Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

18 cazuri active de coronavirus la Academia Forțelor Terestre. ”Nu e o rușine să te infectezi, e o crimă să nu spui”

18 cazuri active de coronavirus la Academia Forțelor Terestre. ”Nu e o rușine să te infectezi, e o crimă să nu spui”

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu mai are 110 studenți până a ajunge la testarea tuturor celor 979 de studenți, câți învață acum în instituția de învățământ. În urma testării succesive, până acum s-au descoperit pozitivi 42 de studenți. Dintre aceștia, 24 s-au vindecat, iar restul de 18 se află și acum în izolare, în cadrul Academiei.

”Ne-am confruntat cu primul caz în 2 septembrie, atunci când a venit anul I la cursuri. Tatăl unei fete de la Turnu Roșu a fost pozitiv, am izolat fata, le-am izolat pe cele două colege ale ei, și am constatat că e pozitivă. În acel moment, contacții ei au intrat oficial în carantină, i-am testat și au fost pozitivi. Pe urmă a mai apărut un caz, tot o domnișoară, venită din Piatra Neamț. Nu avea nici gust și nici miros și nu ne-a spus. Și ea a produs vreo trei infecții pe lanțul ăsta. Atunci am luat decizia de a testa toți elevii din anul I. La testarea în masă organizată atunci am mai depistat încă 10 cazuri, toți erau asimptomatici. Pe 10 septembrie au intrat toți în carantină, iar pe 24 septembrie au ieșit din carantină. Apoi a urmat votul alegerilor locale și au primit permisii pentru a vota. Întoarcerea lor de la permisia acordată pentru a vota a coincis cu prezentarea la Academie a anului doi. Având experiența anului I, am organizat o nouă campanie de testare. Toți cei negativi merg la instrucție, iar ceilalți rămân în izolare, după proceduri foarte clare și stricte. La anul 2 am descoperit nouă cazuri noi, iar de la studenții care au mers la vot, mai avem încă șase cazuri. Aceștia sunt din anul 1 care erau deja testați”, a declarat generalul Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre.

”Nu putem face armată online”

Rectorul Academiei spune că procesul educațional și de instruire din cadrul Academiei Forțelor Terestre trebuie să se desfășoare cu prezenţa fizică în campusul universitar a tuturor studenţilor.  ”Noi nu putem face armată online, ne preocupă această situație, considerăm că am luat măsurile cele mai bune, însă trebuie să ne continuăm activitatea. Am inițiat acest proces de testare, vedem că apar cazuri, însă i-am informat pe studenți că nu e o rușine să te infectezi, e o crimă să nu spui, explică Ghiță Bârsan.

Pentru studenții aflați în carantină, în urma infectării sau aflați în perioada de supraveghere, există și un sistem de predare a cursurilor online. ”Pregătirea universitară se va desfășura pe principiul alternanței, față în față cu online, după un grafic care a fost discutat și aprobat de senatul universitar al instituției. Online se va desfăşura cu studenţii aflaţi în izolare, carantină sau atunci când situaţia o va impune. Instrucția se desfăşoară cu respectarea distanțării fizice și evitarea lucrului pe ateliere cu material de instrucție comun.  De asemenea, la fiecare punct de instrucție sunt asigurate materiale de dezinfecție. Pe parcursul desfășurării activităților de învățământ în academie, studenții nu beneficiază de permisie”, susține Bârsan.

Următoarea testare a studenților Academiei este în 26 octombrie, când se întorc ultimii 110 studenți. ”Ținta e de a-i aduce pe toți și de ai aduce în Academie. Nu ajungi militar cu instrucție online. Toată lumea poartă aici mască , sunt reguli de distanțiere în birouri, există reguli clare în sala de masă, suntem și noi îngrijorați, însă respectând aceste reguli considerăm că vom reuși să trecem cu bine de această perioadă”, a mai spus Bârsan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4059

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus