Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

România amenajează la Sibiu un sediu de 100 de milioane de euro pentru NATO

România amenajează la Sibiu un sediu de 100 de milioane de euro pentru NATO

462 de milioane de lei, fără TVA, este bugetul alocat pentru contractul de proiectare și execuție a ”infrastructurii statice a Comandamentului Corpului multinațional de sud est” pe Calea Dumbrăvii, din Sibiu.

Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02523, a lansat în cursul zilei de joi procedura de atribuire a contractului de amenajare a Comandamentului NATO de la Sibiu. Licitația care urmează să fie publicată și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este rezervată doar acelor firme sau asocieri a căror medie a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani este de cel puțin 900.000.000 de lei.

461.998.759, fără TVA, este valoarea estimată a contractului scos la licitație, contract în cadrul căruia în primele cinci luni de la atribuire vor trebui realizate proiectul tehnic, detaliile de execuție și obținute avizele și autorizațiile necesare execuției. Pentru execuție sunt alocate alte 20 de luni, după recepționarea și aprobarea documentațiilor. Termenul limită de depunere a ofertelor de către firmele interesate a fost stabilit la mijlocul lunii octombrie 2020 (pe 12 octombrie, mai precis).

”Secret de serviciu” împărțit în două faze

Documentația de atribuire a contractului publicată de MApN conține relativ puține date despre ce și cum va fi amenajat Comandamentul NATO pe cele patru ha de teren, unde se află clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii. Una din aceste clădiri a fost folosită, până în primăvara acestui an, de către Tribunalul și Judecătoria Sibiu. Acest pavilion (A1), alături de sălile de curs (pavilionul F) și infirmerie (pavilionul I) vor fi consolidate, reabilitate și extinse.

Documentația mai amintește de faptul că vor trebui construite alte cinci pavilioane (administrativ, corp de pază, remiză PSI, pavilion tehnic și pasarelă pietonală), plus o listă întreagă de rețele de date, de utilități și alte instalații. Printre lucrările enumerate se numără și unele din realizare a unui sistem de protecție electromagnetică (TEMPEST), împotriva compromiterii informațiilor clasificate prin intermediul emisiilor electromagnetice compromițătoare.

De altfel, pentru unul dintre obiectivele contractului (obiectivul numărul 10, botezat SISOM GENERAL), cei din Ministerul Apărării solicită ca firmele să prezinte un certificat de acces la informații clasificate nivel secret (eliberat de ORNISS). ”În situația în care antreprenorul sau subcontractantul/asociatul nominalizat pentru realizarea acestui obiectiv nu va obține aviz de securitate nivel secret, atunci obiectivul 10 se va realiza printr-o procedură separată, putând fi atribuită unui operator care va deține acest nivel de securitate”, se arată în documentația de atribuire întocmită de reprezentanții MApN și consultată de Turnul Sfatului. 

O parte din clădirile de pe Calea Dumbrăvii vor fi demolate

Oricum, execuția întregului comandament NATO este împărțită în două faze. În prima vor fi realizate documentațiile și lucrările mai sus descrise, a căror valoare este estimată la un total 217,87 de milioane de lei, fără TVA. ”Pentru următoarele faze, valoarea estimată este de 222.309.624,56 lei fără TVA”, se mai arată în documentația citată. ”Următoarele faze” vor trebui demarate – după cum se arată în legislația invocată de MApN – în termen de cel mult cinci ani de la atribuirea contractului.

”Standardele NATO”

În cadrul contractului sunt prevăzute atât lucrări de demolare a unor clădiri existente, cât și de construire a unora noi, de amenajări militare cu rol de protecție, devieri de rețele, amenajări de drumuri și platforme etc. ”Proiectul de investiție propus în cazarma 562 Sibiu este grupat în mai multe obiective generale, dispuse în funcție de destinație și interoperabilitate. Prin realizarea obiectivului de investiție imobiliară, actualele construcții propuse pentru consolidare și reabilitare, noile construcții și infrastructura aferentă vor fi dimensionate, dispuse și dotate corespunzător funcțiunilor necesare și nevoilor personalului. Toate spațiile vor fi tratate la un nivel deosebit în ceea ce privește dotările și finisajele interioare, asigurându-se un grad înalt de confort impus de standardele NATO”, cer reprezentanții MApN prin caietul de sarcini.

Tocmai de aceea, în criteriile de atribuire a contractului, 20% este proporția alocată ”demonstrării unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați” și ”planului de management al calității lucrărilor executate”. Prețul ofertat contează în proporție de 50%, restul de 30 de procente fiind alocate tot unor criterii tehnice.

”Revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece”

Ministerul Apărării Naționale arată că investiția este oportună în contextul geopolitic actual. ”În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de apropieri ilegitime de teritorii la est, dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în mod special al celor aeriene, este vital. În acest sens, angajamentele asumate prin tratate ale României cu NATO, cu alți parteneri strategici, care implică între altele alocarea a 2% din PIB Apărării Naționale, creează posibilitatea amplificării investițiilor în capacități logistice militare. România își dorește consolidarea statutului de stat-pol de stabilitate pe flancul estic al Uniunii Europene și NATO, inclusiv în plan militar”.

În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel

De la București, la Sibiu

Înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East, cu indicativ de unitate militară, a fost aprobată de Parlamentul României. Potrivit hotărârii adoptată pe 18 iunie, până la finalizarea lucrărilor de la Sibiu, Comandamentul va fi dislocat temporar în garnizoana București.

Se estimează că în cadrul Comandamentului de la Sibiu vor lucra aproximativ 400 de ofițeri de Stat Major (adică de rang înalt), din diferite țări ale NATO. Aceștia vor avea un mandat de trei ani cu posibilitatea de prelungire a mandatului cu încă un an.

Citește și Terenuri de tenis și squash pe Calea Dumbrăvii, pentru militarii NATO

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9099

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Un Sibian

Acum 4 ani

in toate tarile civilizate cazarmile sunt in afara oraselor...si spatiile din centru orasului sunt redate cetatenilor...pentru folosinta pasnica...in RO (si in special in Sibiu) cazarmile sunt in centru orasului...vezi Academia Fortelor Terestre, sediul politiei, scoala de artilerie si acum NATO...de ce nu-si fac o cazarma cei de la Academie in zona poligonului de la Poplaca si sa doneze toata zona unde-ia academia orasului??? se poate face acol spital si ce mai e nevoie!!!
Raspunde

Apolitic W

Acum 4 ani

SAINT-CYR- in Bretania, 6192 locuitori. West-Point, New York State, 7138 locuitori.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andi Sibiu

Acum 4 ani

Rusine celor ce conduc Sibiul. Pentru armata din exteriorul tarii aveti bani.Pentru romani nu aveti bani. Ce ar fi sa folositi banii in favoarea cetatenilor orasului, educatie si infrastructura? Sa folositi banii in favoarea cetatenilor deranjati de zgomotele si poluarea fonica si a aerului. Sa protejati cetatii de poluarea undelor nocive. Cred ca sunteti de acord ca aducerea soldatilor NATO face sa creasca prostitutia, pedofilia si dezmatul; ma abtin sa spun restul pe care le cunoasteti. Nu creste siguranta, creste neincrederea.Nu asa se dezvolta orase si liniste. Pe scurt: SIBIENII NU DORESC ARMATA NATO SI MAI ALES IN ORAS! De ce nu ne aude nimeni si suntem asa de nainsemnati ca pe timpul dictatorului vechi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erik Docht

Acum 4 ani

Nu ii vrem in Sibiu, de fapt nu ii vrem deloc. Sa ramana in Bucuresti! Sau in padurile taiate in afara oraselor. Poate le planteaza din nou. Sper sa nu se atinga de aur.
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Stai linistit, nici pe tine nu te-a vrut nimeni si totusi ai aparut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus