Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
9°C

VIDEO Premierul Ludovic Orban, în convorbire cu primarul Astrid Fodor: ”a început o campanie mizerabilă”

VIDEO Premierul Ludovic Orban, în convorbire cu primarul Astrid Fodor: ”a început o campanie mizerabilă”

Un consilier guvernamental a dat publicității o înregistrare video cu premierul Ludovic Orban, într-o discuție la telefon cu primarul Sibiului, Astrid Fodor. Tema discuției este închiderea clădirilor în care funcționează piețe agro-alimentare și ”neapărat” comunicarea detaliilor despre relocarea producătorilor. 

Consilier al ministrului Educației, liberalul Bogdan Pater a publicat, sâmbătă după-amiaza, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video în care apare primul ministru, Ludovic Orban, într-o convorbire telefonică. ”Discuție cu primarul Sibiului. Din câte am aflat, au fost sunați toți primarii pentru a li se explica adevărul și posibilitățile pe care le au. Cam atât și cu fake-news-ul cu închiderea piețelor pentru a falimenta producătorii români”, a scris în dreptul imaginilor video, drept comentariu, Bogdan Pater.

În înregistrare, la telefon vorbește cel mai mult Ludovic Orban, detaliind inițiativa guvernamentală de a închide piețele agro-alimentare care funcționează în spații închise. ”Este decizia de a nu mai permite– de a suspenda o perioadă –  funcționarea piețelor în spații închise. Rugămintea mea către dumneavoastră este aceea de a căuta soluții astfel încât producătorii autohtoni, producătorii români, cei veritabili, nu samsarii care închiriază, să poată să își desfacă marfa. Din ce am discutat și cu alți primari, sunt câteva posibilități. Acum, nu știu specificul piețelor din Sibiu...”, vorbește premierul României.

După o scurtă pauză, în care cel mai probabil Astrid Fodor amintește de situația pieței sibiene din cartierul Vasile Aaron și de hala pentru lapte și produse lactate din piața Cibin, premierul Ludovic Orban revine cu sfaturi. ”Amenajați spațiul în afara clădirii, astfel încât să permiteți producătorilor noștri să își poată vinde marfa. Evident, mai există soluția pe care am discutat-o să fie o piață volantă sau două... noi avem experiența, în București, a organizării unor piețe volante și acestea au funcționat... vineri, sâmbătă și duminică, în week-end, pentru că atunci marea majoritate a oamenilor își fac cumpărăturile. Și asta se poate găsi ca soluție”, continuă, neîntrerupt, Orban.

În a doua parte a convorbirii telefonice – care în imaginile video este înregistrată pe o durată de trei minute și jumătate – Ludovic Orban trece și la chestiuni politice, de comunicare. Asta în contextul în care, de la finele acestei săptămâni, a început campania pentru alegerile parlamentare. Premierul liberal insistă pe lângă primarul FDGR să comunice situația către sibieni, din cauză că ”a început o campanie mizerabilă”. ”Și am rugămintea neapărat să comunicați lucrul acesta: că niciun producător român care are produse pe care vrea să le vândă nu va rămâne fără loc de desfacere, că cei care cumpără marfa, sibienii care cumpără marfa din piețe, să nu aibă nicio emoție că vor găsi produsele cu care sunt obișnuiți și pe care le caută, astfel încât să evităm... pentru că, fiind campanie, celelalte partide politice au început o campanie mizerabilă, că noi, de fapt, ajutăm supermarketurile, că nouă nu ne pasă de producătorii români. Adică să ne spună nouă că nu ne pasă de producătorii români, după ce ei și-au bătut joc de producătorii români în ultimul hal. Deci ei au început o campanie politică pe ideea asta, care este total contrară adevărului. Eu m-am hotărât să iau legătura cu toți primarii de municipii reședință de județ și, după aceea, și cu toți primarii de municipii, ca să discut exact de măsuri astfel încât să fim siguri că lucrurile vor fi în regulă și producătorii noștri vor avea unde să își desfacă marfa... Și să și comunicați public! Vă rog, da?... Îhâm...”.

Convorbirea lui Ludovic Orban se încheie pe un fundal sonor semnat de Chris De Burgh: ”Lady in Red” (”Doamna în Roșu”), un hit din 1986. ”Acum, când se iau măsuri, nu e bine... da, da... Vă mulțumesc mult, doamnă primar, și suntem în legătură permanentă, oricând vă pot fi de folos cu ceva nu uitați că... mulțumesc, mulțumesc... mulțumesc mult, doamna primar, spor la treabă”.

Calcule

Faptul că producătorii își vor putea vinde marfa în spații exterioare halei din cartierul Vasile Aaron a fost deja anunțat de Teodor Birț, directorul Piețe Sibiu SA. Referitor la producătorii din hala de lactate din piața Cibin, însă, nu a fost anunțată nicio alternativă.

În ceea ce privește ”campania telefonică” anunțată atât de Bogdan Pater, cât și de Orban în convorbirea sa – aceea de a suna toți primarii de municipii din țară –, pentru acest lucru premierul ar fi avut nevoie de mai mult de nouă ore (luând în considerare o convorbire telefonică de nici patru minute, în medie).

Citește și Nemulțumiri mari în piețe. ”Nu poți să renunți la mâncare! Oamenii se vor înghesui în supermarketuri”

Vizualizari: 5123

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Apolitic W

Acum 5 luni

Daca liberalii vor inchide pietele,pe mine ,cel putin, ma vor pierde. Mi de pare strigator la cer sa lasi mall-urile si pacanelele deschise in timp ce putinii producatori autentici ii lasi pe drumuri. Ca nu se purta masca, de acord da amenda drastic dar nu -i trimiti sa stea ca cersetorii afara la 2 grade C.
Raspunde

Dan Kro

Acum 5 luni

corect- producatorii trebe protejati_ajutati,nu scosi afara in frig,iar ei trebe sa se protejeze pe ei pietele nu trebe inchise sau mutate afara da conv telefonica mi se pare ireala
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 5 luni

Nu-i bai ca ii castiga pe altii. In pietele agro alimentare nu se respecta nici un fel de minima igiena, ce sa mai vorbim de purtat masca s.a.m.d. S-a incercat cu amendarea si a sarit Avocatul Infractorului si s-a decretat ca amenzile sa fie simbolice. Nu poti sa dai amendezi cu 50 de mii de RON o baba cu o taraba. Vina este una colectiva, atat cei care vand acolo si cei care cumpara de acolo, ii incurajeaza sa se comporte asa. Romanu' nu stiu decat cu biciul.
Raspunde

Ion Ionalescu

Acum 5 luni

Pe ce lume traiesti? Doar pietele inchise se inchid nu toate pietele. Pacanelele sunt inchise de cel putin doua saptamani. De asemenea, in piata Vasiile Aaron nu exista producatori, exista doar comercianti, speculanti sau cum vrei sa-i numesti. Marfa comercializata de catre ei este de aceeasi calitate ca marfa comercializata in supermarket. Daca vrei comercianti autentici, te duci la piata Cibin, acolo gasesti cativa sau dai un ocol prin sud, acolo gasesti ceva mai multi :)
Raspunde

Apolitic W

Acum 5 luni

BTW, este un bar pe Vasile Aron , langa caminele de studenti trec deseori pe langa el , cel putin in weekend e full tot timpul , binenteles nu se poarta masca, chipurile e un fel de terasa ,care de fapt este acoperita complet cu o prelata . stau ingramaditi, fara masca , studenti , interlopi, ba mai mult intr-o seara am vazut si o stimabila candidata la Senat din partea PNL , binenteles, fara masca. Cum naiba de nu este inchis un astfel de bar care are zero relevanta si importanta sociala, iar pietele si scolile sunt inchise .
Raspunde

M**e Pnl

Acum 5 luni

eeh, cum??, stimabila doamna este prietena baroanei de la Cj. Ea so anturajul nu se supun oricaror legi(date tot de guvernul lor) imi e greata !
Raspunde

Alexandru Alexandru

Acum 5 luni

Foarte buna măsură. După mijloacele de transport în comun, piețele închise sunt al doilea focar de transmitere a coronavirusului și a gripei.
Raspunde

Țăran Țăran

Acum 5 luni

Toți conducătorii în frunte cu OTTO (KLAUS) să lucreze afară pe o tarabă nu în birouri. Dacă vor să fie alături de popor. Poate nu mai dorm degeaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus