Joi,
23.09.2021
Innorat
Acum
10°C

Am făcut rapelul cu AstraZeneca. Au fost reacții adverse, dar mai puține

Am făcut rapelul cu AstraZeneca. Au fost reacții adverse, dar mai puține

Luni, 12 aprilie, m-am vaccinat cu cea de-a doua doză a vaccinului produs de Universitatea Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Lucrurile la centrul de vaccinare au mers la fel de repede și ușor ca și în cazul primei doze, iar ziua s-a terminat, în cazul meu, cu reacții adverse, însă, mult mai ușoare de data aceasta. Citește și Fără frică: Reacțiile adverse au durat 24 de ore.

A venit data rapelului pentru vaccinul AstraZeneca:12 aprilie, ora 9.00, o zi de luni. Mesajul care să-mi amintească de rapel a venit încă de sâmbătă, 10 aprilie. Același mesaj l-am primit și pe adresa de e-mail.

Luni dimineața m-am prezentat la centrul de vaccinare de la Redal Expo, acolo unde am fost vaccinată și cu prima doză de vaccin. Lucrurile merg, în continuare, foarte bine la acest centru. Nu se așteaptă deloc. La aproximativ 9 fără zece, iar un polițist local îndruma oamenii care intrau. Odată ajunsă la recepție, am dat buletinul și în timp ce era verificat mi-am pus botoșii de unică folosință. În mai puțin de un minut mi-am primit buletinul înapoi și am intrat către cabina de vaccinare. M-am oprit la masa unde trebuie completate acordul de vaccinare și chestionarul cu starea de sănătate. După ce le-am completat am vrut să mă îndrept către cabina de vaccinare. Când m-am ridicat în picioare am auzit în stânga mea un domn care îi explica medicului de la triaj că nu poate completa hârtiile, pentru că nu vede. M-am oferit să-l ajut. La triaj mai erau oameni care aveau nevoie de îndrumare și m-am gândit că ar fi o mână de ajutor pentru medic.

Am citit tare și clar toate întrebările pentru ca domnul în cauză să poată răspunde corect. Așa am aflat că era la prima doză de AstraZeneca, că are 85 de ani, că din fericire l-a ținut Dumnezeu sănătos până la vârsta asta și că nu are emoții în privința vaccinului.

Nici rapelul nu este dureros

După ce am terminat de scris după dictare, mi-am lăsat haina la garderobă și am intrat în cabina de vaccinare. Aceleași doamne drăguțe ca și la administarea primei doze. Vaccinarea în sine a durat câteva secunde, nedureroasă și de data aceasta.

„Să nu faceți efort timp de 72 de ore, iar dacă apar reacții adverse luați legătura cu medicul de familie. Dacă faceți febră, puteți lua un paracetamol”, mi-au spus înainte să ies din cabină. Am mers apoi în zona în care se așteaptă timp de 15 minute pentru a vedea dacă sunt reacții adverse imediate. N-au fost. La sfârșitul celor 15 minute am primit o adeverință de vaccinare în care sunt trecute ambele doze de vaccin și am plecat.

A urmat o zi normală la serviciu, fără să am vreun indiciu că de dimineață am făcut și cea de-a doua doză de vaccin.

 Reacțiile adverse au apărut seara

Având experiența primei doze, mă așteptam, cumva la reacții adverse, deși citisem că în alte țări, persoane care au făcut rapelul pentru AstraZeneca nu au mai avut reacții adverse.

În cazul meu însă, au fost și de data aceasta, însă mult mai ușoare. Dacă la prima doză am avut febră, dureri musculare și dureri de cap, care au durat 24 de ore, de data aceasta am făcut doar febră. Starea febrilă (37,5) s-a instalat în jurul orei 19.00, la aproximativ 10 ore de la vaccinare. Cu două ore mai târziu, aveam deja 38,5. Atunci am decis să iau un paracetamol. Peste noapte am transpirat, dar nu am mai avut dureri musculare sau de cap. A doua zi dimineață m-am trezit ușor amețită, probabil în urma febrei. Mi-am pus termometrul și de data aceasta a indicat o temperatură normală de 36,5. Peste zi febra nu a mai crescut și m-am simțit din ce în ce mai bine. După rapel, reacțiile adverse s-au manifestat pe parcursul a aproximativ 12 ore. În ceea ce privește locul injectării serului este ușor dureros dacă masez zona, în rest, bratul nu doare.

Aceste reacții adverse au fost doar în cazul meu, însă, fiecare organism reacționează diferit. Un prieten care și-a făcut rapelul pentru AstraZeneca în aceeași zi cu mine, la diferență de o oră, nu a făcut febră și nu a avut nicio altă reacție, cu excepția unei stări ușoare de somnolență.

Reacțiile adverse după vaccinare sunt reacții normale ale organismului. Acesta luptă și așa se produc anticorpii. Severitatea reacțiilor adverse ține de fiecare organism în parte. În cazul apariției acestora după vaccinare țineți legătura cu medicul de familie.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Siana Dodoaca

Acum 5 luni

Dar de ce nu spuneti si de reactiile adverse violente, pe langa cele ale prietenului dvs. imaginar? De exemplu, eu am un unchi al unui var de-al nepotului nasei mele care a crezut ca nu mai prinde rasaritul, i-au curs toate fluidele posibile si a facut febra 44.5! Si nu e singurul! Fiti obiectivi!
Raspunde

Viorel

Acum 5 luni

Iar o vedem pe asta !!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 5 luni

Cum sa fie obiectivi cand sunt platiti sa faca reclama la vaccin? Astia nu sunt ziaristi. Sunt mercenari platiti sa duca lupta guvernului contra oamenilor. Doar nu va imaginati ca sunt de partea populatiei? Cum erau ziarele pe vremea comunistilor, Scanteia si celelalte unde isi faceau comunistii propaganda, asa sunt acum "ziaristii" care fac prpaganda progresistilor si ideilor lor. Lucrurile sunt simple.
Raspunde

Tania

Acum 5 luni

Nu sunt jurnalist, nu fac reclamă, nu am primit bani, dar: am făcut prima doză cu Astra Zeneca și nu am avut niciun efect advers. Aștept cu încredere rapelul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 5 luni

Tania, daca ai avea idee cati PRO vaccinisti s-au batut cu pumnul in piept ce tari sunt ei, ca sa planga mai apoi... Nu este de ras, dar asa s-a intamplat cu multi dintre cei care acum resping ideea de vaccinare fortata. Au crezut in vaccinuri si s-au ars. Ce faci tu, este problema ta. Vaccineaza-te de 10 ori daca vrei. Multa sanatate iti doresc. Insa cei care fac reclama vaccinurilor si cei care ii batjocoresc pe cei ce refuza vaccinarea nici nu isi dau seama ca lupta alaturi de (si pentru) un sistem criminal.
Raspunde

Elena

Acum 5 luni

se pare ca cei vaccinati nu mai dreptul de a-si exprima punctul de vedere, din contra antivaccinisti reusesc sa aibe un limbaj agresiv fata de cei vaccinati si incearca sa isi expuna teoriile asa zise stiintifice bazate pe nimic.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 5 luni

Oamenii (cu cap) se vaccinează în număr mare și șoșoakerii nu mai prea au adepți, așa că încearcă să compenseze prin limbaj violent și aceleași fake news rizibile.
Raspunde

Ion

Acum 5 luni

A ajuns vaccinatul un fel de erou al zilelor noastre... Încetați cu manipulările ! Mă apuca râsul când o aud pe asta cu NU DOARE. Despre durutul unei injecții este vorba ? Nu, este vorba că vaccinul este in faza experimentală până în 2023 și că nimeni nu știe ce efecte are pe termen lung. Asta e problema.
Raspunde

Sf. Pandemie

Acum 5 luni

Ciobanimea inapoiata, dar dreptcredincioasa crede ca pupatul icoanelor si linsul ciolanelor, alaturi e bolboroseli si luminari aprinse, este cea mai buna protectie impotriva bolilor... Evul Mediu intunecat! Bucurati-va, vor sa va aduca ciolane proaspete...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus