Luni,
29.11.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Gavril Dejeu a renunțat la pensia de parlamentar după decizia CCR privind pensiile speciale

Gavril Dejeu a renunțat la pensia de parlamentar după decizia CCR privind pensiile speciale

Fost deputat de Sibiu, ministru și chiar premier interimar pentru o scurtă vreme, Gavril Dejeu a anunțat astăzi că a depus cerere la Camera Deputaților de renunțare a indemnizației speciale. ”În urma deciziei Curții Constituționale, prin care s-a stabilit că nu se pot impozita pensiile speciale, am decis să renunț la această indemnizație. Am considerat și consider în continuare că această indemnizație nu este întemeiată, iar această ultimă decizie m-a determina să renunța la ea”, a precizat Gavril Dejeu.

Fostul ministru de Interne a anunțat anterior că banii pe care i-a primit prin această indemnizație au fost donați. ”Până în prezent am acoperit cheltuielile pentru edificarea unui monumet în memoria luptătorilor în rezistența anticomunistă din munții Apuseni, ridicat în orașul Huedin, aflat la poalele muntelui Vlădeasa. De asemenea, am dat Spitalului de boli pulmonare Sibiu suma de 15.000 lei, în sprijinul luptei cu coronavirusul”, a spus Gavril Dejeu. Totodată, fortul ministru a donat bani pentru mai multe fundații și asociații.

”Atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României

Dejeu a fost un critic al legilor speciale, spunând că românii ar trebui să primească pensie doar strict pentru anii munciți. ”Eu din capul locului mi-am exprimat critica față de aceste indemnizații și nu sunt de acord nici acum. Eu mi-am pus întrebarea dacă să renunț sau să nu renunța la ea. M-am gândit că atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României, încât e o întrebare dacă mai mărită să iau acești bani. Banii aceștia i-am pus pe un cont special, nu m-am atins de ei și probabil că-i voi întrebuința într-un scop caritabil. Sunt categoric pentru eliminarea acestei idei pentru pensii speciale. Pentru toată lumea. În România, toată lumea ar trebuie să primească pensie doar după cât a muncit”, a declarat Gavril Dejeu, în urmă cu o lună.

CCR: Impozitarea pensiilor e neconstituțională

Impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională, potrivit deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR). Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit surselor citate, după ce Curtea a amânat de patru ori decizia, care trebuia să fie dată din luna iulie. Avocatul Poporului, Renate Weber, cea care a sesizat CCR, explica pentru Mediafax că, deşi se numeşte taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare. „Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, a declarat pentru Mediafax Renate Weber.

Avocatul Poporului a mai spus că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. „În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2.001 şi 7.000 de lei şi de 85% de peste 7.001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a mai spus Weber.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei şi cu 10% a celor între 2001 şi 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Vizualizari: 8395

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mnvbmnbv Oi;oi;oiyh

Acum 11 luni

oare cum suna al 27-lea amendament la constitutia SUA?
Raspunde

Nicolae Postolache

Acum 11 luni

Acesta este textul Amendamentului XVII din Constituția SUA: AMENDAMENTUL XXVII (1992) Nici o lege, prin care se modifică compensaţia pentru serviciile Senatorilor şi Reprezentanţilor, nu va intra în vigoare până nu va fi avut loc o alegere de Reprezentanţi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus