Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Primăria, Mureșan, Bibu, Bokor și alți șase consilieri: cum tot lucrează aleșii la ”complexele” parcuri pentru câini

Primăria, Mureșan, Bibu, Bokor și alți șase consilieri: cum tot lucrează aleșii la ”complexele” parcuri pentru câini

Proiect ”în lucru” la nivelul Primăriei Sibiu din 2018, parcurile pentru câini au redevenit subiect pentru aleșii locali din primăvara acestui an. Aproape toți cei care au fost votați toamna trecută au început să lucreze la această idee, care a devenit acum chiar și proiect de hotărâre de Consiliu local. Proiect prin care, în mod concret, de fapt tot nu se amenajează încă niciun parc pentru câini. Dar se detaliază complexitatea unui astfel de demers.

Anunțul că administrația locală se preocupă de amenajarea unor parcuri pentru câini în Sibiu a apărut în urmă cu fix trei ani. Mai precis în martie 2018, când Primăria a comandat peste 100 de panouri de informare de amplasat prin oraș, prin care să fie atrasă atenția proprietarilor de câini că este obligatorie plimbarea patrupedelor în lesă (altfel, amenzile sunt cuprinse între 200 și 400 de lei). ”Primele astfel de zone (parcuri pentru câini – n.r.) urmează a fi stabilite în urma realizării studiului de fezabilitate pentru reamenajarea parcului Sub Arini. Pentru realizarea acestui studiu, Primăria a alocat fonduri în cursul acestui an. Prin urmare, amenajarea parcurilor pentru câini poate fi realizată cel mai devreme anul viitor”, relata Turnul Sfatului din activitatea Primăriei Sibiu în urmă cu trei ani. Studiul pentru amenajarea parcului Sub Arini a fost scos la licitație abia anul acesta și, oricum, nu face vreo referire concretă la amenajarea de spații pentru câini (detalii aici).

În luna februarie acestui an, subiectul a apărut din nou în spațiul public sub forma unei petiții, semnată până acum de aproape 900 de persoane. Petiția sibianului Ilie Florin (46 de ani) propunea amenajarea mai multor spații îngrădite prin Sibiu, unde câinii să poată socializa și alerga în voie.

La două luni de la lansarea petiției, consilierul local Diana Mureșan anunță că în numele formațiunii pe care o reprezintă (USR PLUS) a depus un proiect de hotărâre de Consiliul local pentru amenajarea unor parcuri pentru câini. Proiectul prelua și două posibile amplasamente propuse prin petiția din februarie: pe strada Maramureșului (între calea ferată și prelungirile străzilor Doljului și V. Cârlova) și în parcul Dealului (la intersecția străzilor Cristianului și Litovoi Vodă). Un al treilea amplasament propus de către consilierii USR PLUS este în zona parcului de lângă Aleea Șelimbăr. ”Nu știm situația juridică a acestor terenuri, prin urmare acestea sunt doar sugestii. Direcția responsabilă din cadrul Primăriei va trebui să identifice cele mai pretabile zone pentru amenajarea parcurilor pentru câini”, arăta Diana Mureșan, pentru Turnul Sfatului. 

”De dragul fair-play-ului”

La o zi după anunțul făcut de USR PLUS, consilierul local Adrian Bibu (PNL) arată că, de fapt, la ideea unor parcuri pentru câini se lucrează deja. ”Am citit despre intențiile USR referitoare la parcurile destinate câinilor și mă bucur să constat că există interes în acest sens. Aș dori să explic însă, de dragul fair play-ului, că în cadrul întâlnirii din 11 martie de la Primărie, unde s-a stabilit amplasarea cimitirului de animale împreună cu reprezentanții Animal Life, consilierii FDGR și PNL și doamna Primar am adus în discuție și acest subiect. Astfel am aflat cu toții cu bucurie că demersurile pentru aceste «locuri de joacă pentru căței» erau deja în lucru la consilierii FDGR”, a scris Adrian Bibu pe pagina lui de Facebook, alături de o fotografie de la o întâlnire de lucru (vezi foto principală).

E complicat

Pentru ședința Consiliului local Sibiu din această lună, cei șapte consilieri FDGR au inițiat un proiect de hotărâre ”privind amenajarea unor spații (de tip loc de joacă) pentru câini în municipiul Sibiu”. Proiect în care se amintește de parcurile de câini care ar trebui prevăzute în documentația de amenajare a parcului Sub Arini, dar și de un astfel de spațiu care ar urma amenajat în cartierul Terezian, în cadrul proiectului de reabilitare a zonei.

Proiect în a cărui realizare s-a implicat și Corina Bokor, viceprimar al Sibiului de șapte ani, și care implică alte două direcții din Primărie în proiectul parcurilor pentru câini. ”În urma instrucțiunilor scrise, transmise în luna martie a anului curent de către viceprimarul municipiului Sibiu – doamna Corina Bokor, în sprijinul inițiativei consilierilor FDGR, pentru elaborarea unui proiect de hotărâre privind amenajarea de «canesite» (?) în diferite locații din Sibiu, pretabile pentru astfel de facilități, în cadrul Direcției Tehnice s-au demarat acțiuni de elaborare a unei documentații tehnice generale, respectiv a unui caiet de sarcini specific, care să conducă la stabilirea unor indicatori tehnico-economici, iar cu concursul Direcției patrimoniu și cadastru s-au demarat analizele preliminare”, se arată în raportul de specialitate întocmit pentru proiectul de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii în ședința programată în cursul zilei de joi.

De fapt, se arată raportul amintit, amenajarea parcurilor pentru câini este un demers extrem de complicat. ”Pe lângă analiza regimului juridic al amplasamentelor, respectiv a situației litigioase și grănițuirii, suprafețele de teren care urmează a fi amenajate trebuie să respecte anumite condiționări tehnice al căror studiu se impune în prealabil emiterii avizului tehnic și aprobării în etapele următoare. Putem menționa aici restricționările constructive raportat la vecinătatea clădirilor de locuințe, a celor din zona de protecție a căii ferate, identificarea posibilităților reale de a asigura o sursă de apă pentru animale, respectiv prezența unor rețele subterane și/sau necesitatea protejării acestora, studierea amplasamentului din perspectiva asigurării confortului senzorial al caninelor (umbră, lipsa mirosului greu sau a zgomotului puternic), influența față de facilități din zonă (piste de bicicliști, locuri de joacă pentru copii) ș.a.”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu din complexitatea unui astfel de demers, precum parcurile pentru câini.

Sunt de acord: e nevoie de parcuri

Raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre pentru amenajarea parcurilor pentru câini are și o concluzie: înființarea parcurilor pentru câini este un demers justificat. ”În temeiul celor de mai sus și în contextul necesității asigurării de servicii cât mai specializate pentru comunitate, la momentul emiterii prezentului raport, atât Direcția patrimoniu și cadastru, cât și Direcția tehnică consideră justificată înființarea de noi obiective de tip parc/loc de joacă pentru câini, sens în care propunem adoptarea hotărârii de către Consiliul local”.

Deocamdată, însă, se lucrează la analize precise. ”Totodată, dorim să arătăm că localizarea cu precizie a noilor amplasamente și furnizarea altor indicatori specifici va putea fi posibilă doar la momentul finalizării tuturor analizelor/verificărilor inițiate”, se încheie raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre inițiat de consilierii locali FDGR.

Cât de în urmă este Sibiul

În Cluj-Napoca, proprietarii de câini aveau încă din 2017 opt parcuri special amenajate pentru plimbarea patrupedelor, obiectivul acestui proiect fiind să amenajeze în total 37 de astfel de spații. 

În Oradea, primele două parcuri pentru câini au fost amenajate de acum 12 ani. 

În Brașov, în toamna anului trecut, Primăria a deschis un ”cel mai mare loc de agrement pentru câini”, cu o suprafață de aproximativ 1.500 de metri pătrați. Este al șaptelea parc destinat câinilor în municipiul de sub Tâmpa.

În Alba Iulia, primul parc pentru câini a fost deschis în 2017.

Descarcă de aici Proiectul de hotărâre și raportul de specialitate pentru amenajarea parcurilor pentru câini în Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5956

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Satanael

Acum 1 an

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n tirguri de Craciun si de Pasti, e-n FITS, e-n Gusterland, in parcuri de ciini si-n gunoaie!
Raspunde

Gigi contra

Acum 12 luni

Cel mai bun comentariu, deocamdata! Bravos!
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Chiar nu stiam de ce miroase a creier ars in oras,acum cunosc motivul,alesii nostri chiar lucreaza!
Raspunde

Siegfried

Acum 1 an

Parca se lucreaza la o centrala nucleara, nu la vreun amarat de parc!
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 an

Astrid Fodor pentru boi este Angelika Merkel 2!!!
Raspunde

Fiebel

Acum 12 luni

Lass uns!!! daca tot scrii cu translateul bai neamtule :)))
Raspunde

Gigi contra

Acum 12 luni

Ma mir ca nu e jena! Mai dau si sfara in tara ca ... lucreaza! Mircea, fa-te ca lucrezi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus