Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Consilierii PNL cer amânarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare. Deja majoritatea din CL se opune actualului proiect

Consilierii PNL cer amânarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare. Deja majoritatea din CL se opune actualului proiect

Cei nouă consilieri locali din partea PNL Sibiu solicită primarului Astrid Fodor amânarea adoptării noului Regulament referitor la taxa de salubrizare în municipiul Sibiu. Și propun modificarea acestuia, inclusiv prin introducerea a două noi abonamente pentru persoanele singure și pentru familiile cu două persoane. Având în vedere că și consilierii USR PLUS s-au exprimat împotriva acestui Regulament, în acest moment în Consiliul local Sibiu nu mai există o majoritate care să îl poată adopta.

Consilierii locali ai PNL propun executivului local ca Regulamentul de administrare și instituire a taxei speciale de salubrizare în municipiul Sibiu să nu mai fie supus votului în ședința de la finele acestei luni, ci să fie amânat pentru luna februarie. 

Decizia reprezentanților PNL vine – arată aceștia – după discuții atât cu specialiști în domeniu, cât și cu cetățenii orașului.

Până în februarie, reprezentanții PNL propun ca actualul Regulament – aflat în dezbatere publică până pe 17 ianuarie 2021 – să fie completat, prin introducerea a două noi tipuri de abonamente, pe care să le poată alege persoanele singure cu venituri sub 900 de lei pe lună ori familiile cu două persoane.

”La cele trei tipuri de abonamente deja propuse (ECO, PRACTIC și MAXI) cu numărul de ridicări aferente pentru fiecare tip de pubelă, propunem adăugarea a încă două tipuri, după cum urmează:

1. Abonamentul MINI, pentru familii de maxim 2 (două) persoane, care să cuprindă un pachet anual de câte 12 ridicări pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de pubele (de gunoi rezidual, bio, hârtie/carton, plastic/metal).

2. Abonamentul SOCIAL – care este in fapt abonamentul MINI, redus cu 50% pentru persoanele singure (conform unei adeverințe  vizate de către Asociația de locatari – declarație propria răspundere la case), care nu dețin alte proprietați, si au venitul mai mic de 900 lei/lună.

De asemenea, propunem ca oricare tip de abonament să poată fi ales încă de la început, fiecare cetățean urmând a decide ce i se potrivește în cunoștință de cauză și fiind informat de costurile care pot să apară suplimentar la depășirea numărului de ridicări”, se arată în adresa semnată de Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor PNL, și transmisă în atenția lui Astrid Fodor, primarului municipiului Sibiu.

Actualul Regulament nu mai are majoritate

Nouă din cele 23 de voturi din Consiliul local Sibiu sunt controlate de PNL. În chestiunea Regulamentului și-au făcut publică opoziția și consilierii USR PLUS  care au patru mandate în forul deliberativ local (detalii aici). Prin urmare, în acest moment nu mai există o majoritate necesară pentru adoptarea Regulamentului în actuala formă supusă dezbaterii publice. FDGR mai controlează opt voturi, celelalte două mandate fiind încredințate de sibieni aleșilor PSD.

Zonele de blocuri – problemă urgentă

Consilierii PNL Sibiu atrag atenția asupra necesității investițiilor în platformele publice de deșeuri amenajate în zonele de blocuri. ”Toate aceste propuneri ar trebui dublate de urgentarea măsurilor de implementare a sistemului de depozitare/strângere pentru zonele de bloc, dotate cu platforme moderne, funcționale pe bază de card acces, astfel încât principiul Plătește pentru cât arunci să devină un fapt real”, semnează Adrian Bibu, liderul de grup.

În textul transmis primarului Sibiului, Adrian Bibu, în numele aleșilor PNL, arată că amânarea adoptării Regulamentului se impune datorită importanței unei astfel de decizii. ”Noi, grupul de consilieri locali PNL, propunem neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie și amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie, tocmai pentru a da Primăriei ocazia să organizeze o dezbatere reală cu cetățenii pe acest subiect, fără grabă și fără presiunea de a lua acum și aici o decizie finală”.

 

Redăm mai jos, integral, adresa transmisă primarului Sibiului, Astrid Fodor

(sublinierile aparțin autorilor adresei)

 

Către Primăria Municipiului Sibiu,

În atenția Doamnei Primar Astrid Cora Fodor

Stimată doamnă primar,

Cu ocazia dezbaterii publice inițiate de Primăria Municipiului Sibiu despre Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu, noi, grupul consilierilor locali ai PNL, am participat la mai multe discuții referitoare la acest subiect, atât cu specialiști din domeniu, cât și cu foarte mulți cetățeni interesați în identificarea celei mai bune soluții pentru gestionarea acestei situații.

Asemenea tuturor cetățenilor Sibiului, înțelegem importanța deciziei care acum apasă pe umerii consilierilor locali din Municipiul Sibiu precum și implicațiile legate de responsabilitatea fiecăruia dintre noi față de mediu și de moștenirea pe care o vom lăsa generațiilor viitoare. Cu toții cred că am înțeles că rostul acestei dezbateri publice este acela de a explora tema dintr-o perspectivă cât mai amplă, tocmai din dorința de a găsi, împreună, soluția cea mai potrivita.

Din acest motiv, noi, grupul de consilieri locali PNL, propunem neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie și amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie, tocmai pentru a da Primăriei ocazia să organizeze o dezbatere reală cu cetățenii pe acest subiect, fără grabă și fără presiunea de a lua acum și aici o decizie finală.

De asemenea, în urma discuțiilor pe care grupul nostru le-a avut deja cu specialiști din domeniu, cu sectorul ONG și cu o mulțime de cetățeni și ținând cont de infrastructura care există acum la nivel de municipiu, noi, consilierii PNL, venim cu o Propunere de modificare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire si administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu, în felul următor:

La cele trei tipuri de abonamente deja propuse (ECO, PRACTIC și MAXI) cu numărul de ridicări aferente pentru fiecare tip de pubelă, propunem adăugarea a încă două tipuri, după cum urmează:

1. Abonamentul MINI, pentru familii de maxim 2 (două) persoane, care să cuprindă un pachet anual de câte 12 ridicări pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de pubele (de gunoi rezidual, bio, hârtie/carton, plastic/metal).

2. Abonamentul SOCIAL – care este in fapt abonamentul MINI, redus cu 50% pentru persoanele singure (conform unei adeverințe  vizate de către Asociația de locatari – declarație propria răspundere la case), care nu dețin alte proprietați, si au venitul mai mic de 900 lei/lună.

De asemenea, propunem ca oricare tip de abonament să poată fi ales încă de la început, fiecare cetățean urmând a decide ce i se potrivește în cunoștiință de cauză și fiind informat de costurile care pot să apară suplimentar la depășirea numărului de ridicări.

Toate aceste propuneri ar trebui dublate de urgentarea măsurilor de implementare a sistemului de depozitare/strângere pentru zonele de bloc, dotate cu platforme moderne, funcțioale pe baza de card acces, astfel încât principiul Plătește pentru cât arunci să devină un fapt real.

Credem cu tărie că orice sistem este perfectibil și că stă în puterea noastră, a tuturor cetățenilor Sibiului, ca, prin dialog, să găsim soluția cea mai potrivită pentru toți.

Grupul de consilieri PNL

Bibu Adrian-Cosmin

Dăncilă Corina-Simona

Drăgan Tiberiu-Cornel

Dumbravă Alexandru-Petru

Fulea Ciprian-Gheorghe

Munteanu Monica-Adriana

Onițiu Mihai-Cercel

Taslovanu Emil-Marian

Vlașcu Adrian-Casian

 

Sibiu,                                                                         

08.01.2021

 

Citește și:

Taxa de salubrizare crește și cu 325% la Sibiu. Primăria susține că sibienii nu vor putea schimba aceste creșteri

Cele trei cazuri în care sibienii vor plăti dublu pentru deșeuri. Cum se schimbă, de la anul, sistemul de colectare

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4396

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ion Iolanescu

Acum 3 ani

Pana sa se auda de proteste, toti au aprobat tacit (sau pe interes) propunerea primariei, acum toti isi aduc aminte ca ei sunt consilieri, pot sa vina cu propuneri si nu sunt doar aparat de vot al primarului. Clar, marirea taxei nu o sa rezolve problema reciclarii. Acum se tot discuta pe tema pretului dar nu se vede adevarata probleme, cum atingem tintele de reciclare. Pentru asta ne trebuuie o alta infrastructura (ghene), alta abordare in informarea populatiei si in ultima istanta amenzi si penalizari pentru cei care nu respecta. Daca tot o sa se faca dezbatere luni, nu trebuie sa se discute doar despre tarif, trebuie sa se discute cum atingem tintele si ce investitii sunt necesare pentru a atinge aceasta tinta.

Raspunde

Dan .

Acum 3 ani

acum ca au vazut ca explodeaza mamaliga, s-au trezit si cei de la usr si pnl sa i-a partea poporului. daca sibienii nu erau atenti si le mergea fara proteste, era foarte bun regulamentul si votau cum le dicta tanti fodor. domnilor de la pnl, ia puneti mana si cititi ordinul Nr. 119 al MINISTERUL SĂNĂTĂŢII din 4 februarie 2014 si apoi propuneti modificari in consecinta: art. 39. "Evacuarea deşeurilor menajere de la locurile de producere şi colectare la locul de neutralizare se face de preferinţă zilnic, fără a se depăşi următoarele termene maxime: b) În perioada 1 octombrie - 1 aprilie: - la cel mult 3 zile, din toate zonele." Tocmai de aceea, pana acum 2 ani gunoiul se ridica saptamanal! Asa ca uitati acea aberatie cu ridicatul gunoiului de doar 12x /an. Asta inseamna o ridicare la 4 saptamani jumate. Daca nu esti acasa in dimineata respectiva sau te-ai trezit un pic tarziu, trebuie sa mai astepti 4 saptamani jumate, adica 2 luni in total cu gunoiul in brate.! Abonamentul minim trebuie sa contina ridicari la maxim 2 saptamani !

Raspunde

No Name

Acum 3 ani

Nu amânarea, ci ANULAREA acestui regulament mârşav!!!

Raspunde

Marius Din Sibiu

Acum 3 ani

Unde dumnezeu e liberalismul in masurile voastre. Daca o persoana singura face mai multa mizerie ca o familie de ce familia rtebuie sa plateasca mai mult ? Singurul mod in care se poate rezolva treaba este sa se plateasca cat gnoi faci. Se poate incepe asta la case destul de usor si apoi cuatata o solutie pentru blocuri unde e mult mai complicata situatia.

Raspunde

Marcian Radu

Acum 3 ani

Ce abureli! Adica numai dupa ce statea butoiul sa explodeze ati avut o reactie??!! Oricum stim ca va faceti nu chiar ati protestat impotriva Primaritei... Si totusi care este explicatia pentru preturile astea URIASE daca Soma zice ca ei nu au ridicat pretul?!! Ce incercati sa acoperiti acum ??!!

Raspunde

John Just me

Acum 3 ani

HEHEH, serios noi vrem sa facem abonamente doar de dragul de a le face, nu contează ca nu există studii serioase pe bază de deseuri rezultate pe imobile( pentru ca Soma nu cantareste desi din 2018 s-a obligat sa o faca împreună cu ADI Eco), nu noi facem abonamentele pe ridicare de pubele, nu contează dacă sunt goale sau pline, nu stabilim cum le verificăm, nu pur si simplu in stil comunism inmultim cate pubele ar trebui sa aibă un imobil(nu câte are) si gata tariful. HEHh sa va vad in instanta cum puteti justifica tariful.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus