Duminică,
27.09.2020
Innorat
Acum
11°C

Carte tipărită în 1833 la Sibiu, restaurată cu hârtie japoneză

08 Septembrie 2020 20:19

Carte tipărită în 1833 la Sibiu, restaurată cu hârtie japoneză

O carte care a fost tipărită la Sibiu în urmă cu aproape 200 de ani, înspre folosul preoților, a fost restaurată printr-un procedeu complex.

Cei care au restaurat cartea sunt reprezentanții laboratorului de restaurare, conservare și investigații al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Este vorba despre „Molitvenic”, cartea de rugăciuni din care doar preotul citește rugăciuni și slujbe. „Este cea mai complexă carte de rugăciuni a Bisericii Ortodoxe, ce cuprinde texte folosite cu toate ocaziile vieții în comunitatea creștină. Tipărită cu cerneală neagră și roșie pe hârtie manuală cu filigrane. Textul pe o coloană cuprinde 25 de rânduri la pagină.Ornamentația prezintă gravuri și inițiale încadrate în motive vegetale. Restaurarea a constat în tratamente uscate și umede, completări și consolidări cu hârtii japoneze adecvate, finisări prin îndepărtarea surplusului de hârtie japoneză și presări”, relatează restauratoarea Luminița Bogdan, pe pagina de Facebook a instituției.

Restaurarea acestei cărți face parte dintr-o serie de demersuri asemănătoare, efectuate asupra unor cărți, albume sau fotografii vechi.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Vizualizari: 1611

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus