Luni,
10.05.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Conducerea Cadastrului sibian a fost schimbată. ”Nu există o trecere directă de la PSD la PNL”

Conducerea Cadastrului sibian a fost schimbată. ”Nu există o trecere directă de la PSD la PNL”

Simona Conțiu este cea care, de la începutul acestei săptămâni, a fost delegată pe funcția de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu. Delegarea ei, care nu a fost motivată, vine în contextul în care Simona Gheorghe, cea care ocupa înainte această funcție, este considerată cea care ”a deblocat” Cadastrul sibian. Iar Simona Conțiu, susținută în trecut pentru această funcție de PSD, a devenit membru PNL.

Decizia de delegare a Simonei Conțiu în funcția de director al Oficiu de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu a fost transmisă de conducerea Agenției naționale în cursul zilei de luni a acestei săptămâni. Tot atunci, același organism central a transmis la Sibiu și decizia de încetare a delegării în funcția de director al OCPI a Simonei Gheorghe. Ea a ocupat acest post începând cu 2019. ”Nu o să contest decizia, nu am de ce, și nici nu am ce alte comentarii să fac. Îi doresc doamnei Conțiu succes”, a declarat Simona Gheorghe, pentru Turnul Sfatului.

Contextul

Schimbarea conducerii Cadastrului la nivel județean vine pe fondul unor mai vechi discuții despre modul în care la Sibiu este implementat Programul național de cadastru și carte funciară (este vorba de un program lansat în 2016 cu fonduri europene nerambursabile în cadrul căruia, împreună cu Oficiul de cadastru, primăriile efectuează demersurile necesare pentru intabularea tuturor proprietăților de pe raza unităților-administrative). După cum rezultă inclusiv dintr-un raport depus luna trecută la Instituția Prefectului, la Sibiu implementarea acestui program a bătut pasul pe loc: din cei cinci directori care au condus OCPI Sibiu din 2016 încoace, până la venirea Simonei Gheorghe nu a fost ”înregistrat sistematic” niciun imobil. După venirea acesteia, numărul imobilelor intabulate în județ a ajuns la aproape 16.000.

Evoluția OCPI Sibiu este relevată și de către statisticile întocmite la nivel național, potrivit cărora, județul Sibiu a fost mereu pe ultimul loc, abia în ultimul an reușind să depășească acest statut.

De la susținerea PSD, la membru PNL

Prin urmare, faptul că Simona Conțiu – cea care înainte era registrator șef la Sibiu - a fost numită în funcția de director a fost pus și pe seama faptului că, de la finele anului trecut, ea a devenit membru PNL. După ce, în urmă cu aproximativ zece ani, a fost susținută pentru același post de director de către PSD Sibiu.

După ce în trecut a beneficiat de susținerea PSD, Simona Conțiu a ajuns membră PNL

”Eu nu am voie să dau nicio relație cu publicul, mai ales la ziar, până nu primesc acordul Agenției naționale. Asta este procedura, pe care trebuie să o respectăm”, a declarat Simona Conțiu, refuzând să comenteze dacă ea consideră că numirea în funcție are legătură cu înscrierea în PNL.

Turnul Sfatului a luat legătura și cu Raluca Turcan, președinta organizației județene a PNL Sibiu. ”Dumneavoastră credeți că m-aș apuca să comentez «ce spune vorba care umblă»? Mai ales în astfel de momente de campanie electorală, cele mai multe lucruri care sunt lansate astfel pe piață nu au legătură cu realitatea și, din nefericire, vorbele acestea sunt purtate și de oameni care nu au ce să scoată în față”, a răspuns Raluca Turcan la întrebarea dacă schimbarea de la conducerea Cadastrului are legătură cu apartenența politică.

Raluca Turcan nu a putut confirma sau infirma dacă Simona Conțiu a devenit membru PNL. ”Cred că cel mai bine, la această întrebare, vă poate răspunde președintele organizației municipale. Nu este membră a biroului de conducere al organizației, asta vă pot spune sigur”.

Răzvan Pop, președintele organizației municipale a PNL Sibiu spune că nu are cum să existe vreo legătură între numirea de la Cadastru și apartenența politică. ”Simona Conțiu este de mult timp membru PNL, nu este de ieri, de azi. Este o diferență de timp între intrarea dumneaei în partid și această numire. Deci nu este o consecință sau o condiționare intrarea în partid”. Iar faptul că a fost apropiată PSD-ului nu a fost un impediment pentru acceptarea Simonei Conțiu în rândurile liberalilor, mai arată Răzvan Pop. ”A plecat la un moment dat, nu știu când, și după o perioadă mai lungă de timp a venit la PNL. Nu există o trecere directă de la PSD la PNL, a făcut o pauză de «politică» între timp”.

”A deblocat Cadastrul la Sibiu”

Simona Gheorghe, cea care a fost schimbată de la conducerea Cadastrului sibian, face parte din rândul șefilor de deconcentrate care, la finele anului trecut, au primit scrisori de mulțumire din partea primarilor de comune din județ, pentru relația cu administrațiile locale. Iar asta deoarece ”a deblocat Cadastru la Sibiu”, după cum spune Valentin Ivan, primar al comunei Sadu și președinte al filialei sibiene a Asociației Comunelor din România. ”Decizia Guvernului nu o comentez. Eu vreau să fac referire la acel moment în care am acordat scrisoarea de mulțumire, deoarece doamna Simona Gheorghe merita asta având în vedere că a deblocat Cadastrul la Sibiu. După cum poate știți, eu din 2007 mă lupt să fac cadastru general în comuna Sadu și nu am avut niciun fel de izbândă. Singura dată când am reușit să facem «mica explozie», chiar și după luptele seculare ale domnului Fesan (Puiu Fesan, fost director al OCPI Sibiu – n.r.) a fost după ce a venit doamna Simona Gheorghe. Faceți așa calculul: când doamna Simona Gheorghe a preluat Cadastrul la Sibiu, noi eram pe ultimul loc din țară la înregistrările sistematice, iar astăzi suntem în primele 20 de județe din țară. Iar referitor la schimbarea aceasta, eu aș vrea să comentez un singur lucru: consider că doamna Conțiu este cea mai în măsură să continue conducerea Cărții Funciare la Sibiu”, a declarat Valentin Ivan, pentru Turnul Sfatului. Simona Gheorghe a fost numită cu susținerea ALDE, fără să fie membru al acestui partid.

Valentin Ivan, primar al comunei Sadu și președinte al filialei sibiene a Asociației comunelor din România

De altfel, și alți specialiști în cadastru contactați de Turnul Sfatului au apreciat drept pozitive calitățile profesionale ale Simonei Conțiu. După cum, la finele anului trecut, Asociația Breasla Topografilor din Sibiu a transmis Agenției naționale de cadastru și publicitate imobiliară o scrisoare prin care își exprimau aprecierea și susținerea pentru activitatea Simonei Gheorghe. Printre altele și pentru că ”a redus considerabil numărul de restanțe la dosare depuse la OCPI Sibiu”.

De altfel, problema restanțelor la Cadastru sibian este una care, la fel, datează de dinainte de lansarea Programul național de cadastru și carte funciară.

Vizualizari: 6610

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Breasla Topo

Acum 8 luni

delene mananci kkt cu polonicul! iar scrisoarea de sustinere e de la congresul 14 PCR .

Raspunde

Xulescu Xulescu

Acum 8 luni

Intrebarea mea e "Asociatia Breasla topografilor din Sibiu" ...activez ca si topograf in Sibiu de prin 2008 dar nu am auzit de ea....cine ii reprezinta...ce reprezinta....care e scopul lor?

Raspunde

Pt topografi Etc

Acum 8 luni

prin aceasta asociatie se pot transmite omagii gen congresul xiv pcr. :))))

Raspunde

Un breslas 2

Acum 8 luni

ce ziar daca iese cu astfel de facaturi

Raspunde

Alexandru Cosma

Acum 8 luni

Sunt siderat de schimbarea de la O.C.P.I. Sibiu,mai multă bătaie de joc pentru sibieni nu cred ca există. Tocmai când lucrurile se puseseră la punct cât de cât s-a gândit cineva... (alias Fesan,Conțiu si Turcan) să se revină la epoca șpăgii,când te țineau cu dosarul nesoluționat mai mult de o jumătate de an și erai obligat să dai din coate plus șpăguța de rigoare ca să-ți rezolvi problema. Sunt mâhnit de faptul că in acest partid PNL se promovează doar incompetența..., oricum, n-am să-i mai votez niciodată. Dragi sibieni luați-vă adio de la programul de Înregistrare Sistematică (care este gratuit și este plătit din fonduri europene ) și puneți-va la punct cu răbdarea în ce privește dosarele de cadastru și carte funciară și bine-nțeles cu șpăguța pregătită,dacă vreți să vă rezolvați dosarele. Aș propune un sondaj de opinie,aplicat populației din județul Sibiu pentru a ieși realitatea la suprafață. Cred că doamna Conțiu Simona a fost pusă special pentru a soluționa anumite dosare.Sunt total scârbit!!!!!!!!

Raspunde

Bb Cc

Acum 8 luni

Fosta și-a cumpărat articol la voi?

Raspunde

Bebe Bebe

Acum 8 luni

Ea nu, sotul ei Bebe Gheorghe de pe vremea cand era secretar de stat

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus