Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Daune de 17.000 de euro pentru o familie din Mediaș a cărei fetiță a fost mușcată de un câine

Daune de 17.000 de euro pentru o familie din Mediaș a cărei fetiță a fost mușcată de un câine

După doi ani de la incidentul din Mediaș, în care o fetiță de 10 ani a fost mușcată de un câine fără stăpân în timp ce se întorcea de la școală, iar mama acesteia a pierdut sarcina de 20 de săptămâni, din cauza socului suferit, Asociația Inițiativă pentru Responsabilitate Civică anunță că familia din Mediaș a primit daune în valoare de 17.000 de euro.

În iunie 2019, o fetiță în vârstă de 10 ani din Mediaș a fost atacată si mușcată de un câine fără stăpân din vecinătatea blocului unde aceasta locuia împreună cu familia ei, în timp ce se întorcea de la școală. Familia victimei a apelat la ajutorul Asociației Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, organizație constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuț Anghel.

„Avocata Carmen Bordei, pusă în slujba apărării victimei, prin eforturile Asociației IREC, a obținut, după 2 ani de lupta in tribunal, 17000 euro daune morale pentru copilul atacat și pentru familia ei, mai ales că aceasta a suferit o dublă tragedie: mama fetiței, însărcinată fiind la momentul când s-a produs atacul, a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din pricina șocului suferit”, transmit reprezentanții Asociației IREC într-un comunicat de presă.

Decizia Tribunalului poate fi contestată la apel, însă Asociația IREC anunță că va face toate eforturile ca la apel să tragă la răspundere directă primarul municipiului Mediaș, pe baza precedentului stabilit tot de Asociație în 2020.

„Pe scurt, orice cetățean al țării ar trebui să știe că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare și instituția Primarului, acesta având o răspundere directă și personală privind funcționarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, între care se află și ecarisajul. Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în în Buletinul Casației nr. 1/2020, pag. 67-79 stabilește un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituției Primarului, care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare, în orice situație în care un serviciu public nu funcționează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială” se mai arată în comunicatul de presă.

În legătură cu situația din Mediaș, avocata Carmen Bordei spune că trauma suferită de minoră se va întinde pe o perioada foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută fiind insuficientă.

„Din perspectiva cuantificarii daunelor, deși mari față de media obișnuită, raportat la suferința generată de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă. Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obținută nu este suficientă. În ceea ce privește suferința părinților, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile de la incident, este lesne de înțeles. Aceștia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferința copilului mușcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată același, și unul personal, generat de pierderea unei sarcini și de vinovăția resimțită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui. Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentință apare a fi insuficientă. În privința autorității publice locale, aceasta nu respecta nici una din dispozițiile legale privind câinii fără stăpân și nu și-a asumat niciun moment responsabilitatea pentru incident, încercând în timpul procesului sa dea vina pe părinții minorei. În procesele de acest gen a devenit clasică aruncarea vinei pe părinții minorilor, care sunt obligați sa suporte și umilirea din partea celor care sunt plătiți din banii lor, pentru a aplica legea în acest domeniu, pe lângă suferința generată de tragedia în sine’’, a declarat avocata care s-a ocupat de caz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1805

Comentarii

2 comentarii

Nonick

Acum 2 ani

@autoare: "o fetiță de 10 ani a fost de un câine fără stăpân in timp ce se întorcea" - a fost ce? " o fetiță în vârstă din Mediaș a fost atacată si mușcată" - o fetiță în vârstă? "după 2 ani de lupta in" "copilul atacat si pentru familia ei, mai ales ca aceasta a suferit o dubla" "însărcinatp fiind" "unul generat de suferință copilului muscat " etc. Lipsesc o grămadă de diacritice (sau ai pus unde nu trebuie), se vede că nu le-ai pus de la început și ai corectat după. Mai pune virgule ici-colo, pe unde e nevoie, că unele fraze nu au cap și coadă. Roagă un coleg mai vechi să se uite peste texte înainte să dai publish. Spor la treabă, nu pune la suflet!
Raspunde

Costel Radu

Acum 2 ani

Bun, de ajuns cu dictatura cutofililor! Suntem satui de potai lasate libere ca "e cuminte, nu musca", de nesimtiti ce nu-si strang dupa caini, de nisimtiti ce nu-si dreseaza cainii sa nu latre in miez de noapte, si de nenumarii caini de la stana ce nu-s tinuti in frau de ciobani de nu ai unde sa te plimbi cu copiii de frica lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus