suntem ai cu motz dar ne cadea zidul de la spitalul judetzean in cap daca tranteam usa mai tare..
Raspunde

ombladon 420

Acum 4 ani

Du-te acum in Piata Cibin, daca nu esti deja cumva unul din aia care se inghesuie....
Raspunde

Toma

Acum 4 ani

Da,m-am linistit!Orice om normal reactioneaza firesc si nu incearca sa manipuleze mintile oamenilor.Sa fie clar:nu sunt impotriva bisericii ci impotriva tampitilor din fruntea ei!Cand eram copil participam in fiecare an la savarsirea slujbei de inviere intr-un satuc uitat de lume, fara curent, fara televizor si fara lumina de la Ierusalim dar intr-o atmosfera mirifica si tainica!Acum Invierea e un eveniment exploziv,cu lumina(numai) de la Ierusalim, cu avioane,girofaruri,politie si politicieni care fac mult "bine"!Si cu multe televiziuni care ne sucesc mintile!Oare care-i adevarul,asta de acum sau cel stiut din copilarie?
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Dacă îmi permiteți o aluzie ușor în ton cu vremurile, pot spune doar așa : cultul creștin ortodox e mai catolic decât papa, adică pe înțelesul tuturor băștinașilor care se pregătesc să se imbulzeasca sâmbăta seara la biserică în ciuda restricțiilor oficiale, e mai exagerat. Catolicii, deși aflați într-o relativă minoritate în România, ca de altfel și alte culte au respectat săptămâna trecută aceste recomandări din partea autorităților. Nu, Biserica Ortodoxă nu poate, ei sunt mai șmecheri, mai lasă bă ca noi știm mai bine, nu, la ei nu se poate, nu există, ei încheie acorduri cu ministrul să meargă lumea la imbulzeala. Aici domnilor e vorba și de respect față de ceilalți compatrioți, la BOR asta lipsește din păcate și nu de azi, de ieri. Sunt creștin ortodox la rândul meu, dar sunt și cetățean român și pot sa respect legea și sa înțeleg că este o situație temporară. Credința trebuie sa fie mai presus decât anumite obiceiuri și tradiții.
Raspunde

Voltaire

Acum 4 ani

Au si sarit unio trium nationum ca nu cumva sa castige taranii ceva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ombladon 420

Acum 4 ani

incredibil! unde erai tu “iohannis doamne“ cand “s-a” dat liber sclavilor romani catre plantatiile mamicii Merkel.. unde erai tu comandantul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii cand stateau sclavii romani nas in nas in aeroportul cluj s.a. . Nu ti-a mai pasat ca iobagii si serbii din sate carantinate, scapati ca prin minune cu adeverinte de la primarii stau in avion pana in germania. Va arde Ortodoxia, n-o mai suportati, loviti cu tot ce aveti in ea, de cate ori aveti ocazia. Nu suportati Lumina!
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Incredibil! Daca autoritatile au dat dovada de incompetenta, prostie sau hotie o data, trebuie sa gireze si a doua oara prostia. In logica ta, precedentul creat este litera de lege. Sa fim seriosi, ortodoxia a ramas in alt secol. Singur punct de actualitate al bisericii ortodoxe cu secolul XXI este puterea banului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ortodoxie la puterea o mie

Acum 4 ani

„Cine nu e cu Mine e împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine, risipeşte”. Dar cine este cu Domnul? Cel ce trăieşte şi făptuieşte în duhul Lui; cel care nu-şi îngăduie nici gânduri, nici simţăminte, nici dorinţe, nici hotărâri, nici cuvinte, nici fapte care să fie neplăcute Domnului şi potrivnice poruncilor şi hotărârilor Sale învederate. Cel ce trăieşte şi făptuieşte altfel, acela nu este cu Domnul; prin urmare, nu adună, ci risipeşte. Dar ce risipeşte? Nu doar puterile şi timpul, ci şi ceea ce adună. De pildă, nu adună bogăţie cu Domnul cel care o adună fără să facă parte altora, precum şi cel care cheltuie averea adunată – parte pentru huzur, parte pentru danii izvorâte din slava deşartă, parte pentru moştenitori.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ombladon 420

Acum 4 ani

Turnul Sfatului devine Antena 3 al puterii sibiene, cu mici exceptii care doar intaresc regula!
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Se putea ca ca la un asemenea articol sa nu vina toti "enoriasii" ca sa posteze ? :))
Raspunde

BOR SRL

Acum 4 ani

Biserica, religia in general, e o afacere economica la fel ca oricare afacere: e ca un post TV, care face orice sa-si pastreze clientii. Logic ca cei din fruntea ei se tin cu dintii sa "ramana-n carti"...
Raspunde

Che

Acum 4 ani

Am trecut astăzi prin piața sa îmi cumpăr lapte de capra pentru copil ,pentru ca nu găsesc in hipermarket decât la un litru care costa cât 6 L...in fine asta e alta poveste .Si ce sa vezi mai nene ? O mare hărmălaie de oameni de toate vârstele de zici ca se dădeau gratis toate! Ceea ce e grav ,e faptul ca guvernanții se fac ca nu văd sau nu vor sa vadă ca și acolo e același lucru care o sa se întâmple sâmbătă , doar ca la piața se întâmpla zilnic de ceva vreme !
Raspunde

Un om chibzuit

Acum 4 ani

BOR este frustrata ca in ultimele luni, din cauza pandemiei, a strins mai putin de la oitele sale. BOR est minioasa ca oamenii isi dau deama ca intreaga ei colectie de sfinti obscuri si mai putin obscuri, de icoane facatoare de minciuni si de hoituri mestesugit conservate nu ajuta, de fapt, la nimic si ca tonele de apa sfintita la Boboteaza sint de fapt doar apa si nimic mai mult! BOR este mincata de ciuma simoniei si de lacomia fara margini a hahalerelor care ii concureaza pe baronii politici! BOR doreste sa arata ca ei sint singura putere in tara asta, singurii stapinitori, ca toti ceilalti sint tolerati ssi lipsiti de orice importanta! BOR este virful de lance al reactiunii, care ne-ar intoarce in Evul Mediu, spre a le munci mosiile si a le umple conturile! BOR este Babilonul cel mare, Cetatea Stricaciunii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus