Medicul infecționist Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu spune despre testarea rapidă în școli, că aceasta ar trebui făcută elevilor la începutul fiecărei săptămâni pentru ca infecțiile cu SARS CoV – 2 să nu ajungă în colectivitate. Medicul a afirmat că este foarte important momentul în care testul antigen este făcut, pentru ca acesta să indice corect dacă elevul este sau nu infectat. Declarațiile au fost făcute joi, 8 aprilie, la o întâlnire cu secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, prof. Sorin Ion, în cadrul campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare”.
Prezentă în Aula Magna a Facultății de Medicină „Victor Papilian” Sibiu, acolo unde a avut loc conferința tematică și webinarul dedicat campaniei „VFaccinare și testare pentru învățare”, dr. Victoria Bîrluțiu, medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul spitalului județean a răspuns unei întrebări cu privire la acuratețea testelor rapide care ar trebui făcute în școli. Specialistul a menționat faptul că este foarte importantă perioada în care aceste teste sunt făcute, iar o testare săptămânală a elevilor ar fi o soluție bună.
„Cu cât se testează mai repede față de intrarea în perioada propriu zisă a bolii, cu atât testele rapide sunt în procent mai mare pozitive, dar pot să fie negative dacă au trecut șapte zile de la momentul în care copilul are manifestări minore, care nu au fost inițial suspectate de infecția SARS CoV-2. Deci peste șapte zile aceste teste rapide sunt cu cea mai mare probabilitate negative și pot să scape cazuri de infecție în colectivitate. În al doilea rând, dacă se fac prea repede și o singură dată și copilul este în perioada de incubație, asta înseamnă după contactul cu cineva bolnav la trei, cinci sau până în șapte zile, testul poate fi negativ. Practic, orice test ar trebui să fie repetat la început de săptămână pentru toți copiii, pentru că, din nefericire nu cred că se declară sau autodeclară marea majoritate (n.r. dintre cei pozitivi) din dorința de a nu fi izolați, de a nu fi carantinați și atunci există acest segment care își desfășoară activitatea continuu fără să fie izolați”, spune dr. Victoria Bîrluțiu.
Întrebată dacă este nevoie de confirmarea cu un test PCR a testelor rapide, medicul spune că doar în cazul testelor rapide ieșite negativ, cu toate că există simptome, este necesară repetarea testării cu un test PCR. Dacă testele antigen sunt pozitive, atunci sunt suficiente pentru un diagnostic.
„Referitor la acest teste rapide, ele sunt considerate a fi suficiente pentru diagnostic dacă sunt pozitive. Dacă sunt negative și există suspiciune atunci într-adevăr trebuie intervenit cu un test PC, care este mult mai fidel și vine să confirme cazurile care pot să scape la testarea rapidă. Nu se fac în toate situațiile și teste PCR. Sunt situații în care vin spre spital, sunt manifești, și-au făcut un antigen rapid pozitiv, iar acel test este considerat elocvent, suficient pentru diagnostic”, mai spune Bîrluțiu.
De asemenea, medicul a mai specificat că, în cazul în care testul este făcut acasă, fără asistența unui cadru medical, atunci persoana care ajunge la spital trebuie să aibă cu ea testul.
„În momentul în care vă faceți testul acasă și este pozitiv dacă ajungeți la spital trebuie să și vedem testul respectiv. Nu este suficient doar să spuneți, trebuie înregistrat. Cei care își fac testul rapid și nu au prezența unui medic, asistent, ambulanțier, care să efectueze testul vor avea în repetiție un test, dar tot rapid. În situația în care pacientul este cu anumite probleme de sănătate, cu comorbidități, se face și testul PCR, după anumite reguli, conform metodologiei. Când este absolut necesar să facem și PCR-ul, dar un test antigen rapid, pozitiv este întotdeauna și un PCR pozitiv”, a concluzionat medicul infecționist.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: campanie vaccinare , copii testati , Dr. Victoria Bîrluțiu , teste rapide in scoli , Sibiu , teste rapide ,
Vizualizari: 4635
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Jiji Berbecali
Acum 6 ore
Viorel
Acum 6 ore
G
Acum 7 ore
Till Eulenspiegel
Acum 7 ore
Lemurian Leurdă