”40% din angajații care în anul 2019 lucrau de la birou nu se vor mai întoarce, companiile mari urmând să implementeze home office permanent”, iar sectorul locuințelor închiriate în regim hotelier este în comă. Cu toate acestea, există optimism pe piață și valoarea medie de tranzacție s-a dublat. Despre particularitățile și noutățile pieței imobiliare din Sibiu am stat de vorbă cu Tibor Konrad, directorul general al New Concept Living.
Datele oficiale la nivel național pentru anul în curs ne arată o creștere mare a numărului de locuințe nou construite, în vreme ce prețurile imobilelor existente pe piață au stagnat. Care este situația la Sibiu din acest punct de vedere, cum ați caracteriza anul 2020?
Consider că anul 2020 reprezintă cu adevărat un reset în ceea ce privește structura și dinamica pieței imobiliare din Transilvania. Doresc să subliniez faptul că discutăm despre Transilvania, nu despre întreaga țară. Vis a vis de situația din Sibiu, confirm faptul că volumul de locuințe noi este în creștere și că prețurile nu au înregistrat nicio scădere. Mai mult decât atât, pe anumite proiecte, prețurile au crescut, datorită cererii mult mai mari.
Valoarea medie de tranzacție s-a dublat, lucru care confirmă faptul că valul de cumpărători din ciclul de creștere 2010-2020 este diferit față de noul val de cumpărători care și-a făcut apariția pe nesimțite în Sibiu. În ultima lună, acest lucru a fost și în vizorul presei naționale: posturi de televiziune precum Antena 1, Antena 3, Pro TV sau Kanal D au difuzat nenumărate știri în acest sens.
În același timp, anul 2020 a adus pe piața locală anunțul demarării unor noi proiecte imobiliare, unele de amploare, ceea ce ne-ar îndreptăți să credem că Sibiul rămâne o piață dinamică, atractivă. Sunteți de aceeași părere?
Da, categoric. Confirm faptul că Sibiul are niște particularități care atrag foarte mulți cetățeni străini, viitori cumpărători. Desigur că investitorii adulmecă astfel de informații despre piețe în plină expansiune și acționează în consecință, căutând să investească cât mai repede pentru a beneficia de prețuri de intrare cât mai mici.
De altfel, rentabilitatea unei afaceri este dată de prețul de intrare în ea. Dacă vei cumpăra cu 100 de euro un metru pătrat de teren înainte să afle toată piața, vei avea avantaj în fața celui care cumpără 3 ani mai târziu același metru pătrat, la preț mult mai mare. Doar New Concept Living va demara în următorul an, în numele a șapte investitori, nu mai puțin de 70 de autorizații de construcție în Sibiu.
Sunt și alte proiecte imobiliare majore aflate în stand-by în acest moment, care poate așteaptă diminuarea efectelor pandemiei?
Noii jucători care își fac apariția pe această nouă piață sunt de altă anvergură față de cei locali. Vorbim de fonduri de investiții, companii internaționale de property management specializate care nu au probleme în zona lichidităților și nu au nevoie să vândă apartamente în timpul producției. De la punctul de start până la livrare există o perioadă de 18 luni. În perioada în care traversăm turbulențele COVID 19 se vor executa locuințele indiferent de activitatea cumpărătorilor. Cu toții avem siguranța faptului că această perioadă de pandemie nu se va mai întinde 18 luni. Modelul Europei de Vest este simplu. Construiești, iar apoi vinzi.
Multă lume din piață spune că se simte o scădere a cererii în zona chiriilor, în special în lipsa studenților, în acest sector înregistrându-se o ușoară scădere. Din punctul dvs. de vedere se resimte această scădere?
Da, fără dar și poate, singurul domeniu imobiliar grav afectat este piața chiriilor, în mod deosebit chiriile spațiilor de birouri. 40% din angajații care în anul 2019 lucrau de la birou nu se vor mai întoarce, companiile mari schimbându-și cu totul procedurile și sistemele, implementând home office permanent. Și chiriile pe termen lung de apartamente sunt afectate, dar nu atât de mult ca și cele care au fost închiriate în regim hotelier. Acest domeniu este în comă, iar proprietarii disperați caută să vândă afacerea. Din păcate, acesta nu este un moment prielnic pentru o astfel de vânzare, lucru pe care se pare că mulți nu îl înțeleg.
Care credeți că sunt principalele zone/cartiere ale Sibiului care vor atrage atenția investitorilor imobiliari în următoarea perioadă și de ce?
Direcția Sibiului este clară – zona de Vest a orașului. Consider că este o direcție bună și sănătoasă pe termen lung. Toate dezvoltările imobiliare se coagulează în jurul zonei Calea Șurii Mici, Lacul lui Binder, zona Mozaicului, Turnișor, Cristian. Modul în care dezvoltările imobiliare au evoluat în ultimii 10 ani a fost neinspirat și trist în același timp. Avem 60 % din sibieni care merg la muncă zi de zi în zona de Vest și trebuie să traverseze întregul oraș ca să ajungă acasă, în Est. Chiar dacă anterior achiziției apartamentului oamenii au considerat că acest inconvenient este mărunt, când viața reală începe, constați că nu ai viață bună. Astfel, astăzi, cea mai mare rată de revânzare a apartamentelor noi o înregistrează apartamentele noi din Calea Cisnădiei și Șelimbăr. Oamenii au înțeles că accesul facil spre locul de muncă este cel mai important.
Nu vreau să deschid cutia pandorei și să amintesc de inepțiile din punct de vedere urbanistic prin care se permite colectarea a zeci de străzi înfundate într-un singur drum județean, cu doar o bandă de mers pe sens. Zona de Vest este acum pe locul 1 în ceea ce privește investițiile municipalității și ale Consiliului Județean pentru lărgirea drumurilor, modernizarea infrastructurii și a rețelelor de utilități.
A schimbat această perioadă de pandemie comportamentul clienților? Sau profilul lor?
Da, am răspuns anticipat la această întrebare. Vreau doar să adaug faptul că economia locală va fi repornită de cumpărătorii străini. Volumul de accesări din străinătate pe website a crescut considerabil din februarie până în acest moment și vreau să subliniez că pretențiile lor sunt mult mai mari decât ale celor care au creat valul de creștere 2010 - 2020. Pentru aceștia, cel mai important lucru îl reprezintă recenziile unui investitor/constructor. Aceștia nu vor cumpăra niciodată un produs de la cineva care nu are în mediul online o expunere constantă și un istoric fără cusur. De ce? Pentru că în lumea civilizată siguranța faptului că producătorul are în focus mulțumirea clienților este posibilitatea ca acel cumpărător să își asume public o recenzie negativă, care de multe ori costă chiar colapsul unei companii.
În toate sectoarele, specialiștii se întreabă când vom reveni la nivelul de dinainte de pandemie. Dvs. când credeți că Sibiu va reveni la piața imobiliară din februarie 2020, spre exemplu?
Din punctul meu de vedere, New Concept Living este deja la 80% din volumul obișnuit de tranzacții intermediate. Acest lucru se datorează faptului că avem undițele aruncate în lacul potrivit. Cu regret însă, observ că sunt multe domenii care au încă mari probleme, spre exemplu domeniul HORECA, turismul. Până când nu vom depăși cu toții această perioadă grea, nu mai putem vorbi despre despre normalitate. Când valul de străini se va amesteca realmente cu valul de cumpărători locali, vom înregistra cu adevărat creșteri mari. Pe termen lung, viitorul sună chiar mai bine decât ce am avut înainte de pandemie. Acum este un moment bun să avem răbdare să treacă greul. Nu este un moment bun de luat decizii radicale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3939
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 1 oră
Horațiu
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 2 ore
Mesterul dupe net