Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Chiriașii ANL-urilor din Sibiu au plătit chirii prea mici. ”Nu suntem de acord ca unii să greșească și alții să plătească”

Chiriașii ANL-urilor din Sibiu au plătit chirii prea mici. ”Nu suntem de acord ca unii să greșească și alții să plătească”

Pentru că au luat drept perioadă de amortizare 60 de ani, în loc de 40 de ani, reprezentanții Urbana au încasat timp un an chirii mai mici decât ar fi trebuit. Acum, chiriașii trebuie să plătească retroactiv diferența.

Chiriile a peste 150 de locuitori din toate blocurile ANL (de pe Alba Iulia, Bârsei, Prof. Aurel Decei, Independenței, Prof. Dr. Ioan Moga, Prof. Aurel Popa, Tilișca și Viitorului) au fost eronat calculate, a descoperit în primăvara aceasta Curtea de Conturi. Eroarea provine din modul în care a fost elaborată o hotărâre a Consiliului local Sibiu (97/2019), în luna martie a anului trecut. ”S-a constatat că în cuprinsul HCL 97/2019, la baza calculului chiriei pentru locuințele menționate s-a prevăzut în mod eronat o durată de amortizare a construcțiilor de 60 de ani în loc de 40 de ani. Astfel, nivelul chiriei a fost stabilit la un nivel inferior, durata de amortizare a construcțiilor fiind unul din elementele de calcul ale chiriei”, se arată într-un raport al Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Sibiu.

Potrivit acestui raport, în urma acestei erori chiriile plătite au fost mai mici cu sume între 30 și 100 de lei (în funcție de numărul de camere). Chiriile plătite în anul care a trecut aau fost cuprinse între 88 lei pentru o garsonieră și 317 lei pentru un apartament cu patru camere.

În urma acestei situații, executivul local a propus recuperarea sumelor de la chiriași, arătând că aceștia nu pot fi ”iertați” ca urmare a descoperirii acestor erori realizată de funcționari. Diferențele vor trebui recuperate pentru perioada aprilie 2019 – aprilie 2020.

Altfel nu se poate

”Nu suntem de acord ca unii să greșească și alții să plătească. Noi vom vota împotriva acestui proiect. Dar, considerăm că cineva trebuie să plătească. Primăria nu poate și de undeva banii trebuie recuperați. Dar chiriașii acum au un noul preț la chirii, acestea cresc, plus că le mai adăugăm și recuperarea sumelor pe un an în urmă”, a spus consilierul local Ioan Stroie (PSD), la momentul în care proiectul privind recuperarea chiriilor a fost pus în discuție în forul legislativ local.

”Am înțeles punctul de vedere al formațiunii pe care o reprezentanți, îl respect. Dar, practic, nu avem altă variată”, a fost replica primarului Astrid Fodor.

Secretarul Sibiului, Dorin Nistor, a explicat de ce legea nu dă altă variantă decât de a recupera sumele ”uitate” de la chiriași. ”O problemă este termenul de prescripție este de trei ani de la data la care se constată o eroare. O eroare în calcul a existat în cazul de față, însă beneficiarul este acel chiriaș ANL. În Codul civil, legea care reglementează această îmbogățire fără justă cauză, primul care plătește acest beneficiu este chiar chiriașul”, a spus Dorin Nistor, arătând că în acest caz ”eroarea a fost descoperită înainte de termenul de prescripție”.

Asigurări profesionale pentru funcționari

Consilierul local Ioan Stroie a propus ca funcționarilor din Primăria Sibiu să le fie încheiate asigurări de malpraxis, astfel încât dacă mai greșesc, companiile de asigurări să acopere eventualele pagube. ”Angajații Primăriei, care și așa sunt puțini și au mult de lucru, sunt supuși greșelii. În acest sens, v-aș ruga doamna primar să facem oarecum să ne interesăm, dacă le putem face celor care sunt mai expuși acestor greșeli o asigurare profesională. E normal ca atunci când lucrezi, să mai și greșești. Și, atunci, acestor angajați să le fie plătite greșelile din asigurările profesionale. Să ne gândim în slujba omului”, a propus Stroie.

Primarul Sibiului nu a respins ideea. ”Vom analiza propunerea dumneavoastră, vom vedea în ce măsură avem bază legală și ce înseamnă asta pentru bugetul local”, a răspuns Astrid Fodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Jack Sparrow

Acum 4 ani

In locuintele ANL au stat, stau si vor sta NUMAI cei cu pile grele prin diverse institutii ale statului. Sa nu mai fim prosti democratic ( democratic stupid ) si ipocriti social. Stim cu totii asta, vedem dupa masinile " sociale " ale bietilor chiriasi in ANL-uri , cât de grea si impovaratoare e situatia lor. Eu personal cunosc 5 ( cinci ) familii care stau in ANL-uri si care put efectiv de bogati ( vile pe lotrioara, case pe lângā Subarini, business uri destul de bune, neafectate de COVID-19....), dar....ce sa vezi..... nimic demonstrabil legal......mamica....taticu.....bunicu....... āia sunt cu cashu pe ei...... āstia.......asistati social...... Hai, hai ca inca se poate in Romanica......sa rupem locul ....ce daca nu e " kosher "......e ok, e super ok.....rupem locul , rupem, rupem , rupem,rupem !!!!! Ca de poate!!!!!!!! Nu exista tara mai bunā ca România pentru facut averi colosale din nimic, urinand pe legi si oameni fara sa patesti nimic ....

Raspunde

Unu Doi

Acum 4 ani

Si medicii sibieni sunt clienti pe-acolo, unii deja au achizitionat la pret de sub piata, ap respective. Saracii, au 4-5000 euro net per luna, dar sunt saraci, si nu-si permit sa cumpere de pe piata libera! Asa devin unii oameni la sb! Facultate lejereala, nu terminau daca faceau la bucuresti sau cj, pozitie sociala, salariu de nabab, chirie aproape moka, si drept de cumparare muuult sub piata.

Raspunde

Me Me

Acum 4 ani

4000-5000 euro net? Ori esti prost, ori esti prost....intentionat.
Raspunde

Crina Pop

Acum 3 ani

Daca esti din Bucuresti sau Cluj sa nu crezi ca esti mai destept ca cei de la Sibiu.Ce nu sti insa e ca cei de la Sibiu merg "culmea",la facultati din Cluj iar cei din Bucuresti ,ce sa vezi ,au napadit Sibiul.Bravo va-ti ales locatia superba dar aduceti-va si aportul pentru a o intretine,nu faceti doar pe desteptii pe net fara sa cunoasteti realitatea din teren.Da suntem sufocati la Sibiu de alde isteti ca dv. dar ce sa vezi? asa suntem noi ardelenii,mai indulgenti dar in nici un caz prosti.Va recomand sa va intrebati in sinea dv. si sa va raspundeti sincer : daca sibienii ar fi ca bucurestenii,ati mai fi venit cu deavalma in sibiu?Evident ca nu....
Raspunde

Eu Si CE

Acum 3 ani

Mereu, greselile lor ale PNL si FDGR vor fi platite de oameni. Astia vor sa isi scoata greseala lor tot pe spatele omului exact cum face si cu conducerea tarii. Chiar sunt asa de prosti sibienii incat sa mai suporte astfel de abuzuri???? Pana Cand mai suportati dragi Sibieni????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus