Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Interviu cu noul director al AJOFM Sibiu: Din cei 14.000 de sibieni în șomaj tehnic, cel puțin 10.000 se vor întoarce imediat la lucru după 15 mai

Interviu cu noul director al AJOFM Sibiu: Din cei 14.000 de sibieni în șomaj tehnic, cel puțin 10.000 se vor întoarce imediat la lucru după 15 mai

De la numirea fostului director, Mircea Crețu, în funcția de prefect al județului Sibiu, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu are un nou director în persoana lui Cosmin Adrian Roșu.

Cosmin Adrian Roșu vine din sistem, are experiență în AJOFM și este un bun cunoscător al mediului economic sibian. Am încercat să aflăm de la el cum își va reveni economia Sibiului după 15 mai.

 

Ce făceați în anul 2010, când a fost precedenta criză economică?

Aveam două obiecte de activitate. Pe vremea aceea aveam un magazin într-un centru comercial din Sibiu, împreună cu soția. Și mai aveam un birou de consultanță în afaceri și management.

Prin urmare, sunteți foarte implicat în mediul economic sibian, înțelegeți amploarea crizei...

Eu spun că înțeleg foarte bine.

Ați fost afectat direct de criza din 2010?

Am fost afectat foarte tare din două puncte de vedere. În primul rând, oamenii nu mai aveau bani și afacerile au scăzut, iar în al doilea rând spațiile pe care le foloseam, închiriate, precum și utilitățile, nu erau adaptate perioadei de criză, nu s-au redus prețurile la chirii, nu s-au redus prețurile la utilități, nu s-au făcut niciun fel de discounturi, cum astăzi am înțeles cu unii beneficiari de spații fac pentru clienții lor.

Sună foarte similar cu se întâmplă în prezent în Sibiu, deși sunt zece ani diferență.

Așa este.

Puteți face o comparație între ce se întâmpla acum zece ani și se vedem acum în economia Sibiu, din acest punct de vedere?

Eu spun că vorbim despre două momente total diferite, nu este același tip de criză economică. Acum nu traversăm o criză economică provocată de lipsa unor lichidități în piață sau falimente bancare. Este doar o criză sanitară, care creează o criză economică prin scăderea consumului, într-o anumită perioadă. O parte din activitățile economice care generează consum sunt reduse sau oprite total și oamenii sunt reticenți, nu știu ce se întâmplă cu venitul lor, cu job-ul lor, și atunci stopează eventualele investiții sau achiziții de bunuri valoroase.

Adică nu mai circulă banii.

Categoric.

Și asta se reflectă și în cifrele AJOFM. Câți sibieni sunt acum în șomaj tehnic.

În șomaj tehnic sunt peste 14.000 de persoane din județul Sibiu, care au fost și achitate. Dar aici este o diferență. Noi nu am plătit nimic către cei 14.000 de oameni, noi am plătit către cei peste 1200 de angajatori care au solicitat.

Dacă i-am introduce în rândul șomerilor obișnuiți, la cât ar crește în prezent rata șomajului în județul Sibiu?

Nu se poate face aceasta înglobare în rândul șomerilor. Acești șomeri-tehnici este sunt angajați, au contracte de muncă suspendate și sunt la dispoziția angajatorului. Nu putem face un calcul și ar fi inutil. În momentul în care acei angajatori vor disponibiliza persoane, ei vor putea fi considerați șomeri. E ca și cum i-am include pe cei aflați în concediu, concediu fără plată sau concediu medical. Ei au un loc de muncă bugetat, doar că în acest moment au contractul de muncă suspendat. Sunt și angajatori care pe parcursul lunii aprilie au avut mai multe reveniri din suspendare, au chemat oamenii câteva zile sau săptămâni la lucru pentru că au avut o comandă sau o livrare. Sunt și mulți angajatori care nu ar fi solicitat șomajul tehnic dacă beneficiarii lor nu ar fi avut activitățile stopate din cauza stării de urgență. Dau un exemplu: cei din Horeca nu au mai avut activitate deloc. Toți furnizorii lor au fost afectați.

După 15 mai câți din cei peste 14.000 de sibieni aflați în șomaj tehnic credeți că se vor întoarce la muncă?

Din cei 14.000 eu cred că cel puțin 10.000 se vor întoarce imediat. Noi încă nu știm cu siguranță dacă mai sunt chiar 14.000, s-ar putea ca unii dintre ei să fi început deja să muncească. Platforma Industrială a Sibiului funcționează. Atât timp cât Germania a relaxat măsurile și a pornit industria, comenzile curg. A fost o perioadă în preajma Paștelui, de vreo zece zile, în care o parte din oameni au stat acasă, și după totul a pornit.

Cei care totuși nu se vor mai întoarce, se vor uita către AJOFM. Aveți programe de reconversie socială, cu ce îi așteptați?

În momentul acesta este în analiză la Guvern, probabil corelată la nivel european, o măsură care prevede forme de sprijin, fie subvenționare, fie stimulare a angajatorilor din toată Europa care nu vor reduce activitatea, deși poate evoluția pieței le-ar dicta asta. Ideea este că sunt stimulați să păstreze locurile de muncă. Cei care după 15 mai nu pot să deschidă, cum sunt restaurantele și barurile, probabil că vor continua șomajul tehnic. Nu știu pe ce perioadă. Separat vor fi sprijiniți antreprenorii prin măsurile luate de guvern, precum IMM Invest și altele, în așa fel încât o mare parte din forța de muncă să rămână, sau cea care rămâne fără obiect să fie absorbită în alte părți. Ca să dau un exemplu, un ospătar probabil că se va regăsi la un post de ambalator manual, dar niciodată nu o să poată merge să lucreze într-o fabrică de electronice. Sunt nuanțe. Abia la final, pentru toți cei care au nevoie, noi le asigurăm cursuri de formare profesională gratuite, cursuri pe care le vom extinde în funcție de necesitățile pieței. Mai sunt și foarte mulți furnizori din industria auto care înainte de criză aveau un mare dificit de forță de muncă. Eu sunt convins că dacă economia va reporni, chiar și partea de turism, Horeca, căreia îi va lua puțin mai mult, vor fi foarte puțini cei care aveau un joc înainte și rămân acum fără loc de muncă.

Cum credeți că își va reveni turismul în Sibiu, gândindu-ne la cei care lucrează în domeniu?

Eu estimez că peste 40% dintre cei care lucrează în turism în Sibiu sunt angajați temporari, în general studenți, chiar și elevi, oameni care nu au un contract permanent, pe perioadă nedeterminată. Din start cei care aveau o astfel de construcție vor reveni la locurile de muncă.

Deci sunteți optimist.

Eu sunt optimist. Am început cu o comparație cu criza din 2010. Atunci companiile se închideau pentru că nu aveau lichidități, nu aveau comenzi, nu aveau cui să vândă. Acum există lichidități, majoritatea oamenilor și-au primit salariile și le vor primi întregi în viitorul apropiat. Un milion de români afectați nu reprezintă nici măcar un sfert din totalul oamenilor angajați în România. Nu contest că nu au fost afectați, doar că din punct de vedere nu se resimt foarte greu, ei își vor pune în continuare în aplicare planurile de cheltuieli, probabil cu o întârziere sau ușor adaptate la noile realități. Atunci, toți furnizorii de servicii sau produse vor avea activitate. Astfel rulajul financiar este împlinit. În niciun caz nu se va ajunge la o situație de oprire totală. Din ce-mi aduc eu aminte în 2009 a fost o scădere reală a puterii de cumpărare de aproape 30% în România. Astăzi nu există această situație și eu nu cred că va există. Este o scădere, indiscutabil, probabil va fi o scădere de 10%, ceva e genul, poate se va regla anul  viitor, dar situația este incomparabil mai bună.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Jean Claude

Acum 3 ani

..asta de la AJOFM nu pre stie ce graieste ! vin vremuri grele fratilor - mai ales la noi in romanica - ca ne o lasat cu curu gol !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus