Sâmbătă,
15.08.2020
Innorat
Acum
18°C

Fabrica de Sticlă de la Avrig s-a închis. „Am stins cuptorul, după șapte ani în care a funcționat non-stop”

31 Iulie 2020 10:58

Fabrica de Sticlă de la Avrig s-a închis. „Am stins cuptorul, după șapte ani în care a funcționat non-stop”

Cuptorul Fabricii de Sticlă de la Avrig, inima întregii afaceri așa cum directorul Doru Teodorescu îl numește, s-a stins. Din păcate, pandemia a făcut mari probleme fabricii, ajungând ca în ultima perioadă să nu mai aibă comenzi deloc. În același timp, datoriile creșteau și nu mai puteau fi plătite, așa că s-a cerut falimentul, explică directorul.

„Am stins cuptorul, inima oricărei fabrici de sticlă, iar acum urmează falimentul și alte etape. S-a ajuns aici din cauza costurilor foarte mari cu personalul, gazul și curentul, plus că eram în insolvență și trebuia să onorăm acest lucru”, mărturisește Doru Teodorescu, pentru Turnul Sfatului. 

Cuptorul a funcționat timp de șapte ani non-stop, la o temperatură de 1.500 de grade. În ultima perioadă funcționa însă degeaba, pentru că se opriseră comenzile. 

„Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reușit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămână, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbătut foarte mult și am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia și ne-a pus capac. La noi, față de alte domenii, dacă ai de lucru ai, dacă nu, e gata. Cuptorul acela funcționa 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari ca să le putem susține. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat și s-a cerut falimentul”, spune directorul.

Doru Teodorescu spune că va încerca să se întoarcă la meseria sa de bază, dar este îngrijorat pentru angajații săi care nu aveau altă meserie decât cea de care s-au ocupat cu dedicare ani la rând. „Eu mă voi reprofila, mă întorc la meseria de bază, aceea de inginer profil electric, însă pentru toți angajații este mai greu cu siguranță, au o vârstă, iar această meserie nu se mai practică”, explică acesta.

La începutul acestui an, la Fabrica de Sticlă de la Avrig lucrau puțin peste o sută de localnici. Fabrica există de aproape 400 de ani, din 1625 mai exact, istorisea directorul la acea vreme. Comenzile erau aproape în totalitate pentru clienți din afara României, iar cei care erau curioși de activitatea fabricii o puteau vizita cel puțin cinci zile pe săptămână, uneori chiar și sâmbăta.

Citește mai multe despre povestea Fabricii de Sticlă în materialul: Ultima fabrică de sticlă din țară se deschide pentru turiști, la Avrig. „Am făcut pahare pentru nunta prințului Charles” VIDEO FOTO

Foto: Silvana Armat

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dan2 Cp

Acum 2 săptămâni

mirsa aia mare so dus, abatorul la fel acum sticla care producea si cristal galben,de export,si pahare si de toate dupa 400 de ani ce nu au reusit sa faca 2 razboaie,ceausismul a facut capitalismul romanesc fabrica trebuia salvata,da guvernele..........................,cj .................. pacat mare
Raspunde

Anna Padrino

Acum 1 săptămână

De acord cu dv., e trist ce se întîmplă acum la Avrig, capitalismul este concurențial și nemilos, dar am cîteva întrebări: Cum ar fi rezolvat Ceaușescu problema fabricii de sticlă care, din motive obiective, a rămas fără comenzi? Ar fi produs în continuare pe stoc? Dacă nu vindea marfa din ce erau plătiți muncitorii? Nu cumva erau plătiți (și muncitorii și consumul de materie primă și energie electrică) de la bugetul statului? Nu cumva bugetul acesta mai hrănea și alte fabrici falimentare din țară? Lua oare bani de la alte industrii prospere (petrol și gaze) ca să acopere aceste găuri? Pînă cînd se putea merge așa? Și închei adăugînd o explicație: de asta a dat faliment economia socialistă, în tot "lagărul comunist"! Și atunci nu era pandemia de covid19...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus