Duminică,
03.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Noi restricții pentru Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr: circulaţia în weekend va fi permisă până ora 20, iar magazinele se închid la ora 18

Noi restricții pentru Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr: circulaţia în weekend va fi permisă până ora 20, iar magazinele se închid la ora 18

Guvernul a aprobat joi noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Acestea au fost propuse de CNSU, după o ședință care a avut loc joi. Măsurile urmează să intre în vigoare de vineri, imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, joi seară, că în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 trece de 4 la mia de locuitori circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până ora 20,00, iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18,00.

"Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia: unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia să fie permisă până la ora 20,00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18,00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie", a declarat Arafat, la Palatul Victoria.

În județul Sibiu restricțiile se aplică în municipiul Sibiu, în Cisnădie, Șelimbăr, Tilișca și Șura Mică, unde rata de incidență depășește 4 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.  

Citește și 4,7 - Incidența scade ușor în muncipiul Sibiu, dar crește la 5,62 în Cisnădie. Situația în localitățile județului 

Totodată, operatorii economici care au activitatea de fitness, ca și profil, vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie și se va relua activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie.

Întrebat dacă regula se aplică şi în cazul sălilor de sport unde se antrenează sportivii de performanţă, şeful DSU a spus: "Măsura este pentru sălile de fitness (...), deci, nu se menţionează sportul de performanţă". 

Potrivit declarațiilor autorităților, declaraţia pe proprie răspundere va fi necesară după ora 20:00.

"18:00 până la 20:00 este timpul care este lăsat, se închid magazinele, lumea se întoarce acasă. Deci, între 18:00 - 20:00 se circulă. După 20:00, atunci da, dacă ieși atunci - și nu înseamnă că dacă ai ieșit în jurul casei - dacă ieși și vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai declarația pe proprie răspundere, care zice unde pleci, care e motivul deplasării, în conformitate cu excepțiile care sunt prevăzute în hotărârea de guvern, care nu se schimbă" a spus Arafat.

În cazul în care se va depăşi incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile şi în timpul săptămânii.

"A doua măsură, dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, atunci circulaţia va fi permisă până la ora 20,00 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea până la ora 18,00, tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie", a explicat Raed Arafat.

"Aceste măsuri sunt menite să reducă mobilitatea și contactul, pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2. Sunt măsuri care devin obligatorii și nu se mai discută sau dezbat, în cadrul comitetelor. Acest lucru înseamnă că, la momentul la care o incidență este atinsă, măsura intră automat pe baza incidenței respective. Când incidența scade sub cifra care am menționat-o, măsura se ridică instantaneu și asta va simplifica lucrurile pentru localitățile și pentru zonele care intră sub aceste incidenţe", a detaliat Raed Arafat.

Întrebat dacă închiderea mai devreme a magazinelor nu va produce si aglomerații mai mari, Arafat a spus că va exista și un ordin al ministrului sănătății și al ministerelor de resort, probabil Ministerul Economiei care vor stabili inclusiv care sunt regulile de număr de persoane în magazin sau în spațiul respectiv și cum se va controla acest lucru.(...)

"Responsabilitatea, în primul rând, este a fiecăruia dintre noi și a administratorului magazinului, în primul rând. Acolo este responsabilitatea. Să nu vă așteptați că o să avem un polițist în fiecare magazin, o să avem un reprezentant al DSP-ului în fiecare magazin. Este imposibil. Dar asta nu înseamnă că nu va apărea cineva care are drept de control să controleze dacă aceste reguli sunt respectate. Deci, implementarea regulilor - răspunde de ea administratorul, acțiunea de control asupra implementării - sunt autoritățile care o fac, deci acestea sunt modalitățile," a mai spus Arafat.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Adi

Acum 2 ani

Aavem dovezi stiintifice ca cei vaccinati u se mai pot imbolnavi, sau cei care se imbolnavesc sunt 1 la 10.000. De ce nu este redata libertatea celor imunizati?
Raspunde

Tihomir Leluțiu

Acum 2 ani

Peste 4 ani, majoritate in parlament 75% PSD+AUR!
Raspunde

Iisus

Acum 2 ani

Zici că numa după 8 iese covidu afara ....mă ce mai spălați lumea pe creiere....ipocriților...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus