Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
9°C

Modelling cu taxă de garanție de 120 de lei. Pe bulevardul Mihai Viteazul

Modelling cu taxă de garanție de 120 de lei. Pe bulevardul Mihai Viteazul

În Sibiu, pe Bulevardul Mihai Viteazul funcționează o agenție de publicitate care promite oamenilor șansa unei reușite în domeniul promovării de produse cosmetice și le oferă prilejul de a profita de aspectul fizic pe care îl au pentru a obține beneficii materiale din vânzarea propriei imagini. Afacerea, considerată suspectă, a generat deja mai multe sesizări la Poliția Sibiu.

O carieră în promovarea de produse cosmetice poate părea atractivă multor tinere, lucru care a ajuns să fie speculat și la Sibiu de reprezentanții unor firme care solicită diferite taxe de promovare. Modul de lucru al agenților de promovare este unul simplu. Tinerii abordează oamenii pe stradă și le vorbesc despre ocazia de a testa produse cosmetice, de a participa la ședințe foto și de a câștiga bani din promovarea propriei imagini. Toate acestea sunt posibile cu condiția ca oamenii să achite o taxă de 120 de lei.

Afacerea cu potențial de fraudă a fost sesizată de mai mulți cititori ai Turnul Sfatului. „Doresc să vă supun atenției o întâmplare cu iz de fraudă, trăita azi în Sibiu, pe Bd. Mihai Viteazul, în jurul orei 13:00. Eram în trecere pe bulevard în zona blocului cu sucursala ING, când am fost acostată de un tânăr, in jur de 20-25 de ani, cu un ecuson la gât și niște pliante de carton refolosite în mână, care mi-a spus ca sunt exact ce caută. Mi-a turuit în câteva cuvinte că am o super șansă să câștig bani din vânzarea imaginii dacă accept să colaborez cu ei și să vin la sesiuni de coafat și machiaj cu produse profesionale, în urma cărora urmează să fiu fotografiată (înainte și după). Aproape că m-a luat pe sus, pentru că am părut că accept și m-a dus într-un apartament la parterul blocului de lângă”, explică o femeie care a fost abordată de un tânăr în timp ce era în trecere pe bulevard.

Metoda de „recrutare”

Zilele trecute, în jurul orei 18:00 am pornit la plimbare pe bulevardul Mihai Viteazul. În fața farmaciilor dinspre intersecția cu Calea Dumbrăvii am fost oprită de un tânăr care purta un ecuson și care mi-a făcut complimente, spunându-mi că sunt potrivită pentru ceea ce caută agenția pe care el o reprezintă.

Mi-a oferit un pliant refolosit, aproape rupt, pe care era scris textul „Rebel Lens”, iar apoi m-a invitat într-un apartament, la parterul blocului lângă care mă oprise, unde urma să aflu de la o colegă de-a lui mai multe detalii despre ceea ce trebuie să fac în calitate de „model de make-up”. Pe ușa apartamentului nu era vreo siglă care să arate că acolo funcționează o agenție care să se ocupe cu promovarea. Am intrat și am dat de o sală modestă de așteptare, în care erau așezate câteva scaune. Deoarece înaintea mea era o altă persoană a trebuit să-mi aștept rândul, iar tânărul care m-a abordat pe stradă, și, despre care, între timp, am aflat că se numește Gabriel, a început să-mi adreseze mai multe întrebări. M-a întrebat ce facultate fac, cu ce produse obișnuiesc să-mi îngrijesc tenul și dacă am mai fost model de make-up vreodată. Discuția ne-a fost întreruptă de o domnișoară, care m-a invitat să merg înăuntru.

Model de make-up: taxă de 120 de lei

Am intrat într-o încăpere mică, în care se aflau un birou și două scaune. Tânăra mi-a explicat în ce ar consta o posibilă colaborare cu agenția lor. La un interval de aproximativ două luni, voi fi chemată la ședințe de make-up și hairstyle, iar schimbările prin care urmează să trec vor fi făcute doar dacă îmi dau acordul. De asemenea, fiecare ședință va fi plătită cu suma de 80 de lei. Mi-a mai spus că, la finalul ședințelor foto, mi se vor face fotografii și, în funcție de produsele folosite, anumite părți ale feței mele vor apărea în revistele de promovare ale produselor respective.

Tot ce trebuia să fac pentru a mă bucura de toate aceste beneficii era semnarea unui acord de colaborare și achitarea sumei de 120 de lei, sumă care reprezenta pentru ei „garanția că eu voi participa la ședințe în momentul în care voi fi chemată”. I-am explicat că nu am bani la mine, am întrebat-o dacă aș putea să mă mai gândesc puțin la ofertă și i-am cerut un număr de contact. A refuzat să mi-l ofere și mi-a explicat că, în cazul unui răspuns pozitiv, îi pot găsi în ziua următoare, între orele 10-18, în același loc. Garanția lor că eu voi participa la ședințele de make-up era achitarea acestei sume, dar eu nu aveam nicio garanție că, după achitarea banilor respectivi, voi mai fi chemată la ședințele promise.

Modelling la orice vârstă

Tinerii agenți nu abordează persoane dintr-o anumită categorie de vârstă, ci recrutează oameni de toate vârstele. Înainte ca eu să fiu abordată, am put observa cum aceștia opreau tinere, femei de vârsta a doua sau chiar și copii care erau în trecere pe bulevardul Mihai Viteazul.

Am luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu și le-am cerut mai multe detalii despre acest tip de afaceri. „La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu sunt înregistrate patru sesizări prin care se reclamă diverse nereguli în activitatea unor persoane care, în municipiul Sibiu, recrutează personal în domeniul publicității, iar în prezent se fac verificări amănunțite pentru stabilirea situației de fapt și aplicarea măsurilor legale în consecință”, transmite Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus