Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Cifrele Muzeului ASTRA în 2020: 313.544 de vizitatori și venituri de peste 3,2 milioane de lei

Cifrele Muzeului ASTRA în 2020: 313.544 de vizitatori și venituri de peste 3,2 milioane de lei

În perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2020, Muzeul ASTRA a înregistrat 313.544 vizitatori/ beneficiari de programe culturale. Conducerea instituției de cultură spune că speră ca anul acesta să fie unul cu cifre mai mari privind numărul de vizitatori.

,,Anul 2020 a marcat profund activitatea și dinamica de vizitare a Muzeului ASTRA, dar în jurul acestuia se află o comunitate puternică pentru care Muzeul s-a dovedit a fi indispensabil. Pandemia cauzată de COVID-19 ne-a convins că cea mai bună strategie este adaptarea și, indiferent de greutăți, suntem datori să continuăm să oferim servicii și programe culturale diverse și de cea mai înaltă calitate. Această capacitate de adaptare de care colectivul Muzeului ASTRA a dat dovadă în acest an dificil ne-a dovedit reziliența, adevărata forță a unei instituții culturale mature, puternic consolidată și extrem de apropiată de publicul său. Suntem optimiști și încrezători că în 2021, odată ce vaccinarea va crește mobilitatea oamenilor și Muzeul ASTRA va înregistra cifre de vizitare mai mari atât din turismul intern, dar și prin revenirea turiștilor străini.” , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.  

Muzeul a reușit să genereze venituri proprii de 3.288.061 lei, obținând, totodată, fonduri nerambursabile în valoare de 1.900.000 lei. Este vorba despre două proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, un proiect finanțat în cadrul programului Erasmus+ și un proiect finanțat în cadrul programului Europa Creativă (valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil aferent proiectelor menționate anterior este de peste 10 milioane de lei).

Una dintre componentele de bază ale Muzeului ASTRA în anul trecut a fost cea educațională. 10.472 de copii au participat la activitățile de educație muzeală și interpretare patrimoniu - ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, iar pentru cei mai mici dintre vizitatori am pregătit parcursuri motrice, desenate pe aleile din Muzeu.  

În ceea ce privește Departamentul Conservare  Restaurare - Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, au fost efectuate 23 lucrări - intervenții de restaurare monumente, 6  lucrări de reconstrucții monumente, 4  lucrări de demontări și transferuri monumente,   286 de obiecte au fost restaurate. De altfel, o amplă operațiune de restaurare a început la Muzeul ASTRA în 2020. Este vorba despre restaurarea Bisericii din Vința, un lăcaș de cult care poartă spiritul unei comunități din Munții Apuseni . Biserica poartă amprenta lui Simion Silaghi-Sălăjeanu, pictor muralist și pictor de icoane pe lemn. La restaurarea Bisericii din Vința au participat 21 restauratori, 1 biolog, 1 chimist coordonați de Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu. Este vorba despre  65 de elemente din lemn pictat (aproximativ 100 m² de pictură pe lemn: boltă, iconostas, peretele despățitor dintre naos și pronaos, tavan pronaos) din interiorul Bisericii din Vința, toate acestea restaurate de către specialiștii Muzeului ASTRA. 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus