Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
24°C

Sfaturi în contextul dezinfecțiilor din oraș: ”spălați lăbuțele animalelor de companie cu apă și șampon”

Sfaturi în contextul dezinfecțiilor din oraș: ”spălați lăbuțele animalelor de companie cu apă și șampon”

Substanțele folosite pentru dezinfecție și igienizare în această perioadă pot afecta starea de sănătate a animalelor de companie. Pentru a evita astfel de situații, medicii veterinari au câteva sfaturi simple.

A scoate câinele la plimbare - în jurul locuinței, ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus - este o activitate care nu trebuie întreruptă, pentru păstrarea sănătății animalului de companie. Însă amplele acțiuni de igienizare cu diferite substanțe – acțiuni inițiate fie de către autorități, fie de persoane private – pot dăuna stării de sănătate a câinilor care sunt plimbați prin zone tratate, atrag atenția medicii veterinari. ”Dacă s-ar respecta concentrația pe care o indică producătorii acestor substanțe, în mod normal nu ar trebui să fie afectate animalele. Dar, până la urmă fiind vorba de o substanță toxică, ar fi bine ca proprietarii să spele cățeii pe lăbuțe după ce se întorc de la plimbare. Cu apă și șampon, după care să îi usuce”, explică medicul veterinar sibian Andrei Floare.

Printre afecțiunile care pot fi cauzate animalelor de companie care intră în contact prelungit cu substanțele dezinfectate (cum ar fi, de exemplu, hipocloritul de sodiu), medicul veterinar amintește de ulcere bucale, tuse sau respirații greoaie. ”Există posibilitatea apariției unor intoxicații, dacă nu vor fi spălați și își vor linge, mai apoi, lăbuțele. Iar pentru câinii care au alergii, există posibilitatea să facă inclusiv diferite forme de dermatită. Adică să apară inclusiv arsuri la nivelul perinițelor de pe lăbuțe, la suprafețele de contact, adică inclusiv pe burta cățeilor”, mai arată Andrei Floare.

El atrage atenția și proprietarilor de câini care aleg să își lase câinii să alerge prin zone de la marginea orașului. Zone în care, în această perioadă, se constată o ”explozie” a numărului de căpușe. ”În zona Câmpșor, de exemplu, este plin de căpușe. Am avut trei cazuri de babesioză (boala canină provocată de căpușe) în ultima săptămână. Am avut chiar cazul unui rotweiller, care a murit zilele trecute din această cauză. Deci câinilor le trebuie continuate procedurile de deparazitare, tratamentele preventive trebuie făcute, pentru că animalele pot suferi afecțiuni grave”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Nicu

Acum 1 an

Si in parcul Sub Arini e.plin de capuse, acolo nu se face nimic ?
Raspunde

vasile

Acum 1 an

parca e carantina.Nu ai voie in parc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus