Sâmbătă,
18.09.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Prima licitație pentru sala polivalentă din spatele mall-ului: două terenuri acoperite, 4.000 de locuri, cinci terenuri exterioare

Prima licitație pentru sala polivalentă din spatele mall-ului: două terenuri acoperite, 4.000 de locuri, cinci terenuri exterioare

O sală sportivă cu o capacitate de 4.000 de spectatori și posibilitatea de extindere la 5.000, o altă sală de antrenament, precum și alte cinci terenuri sportive exterioare sunt printre detaliile complexului sportiv pe care Universitatea ”Lucian Blaga” l-a demarat în zona din spatele complexului comercial din Șelimbăr. Investiția este aproximată la zece milioane de euro.

Pe baza detaliilor elaborate de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Compania națională de investiții (CNI) a lansat în cursul zilei de luni procedura de achiziție a studiului de fezabilitate și a altor numeroase studii (de vânt, privind utilizarea energiei alternative, acustic, de securitate la incendiu etc) și documentații pentru Complexul sportiv din Șelimbăr. 

Acesta urmează să fie ridicat pe un teren transferat din administrarea Ministerului Apărării Naționale în cea a Universității sibiene. Terenul are o suprafață de mai bine de trei ha (31.011 mp) și este amplasat între troița de la Șelimbăr și complexul comercial Shopping City. Jumătate din acest teren ar urma ocupat de construcții și amenajări sportive, 20% ar trebui ocupat de alei, drumuri și parcaje, iar treimea rămasă va fi alocată spațiilor verzi.

”Principala destinație a spațiului va fi aceea de activități didactice, iar ca destinații secundare vom avea activități sportive, științifice, culturale. Se dorește realizarea unui proiect în așa fel încât spațiul să poată adăposti și congrese, târguri și expoziții”, tema de proiectare

Regimul maxim de înălțime propus prin tema de proiectare este subsol, demisol, parter, două etaje și etaj tehnic. ”Suprafața construită la sol aproximată va fi de aproximativ 8.000 – 10.000 de mp. Se dorește realizarea unui spațiu multifuncțional cu o capacitate de 4.000 de locuri. Structura de rezistență și infrastructura se vor pregăti pentru o posibilă extindere la 5.000 de locuri”, se arată în tema de proiectare elaborată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Terenul este amplasat la 115 m de troița din Șelimbăr. Sursa: studiul topografic

O sală principală, una de antrenament și spații pentru învățământ

Sala principală ar urma să fie dotată astfel încât să poată găzdui diferite competiții sportive: handbal, baschet, fotbal în sală, volei, tenis, badminton, judo, fitness sau culturism. ”Dimensiunile suprafețelor de joc vor fi cele omologate de federațiile respective și vor fi prevăzute spațiile de siguranță a jocului precum și spațiile necesare oficialilor – la nivelul terenului de joc astfel încât o suprafață generală a terenului să fie de circa 60 x 40 m (suprafețele de joc se dimensionează conform regulamentelor sportive internaționale actuale)”, se mai arată în documentația de atribuire.

În afara sălii principale, clădirile vor trebui să includă și spații de învățământ, precum și o sală secundară. ”Va fi prevăzută o sală de antrenamente adiacentă sălii principale, în legătură directă cu zona vestiarelor, cu dimensiuni maxime de 28 x 44 m (teren de handbal/fotbal în sală) și înălțime 12 m”.

Amfiteatrul solicitat ar urma să aibă 125 de locuri, cele trei săli de curs - câte 70 de locuri, cele cinci săli de seminar - câte 30 de locuri, sala profesională - 25 de locuri, șase cabinete profesorale - câte 30 de locuri. Pentru sala de fitness-culturism spațiul solicitat va avea 400 de mp, sala de gimnastică și sporturi kombat – 300 de mp, iar cea pentru tenis de masă/badminton – 400 de mp. 

Cinci terenuri exterioare

Tema de proiectare pregătită de reprezentanții ULBS prevede și spații sportive exterioare: amenajarea unui teren de fotbal cu gazon sintetic cu dimensiunea de 90 x 50 m, două terenuri de tenis de câmp cu dimensiunea 40 x 20 m, un teren pentru baschet și volei de 35 x 20 de m, un teren de handbal de 45 x 25 de m și o pistă de atletism cu o lungime de 400 de metri.

Spații versatile pentru concerte

Cele 4.000 de locuri prevăzute pentru sala de sport ar urma amenajate pe gradene ”în sistem telescopic sau mobil”, cu zone ”aparte pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei (locuri cu măsuță de lucru) și locuri pentru persoane cu dizabilități”. De altfel, gradenele trebuie astfel gândite încât sala să poată fi transformată într-un spațiu potrivit și pentru concerte.

”Prin deplasarea gradenelor se vor asigura circa 2.500 de locuri pentru activități științifice (congrese, conferințe, simpozioane) și pentru alte activități nesportive (gradene extensibile cu 2-3 rânduri pe două laturi lungi și o latură scurtă și o singură gradenă extensibilă cuprinsă între 10 – 20 de rânduri pe o latură scurtă; prin gradena extinsibilă pe latura scurtă se dorește ca prin retragerea ei automată să poată fi realizată o zonă de scenă care să asigure condițiile unui spectacol, concert, simpozion, conferință)”.

De altfel, viitoarea sală polivalentă trebuie astfel gândită încât pentru concerte sau alte evenimente să poată fi folosit nu doar spațiul aferent terenului de joc, ci și cel al sălii de antrenament. 

Detaliile viitorului complex sportiv includ și vestiare, centru media, sală de conferințe, spații pentru VIP-uri, zone de alimentație publică, depozite, birouri administrative, spălătorii etc.

”Accesul la teren se realizează din Aleea Monumentului și CN151. În imediata apropiere se află magazinul Leroy Merlin și DN1, din care se va realiza accesul la parcelă. La o distanță de 115,95 m se află troița de la Șelimbăr – monument istoric”, se mai arată în documentația procedurii. Potrivit căreia, la subsol/demisol ar urma amenajate 500 de locuri de parcare, restul urmând a fi amplasate la nivelul terenului. 

Firmele interesate de întocmirea documentațiilor preliminare pentru viitorul complex sportiv au termen de depunere a ofertelor ziua de 5 februarie. Aproape 300.000 de lei, fără TVA, este bugetul alocat acestui contract. Toate documentațiile solicitate trebuie predate în termen de cel mult 75 de zile de la semnarea contractului.

Sursa foto principală: Google Earth

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marius Barbu

Acum 8 luni

o noua provocare pentru Con-A !
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 8 luni

Spre exemplu, prapaditii de la primaria Sibiu si CJ nu vor apela niciodata nici la CNI si nici la fonduri europene, pentru ca lipsa de proiecte si lucrari importante a facut ca excedentul municipiului sa se situeze la cote penibil de mari. Oricat de mult umfla primaria contractele cu Teldrumurile sibiene (Terra, NSA, Comtram, etc), tot nu poate cheltui banii din cauza prostiei crase care domneste in institutiile sibiene. Lucrarile prin cartiere nu sunt investitii, sunt mentenanta!
Raspunde

Mister 69

Acum 8 luni

Ma bucur sa aud aceste lucuriri dar: -Alo, s-au gatat alegerile nu mai avem campanie electorala....ce se intampa? - Si puteati sa alegeti alta zona...mai putin aglomerata si mai accesibila......dar nu e nimic mergem pe jos....
Raspunde

Rosu Detot

Acum 8 luni

Vaiii, sa vezi ce se bucura locuitorii de dincolo de Valea Sapunului daca le trantesc astia niste elici eoliene in plina priveliste...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus