Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
32°C

Ce am învățat după ce am cumpărat dezinfectanți cu 0% substanță activă declarată

În urmă cu aproximativ trei luni, am început să cumpăr, aleatoriu, dezinfectanți, pe care mai apoi i-am trimis spre testare la singurul laborator acreditat în acest sens din România. Adică, am încercat să verific dacă ceea ce scrie pe etichete și în avizele de punere pe piață se și regăsește în substanțele de la care așteptăm să ne dezinfecteze de la mâini, la săli de chirurgie și instrumentar medical. Așa am găsit dezinfectanți și cu zero la sută substanță activă declarată pe etichetă.

Așa am învățat că avem de-a face cu un sistem care, de fapt, ridică ziduri peste tot. Orice dezvăluire care scoate la iveală haosul din sistemul sanitar este întâmpinată, automat, cu o întărire a zidului. Inclusiv analizele de laborator reprezintă un prim zid în toată această poveste: documentarea investigației în cauză a costat aproximativ 10.000 de lei, în condițiile în care am testat doar opt dezinfectanți, deoarece de atâta am avut bani. A fost cea mai scumpă documentare a unui articol scris de mine (mulțumesc omului de afaceri sibian care, fără să aibă nicio legătură cu industria dezinfectanților, a fost de acord să acopere cheltuielile generate de aceste teste, cheltuieli mult prea mari raportat la bugetul de care dispunem la Turnul Sfatului. Testele au costat mai mult decât primeşte în cont un jurnalist timp de trei luni).

Apoi am mai învățat, încă o dată, că statul, prin funcționarii săi plătiți să organizeze și supravegheze o cheltuire corectă a banilor pentru a asigura un sistem de sănătate în avantajul celor mulți contribuabili, cel mult mimează astfel de interese. În ziua în care a apărut articolul despre dezinfectanții diluați, drept răspuns la susținerea noastră că piața biocidelor este ”în grija nimănui”, Ministerul a anunțat că a ridicat și interzis de la comercializare 170 de tone de dezinfectanți, în doar câteva luni. Inclusiv din spitale. Doar că acești dezinfectanți, după cum scrie tot în comunicatul Ministerului, nu au fost interziși pentru că erau diluați. Ci pentru că fie etichetele nu conțineau informațiile cerute prin normative ori, pur și simplu, pentru că dezinfectanții găsiți de reprezentanții Ministerului Sănătății nu aveau aviz de punere pe piață. 

Nicicând statul român nu a verificat ceea ce este ”înăuntrul recipientului”. A verificat și verifică în continuare acte. Rapoarte. Declarații pe proprie răspundere. Dumnezeu cu mila!

Procuratura? Păi, procurorii din București care dorm pe un dosar în care au aproximativ 100 de probe cu diferiți dezinfectanți, probe verificate la ICECHIM de unde au rezultat nenumărate situații de diluție, transmit că ei lucrează cu celeritate... Din 2018 e deschis dosarul și în 2019 au fost prelevate și verificate problele...

Am mai învățat că de la miniștri și chiar și premieri nu ai cum să aștepți rezolvarea unor astfel de situații. Puși chiar și în fața evidenței, de la ministru al Sănătății la premier mi s-a transmis că urmează controale, analize și apoi vor decide ce măsuri să ia. Dar care ministru să ajungă să mai conștientizeze toată povestea asta, să îi înțeleagă amploarea care a paralizat statul, să adune alături echipa care să pregătească un cadru normativ corect, să câștige susținerea politică pentru a promova un astfel de cadru, tăria să îi și urmărească implementarea... Care ministru, din moment ce o dată la câteva luni avem tot câte un nume nou, care n-apucă nici măcar să își decoreze biroul, darmite să facă ordine prin legislație?

Am învățat că cei care câștigă bani din domeniul Sănătății sunt, mai nou, permanent cu avocatul la purtător. După cum articolul lui Alin despre problemele din secția ATI a fost întâmpinat cu amenințări cu procese, iar autoritățile au angajat imediat o casă de avocatură care să îi reprezinte inclusiv în fața procurorilor, la fel s-au derulat lucrurile și acum. Marile companii de pe piața dezinfectanților au scos avocații la înaintare. Amenințările cu procesele au fost făcute nu doar la adresa noastră, ci și la adresa celor care preiau acest subiect. Companiile de zeci de milioane de euro de pe piața medicală nu admit greșeli proprii, au oricând armate de avocați care să îi sprijine în acest demers. 

Am mai învățat că cei care activează în acest domeniu al sănătății nu își vor trăda metehnele sistemului decât, cel mult, la modul general. Sunt ca și inexistenți acei medici sau acele companii din domeniile conexe actului medical care să indice, asumat, cu nume și prenume erorile. Fie pentru că își apreciază prea mult domeniul pentru a-i dezvălui petele, fie pentru că sistemul este construit pe pile și discreționar ceea ce intimidează din start, fie pentru că influența celor care conduc companiile care furnizează materiale sanitare este mult prea mare. Asta în ciuda faptului că viața nu are cum să fie deloc ușoară pentru cadrele medicale oneste, puse în aceeași oală cu cele profund imorale, sau pentru companiile profesioniste, dar care nu pot ajunge la contractele publice din cauza sistemului în care corupția are o istorie recunoscută public de zeci de ani.

Am mai învățat, încă o dată, că oamenii din jurul nostru s-au săturat să mai reacționeze la astfel de situații. Ne îmbolnăvim și mai rău din cauza incompetenței, lipsei legilor clare sau a corupției? Pe cine mai miră în ziua de azi? După atâtea știri despre moarte adusă de toată pandemia aceasta, cine să se mai revolte că unii au și speculat financiar acest context? Oamenii au obosit să lupte pentru ceea ce alții sunt aleși ori plătiți să facă, să rupă din timpul vieții lor personale pentru a înțelege în detaliu de ce lucrurile nu merg bine în țara asta.

Am mai învățat, încă o dată, din păcate, că tragedii precum a fost Colectivul au creat amar de durere degeaba. Din țara asta în viață mai scapă doar cine poate sau are noroc...

Vizualizari: 5536

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Oda in metru antic

Acum 1 lună

Felicitari pentru anchetele pe care le faceti! Pacat ca raman la stadiul de ,,asa, si,, in fata celor cu factor de decizie, efectiv nu le pasa ... Tot asa ar fi de analizat si ce contine vaccinul anti-covid, cu teste si verificări serioase pentru ca la cum este de recomandat.. inclusiv copiilor, tinerilor fără probleme de sanatate, varstnicilor fara a tine cont de particulatitatile bolilor fiecaruia, sa luam numai o suta de oameni atat de diferiti, varste, kg, boli asociate si tuturor le dai acelasi ser. Si mai tinem cont cum (vezi bilete la circ, 2 mici si-o bere) si de catre cine este recomandat, tare mi-e ca am găsi niște surprize mari in analiza acestei tehnici experimentale numite vaccin salvator.
Raspunde

Ombl

Acum 1 lună

oricat de pesimist suna, ar trebui sa fie clar ca in Romania toata lumea e manjita intr-un anumit fel!
Raspunde

Pas cu pas

Acum 1 lună

Respect!
Raspunde

Timea

Acum 1 lună

Cu tot respectul pentru curajul de a publica acest articol !!!

Raspunde

Che

Acum 1 lună

Dacă in cazul acestor lingăi ,care doar diluează substanța sau poate ca e doar apa de ploaie in recipiente nu se întâmpla nimic ..nu e nimeni răspunzător ..nimeni închis !! Ce sa mai vorbim de marile corporații care ne vând vaccin ??? Va spun eu ca Mengele, "îngerul morţii" de la Auschwitz e copil mic pe lângă ăștia !
Raspunde

Miro

Acum 1 lună

Bravul reporter a salvat Sibiul din lipsă de comenzi politice. Deocamdată...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus