Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Cea mai costisitoare reabilitare de drum din județul Sibiu devine și mai scumpă

Cea mai costisitoare reabilitare de drum din județul Sibiu devine și mai scumpă

Cu finanțarea asigurată de mai bine de doi ani și jumătate, lucrările de modernizare a 35 de km de drum între autostrada A1 și satul Țapu nu au început încă: suma de 20 milioane de euro alocată lucrărilor trebuie indexată.

Motiv de dispută inclusiv electorală, modernizarea celor 35 de km de drum județean care leagă autostrada A1 de Ocna Sibiului, Loamneș, Șoroștin și, mai apoi, satul Țapu se lasă așteptată. Finanțarea europeană nerambursabilă pentru acest proiect a fost semnată din februarie 2018, fără ca lucrările să fi început. Această situație este pusă de către conducerea Consiliului Județean Sibiu (instituția care administrează drumul respectiv și care beneficiază de finanțarea europeană nerambursabilă) pe seama estimărilor nerealiste.

Documentația tehnică pentru modernizarea respectivului drum a fost recepționată de CJ Sibiu în luna septembrie a anului trecut, pe baza acestei documentații fiind alocată și suma de 98,2 milioane de lei, fără TVA, pentru lucrările de construire și montaj. De două ori susțin cei de la CJ Sibiu că au licitat execuția drumului și de fiecare dată demersurile au eșuat. ”În cazul primei proceduri a existat un singur ofertant interesat, iar în cazul celei de a doua proceduri au fost depuse două oferte, din care una a reprezentat o ofertă alternativă, cu alte tipuri de lucrări şi cantităţi cu încadrarea în valoarea totală estimată. Dat fiind dezinteresul pentru o lucrare de o asemenea valoare mare, dar şi clarificările operatorilor economici din perioada licitaţiei, am concluzionat că valoarea estimată a investiţiei este subevaluată, fapt confirmat şi de proiectant care, faţă de momentul întocmirii documentaţiei tehnice, a considerat oportun şi necesar optimizarea proiectului, în sensul actualizării valorii proiectului cu preţurile actuale”, arată Direcția Strategii și Proiecte din cadrul Consiliului Județean Sibiu, într-un raport. Acest raport însoțește un proiect de hotărâre prin care consilierilor județeni le este solicitat acordul pentru creșterea sumelor alocate lucrările efective de reabilitare a drumului cu aproximativ două milioane de euro, fără TVA.

Diferența – mai mare la nivelul întregului proiect, care include și alte demersuri birocratice – va fi suportată din bugetul județean. „Conform contractului de finanțare nr. 954/2018, valoarea totală eligibilă a proiectului este 120.770.896,57 lei cu TVA. Astfel, diferența rezultată în urma actualizării, respectiv 19.453.214,75 lei cu TVA reprezintă co-finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Menţionăm că această valoare este una estimativă, putând a fi diminuată în urma derulării procedurilor de achiziție şi încheierii contractelor de servicii/lucrări”, se arată în raportul amintit.

Consilierii județeni vor dezbate indexarea sumelor alocate pentru acest drum în ședința programată pentru după-amiaza zilei de joi.

Vizualizari: 7660

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dan Voinea

Acum 1 lună

Un Șoroștin ... prea îndepărtat! O investiție prea mare pentru folosul cui? De câțiva ani este în umbră. O paralelă la drumul dintre A1- Șeica Mare- Șeica Mică, dar care nu trece prin ...Șoroștin!
Raspunde

Biciclist Fara piste

Acum 1 lună

da, da si cand se apuca de el, sa vedeti atunci.....cum toarna asfalt peste cel vechi si zic ca au facut drum nou. las ca stim noi cum se lucreaza. asflatul sa fie negru si nou, fundatia nu conteaza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus