Duminică,
16.05.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Județ, caut lider

Județ, caut lider

Afectat de coronavirus, cu un sistem sanitar super-solicitat, cu lipsă acută de medici, fără o Direcție de Sănătate Publică care să inspire încredere și cu o populație care așteaptă armata pe străzi, pentru a respecta niște norme minime de securitate sanitară, județul Sibiu caută un lider, care să-i arate calea de ieșire din criză.

De facto, acest lider este prefectul, omul care conduce toate instituțiile descentralizate, de la direcții și comisariate, până la instituții de forță. Instituții care stau la semnalul acestui om pentru a ști, fiecare, ce să facă. Pentru a mișca ceva coerent. În realitate, însă, Mircea Crețu se erijează în rolul unui contabil care ține socoteala școlilor care se închid sau se deschid, a cazurilor, a morților și a localităților care, de formă, intră dintr-un scenariu în altul.

Oricâtă bună credință poate avea prefectul Mircea Crețu, oricât de multă bunătate inspiră, rolul său consider că ar trebui să fie cu totul altul.

În ultima perioadă, și-a umplut agenda cu formalitățile plicticoase prin care primarii își iau funcțiile în primire. Un moment important pentru primar și CV-ul lui, dar total neimportant pentru sănătatea cetățenilor. Într-o perioadă în care județul a ajuns la limita de sus a cazurilor, a deceselor și a gradului de încărcare a spitalelor, prefectul județului este un fel de vestitor al primarilor. Vorbim de o agendă care putea fi preluată de oricare din cei doi subprefecți invizibili pe care îi are instituția, iar el ar fi trebuit să ne arate cum se conduce o armată de funcționari.

Dar cum să faci asta, când aproape la fiecare ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență spui că nu ești doctor, deci nu ai cum să ajuți mai mult? Cum să faci asta, când spui permanent că prefectura nu are date, se bazează pe ce trimit alte instituții, atunci când o fac. ”Și noi trebuie să cerem aceste informații”, nu e răspuns de prefect, ci de purtător de cuvânt, cel mult. Cum să faci asta, când de frica primarilor, a cetățenilor, a funcționarilor, nu iei nici măcar o singură măsură de prevenție, ci doar măsuri de răspuns? Cum să faci asta, când nu te interesezi care e posibila evoluție în timp? Ai expertul pe regiunea Centru în propriul DSP, ai toate analizele experților și nu-l întrebi o singură dată la ce să ne așteptăm? Ce se-ntâmplă, doctore? Atât. Și-ți va spune!

Specialistul arată clar – jurnaliștilor care întreabă – că această curbă a cazurilor va continua să urce încă patru-cinci săptămâni. Dacă, în acest moment, sistemul sanitar zace, ce facem până atunci? Avem soluții? ”Nu știu nimic despre asta” nu e un răspuns de prefect, e maxim răspunsul gardianului de la intrarea în instituție. Atunci când începi cu el o conversație, în timp ce-ți ia datele de pe buletin.

În loc de tablouri, pe pereții biroului prefectului ar trebui să fie cifre și grafice. Telefonul său ar trebui să fie plin de apeluri către premier, vicepremier, ministrul Sănătății, directori de spitale, iar Gabriel Budescu, directorul DSP, ar trebui să-i raporteze cum stăm din 10 în 10 minute.

Ar trebui să avem un plan. Măcar un plan B pentru situația în care dezastrul va fi atât de mare, încât nici nu-l putem acum închipui. Deocamdată nu avem decât reacții la un virus care e tot timpul cu două săptămâni înaintea noastră.

Să nu uităm că secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Județean stă în doi doctori și câțiva rezidenți. La peste o sută de paturi. Și te mai miri când îți apar știri de la rudele oamenilor care mor ca niște câini în spital? A cui e vina? A celor de acolo, care nu pot mai mult? Sau a celor care trebuiau să vadă aceste lucruri? Și să miște ceva.

Dacă un director ca Budescu nu face față, schimbă-l! Dacă un manager precum Coldea nu poate mai mult, ajut-o! Dacă la Spitalul Militar e un ofițer de carieră, sună-l pe ministru! Pe șeful Statului Major! Pe oricine-ți arată google că e în grad mai mare decât el. Dar fă ceva! Tot ce faci azi se vede în cifra morților de săptămâna viitoare. Despre asta vorbim.

În zile ca acestea se vede utilitatea funcției de prefect. Zeci până la Mircea Crețu au lâncezit în funcție pentru o pensie bună, iar el chiar trebuie să facă ceva. Ghinion!

Domnule Crețu, e târziu! E nevoie de acțiune. E nevoie de un prefect. Avem?

Vizualizari: 8237

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Canaris Canaris

Acum 6 luni

Este un prefect la Argeș, liberal el de fel, care a scos județul, prin masurile adoptate, impopulare dar necesare, dintr-o situație în care erau vârful la infectări.. Șefilor liberali sibieni, căutați unul și la Sibiu..... Nu doar pentru voturile de care aveți nevoie.... Acum situația e groasă pentru Sibiu! Toată lumea se uită la voi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lorena Schmidt

Acum 6 luni

Nu era mai bine cu un primar sasalau, ca se pare ca romanii nu sunt prea competenti?!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 luni

Peste 50% din cazurile testate sunt pozitive ; înțelegeți dimensiunile dezastrului care ne paște ?
Raspunde

Silvia Luca

Acum 6 luni

Corect, judetul nu are cap. Nu sunt profesioniști în fruntea instituțiilor (prefectură, primarie, spitale, DSP). Virusul a aflat și lovește sub centură.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus