Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Un statistician a făcut analiza măsurilor luate de autorități în cazul Sibiului. ”Nu sunt suficiente”

Un statistician a făcut analiza măsurilor luate de autorități în cazul Sibiului. ”Nu sunt suficiente”

Restricționarea circulației în interiorul localităților sau între localități și închiderea hotelurilor, pensiunilor și a teraselor sunt posibile măsuri care ar trebui luate, pentru a opri acest val de infectări. Este opinia statisticianului sibian Valentin Pârvu, care a calculat efectele măsurilor luate până acum în 12 județe care au intrat în scenariul roșu de luptă împotriva noului coronavirus. ”Din cele 12 județe care au luat măsuri de cel puțin 10 zile, București, Suceava, Teleorman și Vâlcea au acum un R în jur de 1, indicând un posibil inceput de platou. Un trend asemănător se observa acum 2 săptămâni în Bacău și Brăila, dar o reluare a creșterii epidemiei în ambele județe poate fi observată în ultima săptămână. În Alba, Sălaj, Mureș, Covasna, Dolj și Cluj, R s-a menținut peste 1, și chiar în jur de 1,2 (Alba, Sălaj și Covasna). În toate cele 12 județe, incidența pe 7 zile măsurata la 1 noiembrie a fost mai mare decât incidența măsurată când s-a intrat în scenariul roșu!”, susține Pârvu.

Statisticianul spune că în județele în care s-au luat măsuri în urmă cu puțin mai mult de o săptămână, deși datele sunt puține tendința este de creștere a cazurilor. ”Anumite județe au luat măsuri cu mai puțin de 10 zile în urmă. În aceste cazuri este prematur să se evalueze eficiența măsurilor: Harghita, Arad, Sibiu, Timiș, Dâmbovița, Maramureș, Neamț, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Ialomița, și Botoșani.

Din 12 județe în care măsurile au fost luate cu cel puțin 10 zile în urmă, eficiența măsurilor e neclară în 6 dintre ele, și evident insuficientă în Alba, Sălaj, Mureș, Covasna, Dolj și Cluj. Focarul regional din zona Transilvania/Banat crește la un nivel foarte rapid și sistemele sanitare sunt deja depășite. Fără restricții majore luate la nivel județean sau chiar regional, populația va continua mobilitatea ridicată și curba epidemiei nu se va aplatiza”, concluzionează sibianul.

El spune că nu s-au luat măsuri de restricționare a circulației fie în interiorul reședințelor de județ, fie în privința circulației între localități. ”Hotelurile și pensiunile au continuat să funcționeze, iar diferite localuri (cluburi, terase) continuă să funcționeze. Datorită vremii, multe terase funcționează de fapt în spații închise, sub prelate, sau chiar în incinte închise de pereți de sticlă”, spune Valentin Pârvu.

Măsurile care s-au luat până acum în localitățile cu un indice ridicat al infectărilor au fost: trecerea școlilor la predarea în sistem online, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice și închiderea anumitor activități în interior (restaurante, cafenele, teatre, cinematografe, săli de concerte, jocuri de noroc).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus