Actualizare:
Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu anunță că nu au fost solicitați să intervină în cazul ursului filmat de localnici în orașul Cisnădie, însă sâmbătă s-au deplasat la o altă alertă. E vorba de zona Tocile, acolo unde au fost sesizați prin 112 de apariția unui pui de urs. „Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu nu a fost solicitat să intervină, ieri-noapte, în situația apariției unui urs în zona Cisnădie. Sâmbătă, 8 mai a.c., în urma unui apel prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, jandarmii sibieni s-au deplasat în localitatea Tocile, fiind sesizată prezența unui pui de urs. Ajunși la fața locului, jandarmii nu au depistat ursul, însă au monitorizat zona în continuare”, anunță Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu.
Jandarmii le reamintesc cetățenilor trebuie să aibă grijă unde își depozitează resturile menajere, să nu se apropie de el pentru a face fotografii sau pentru a-l hrăni și să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Articolul inițial:
Un urs a intrat în comuna Gura Râului, la mijlocul săptămânii trecute, un altul a fost găsit mort în curtea unei pensiuni din Cârțișoara, iar un al treilea s-a plimbat ieri noapte pe străzile din Cisnădie. În toate cele trei situații s-au activat instituții diferite, însă la final nimeni nu a avut de suferit. Instituția Prefectului a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că a definitivat un ”mod de acţiune” a instituţiilor responsabile în privința apariției urșilor și a lupilor în apropierea comunităților.
Goană de împingere organizată la Gura Rîului
La sfârșitul acestei săptămâni, responsabilii fondului de vânătoare din zonă au organizat o goană de împingere împotriva unui urs care a intrat în grădinile a doi localnici. ”A intrat ursul, a trecut prin grădinile a doi localnici. Nu a făcut rele, e un ursuleț de vreo doi ani. Nu a făcut nimic. Am anunțat autoritățile ca să nu se creeze probleme mai mari. Am sunat la 112, pentru că așa e un ordin al prefectului, dar am făcut și notificare către prefectură, jandarmerie și ISU. S-a organizat, acum, în week-end, goană de împingere și nu mai știm nimic de el”, susține primarul comunei Gura Rîului, Călin Gheorghe.
Apelul la 112 a fost direcționat către jandarmi, conform dispoziției prefectului, însă aceștia nu au mai ajuns în comună, pentru că au considerat că nu este pericol iminent. În consecință, autoritățile din Gura Rîului au solicitat în final ajutorul celor de la mediu. Aceștia au dispus organizarea goanei pentru a speria ursul, la câteva zile după apariția animalului. Șansele ca el să reapară în zonă sunt însă mari. ”Cel mai probabil a fost alungat din teritoriul în care a crescut de către urșii dominanți și el încearcă să-și creeze un areal. Este foarte probabil să reapară în această zonă”, spune responsabilul unui fond de vânătoare din județ.
Urs găsit mort în curtea unei pensiuni
Un alt urs a fost găsit mort chiar în curtea unei pensiuni din Cârțișoara, locație aflată în apropierea mănăstirii. Ursul a fost transportat de către administratorul fondului de vânătoare de aici la Direcția Sanitar Veterinară. ”Am primit animalul încă nu avem toate rezultatele să putem spune o cauză exactă a motivului din cauza căruia a decedat”, a anunțat directorul DSV Sibiu, Șerban Țichindelean. Din primele date, cel mai probabil ursul a decedat după ce i-a fost secționată artera femurală în urma unei lupte cu un alt urs, însă rezultatul final în urma analizelor făcute de medici va fi făcut în câteva zile.
Ursul plimbăreț din Cisnădie
Ieri noapte, camerele de supraveghere ale cisnădienilor au înregistrat un urs care s-a plimbat pe mai multe străzi, în căutarea hranei. Un localnic a sunat la 112, a fost redirecționat la jandarmerie, însă la fața locului a ajuns Poliția Locală. ”Mașina a venit în doar câteva minute, chiar s-au mișcat repede”, spune cisnădianul impresionat de felul în care s-au mișcat autoritățile. Și aici vânătorii susțin că ar trebui organizată o goană: ”Dacă e învățat, se va întoarce în câteva zile. Ăștia tineri apar pentru că nu mai au teritoriu, sunt goniți de urșii mai mari, mai dominanți”.
După ce va primi Garda de Mediu planul îl va primi și gestionarii. E pur și simplu problema lor, după toate aceste isterii, pe noi gestionarii încep să ne cam piardă și nu ne mai interesează.
Prefectul Mircea Crețu: 10 instituții sunt angrenate în procedura de acțiune în situații de urgență generate de animalele sălbatice periculoase mari
În urma unei solicitări transmise de Turnul Sfatului, Instituția Prefectului a explicat că ”Procedura operațională comună privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în județul Sibiu” implică acțiunea mai multor instituții, iar singura sarcină a cetățenilor este să sune la 112. Din primele relatări, aceste apeluri sunt direcționate către Inspectoratul de Jandarmi. ”La elaborarea procedurii s-au avut în vedere competențele stabilite la acest moment de legiuitor pentru fiecare instituție implicată în acest tip de activitate. În cuprinsul proiectului de act normativ sunt identificate atribuțiile în sarcina principală a I.S.U., I.J.J., DSVSA, gestionari fonduri de vânătoare, Garda de mediu, Agenția de Protecția Mediului, dar și a altor instituții care au prin legislația de organizare în vigoare la acest moment, atribuții în acest domeniu. De asemenea au fost avute în vedere Ghidul Ministerul Mediului. Este evident că procedura are o aplicabilitate tranzitorie, până la modificarea legislației și reglementarea unitară de către structurile responsabile superioare. Proiectul are formatul și elementele prevăzut de PS-MAI-CCM-44 privind elaborarea procedurilor la nivelul entităților publice MAI și conține toate elementele necesare intervenției instituțiilor specializate în vederea gestionării situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), cu respectarea principiilor și reglementărilor de protecție a acestei specii protejate. Proiectul a fost diseminat, în toate etapele, anterior aprobării, celor 10 avizatori ai procedurii. Instituțiile avizatoare au transmis în scris propuneri, modificări și observații care au fost incluse în forma finală a proiectului. Corespondența s-a realizat în general prin email, având în vedere prevederile privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, pentru diminuarea impactului tipului de risc, dar și în format hârtie (...) În ceea ce privește strict intervenția instituțiilor de ordine și siguranță publică au fost identificați generic 11 participanți direcți/categorii la intervenție din partea a 10 instituții și s-a optat pentru adoptarea unei proceduri de lucru comune, cu respectarea principiilor și reglementărilor de protecție a acestei specii protejate”, anunță prefectul Mircea Crețu.
Urșii din Păltiniș rămân fără acces la gunoaie
Prefectura susține că aplică și o serie de măsuri pasive, astfel că accesul urșilor în apropierea așezărilor umane să fie limitat. ”S-a solicitat de către Instituția Prefectului județul Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, Primăriei Comunei Poplaca și Primăriei Comunei Cristian luarea unor măsuri pasive specifice zonelor montane cu populații de urși pentru gestionarea gunoiului menajer produs de proprietarii de construcții din zonă și de turiști. În astfel de situații se recomandă utilizarea de magazii pubele gunoi de către persoanele fizice și juridice din zonă. Măsura este recomandată a fi o măsura imperativă, reglementată atât prin hotărâre de Consiliu Local în mod specific, cât și prin actele de urbanism eliberate pentru aceste construcții. Pentru pubele aflate pe domeniul public/privat al UAT-urilor în speță este necesară crearea unor platforme betonate, securizate tip magazie pubelă, dimensionată corespunzător și igienizate corespunzător. În caz contrar, populația de urs își creează un tipar de comportament al cărui combatere va necesita resurse și măsuri radicale, în contradicție cu principiile și reglementările de protecție a acestei specii protejate. Pentru utilizarea de către proprietarii din zona Păltiniș a măsurilor active în siguranță (folosirea semnalelor acustice şi luminoase) s-a solicitat instituției responsabile identificarea modalității legale de implementare, având în vedere legislația strictă pentru utilizarea mijloacelor pirotehnice”, anunță Instituția Prefectului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5750
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Vlad christian
Acum 10 ore
Victor
Acum 10 ore
Steve
Acum 10 ore
Gabytza Gabor