Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Premieră națională: cea mai importantă expoziție de gravură europeană poate fi vizitată la Muzeul Național Brukenthal

Premieră națională: cea mai importantă expoziție de gravură europeană poate fi vizitată la Muzeul Național Brukenthal

Cea mai importantă expoziție de gravură europeană din România va fi deschisă începând de vineri, 18 iunie până în 31 august la Muzeul Național Brukenthal. Expoziția 3 secole Brukenthal, Arta europeană, 1500 – 1800, aduce în fața iubitorilor de artă lucrări de gravură după Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers sau Bruegel.

„De câțiva ani, printr-o frumoasă colaborare și prietenie, avocatul George Șerban, un important colecționar contemporan, a adus, anual, la Muzeul Național Brukenthal, pe lângă donații de artă și o parte din colecția sa, realizând diverse expoziții: de artă românească, stampe japoneze sau artă europeană”,  a declarat Alexandru Constantin Chituță, curatorul și inițiatorul proiectului.

Expoziția aduce împreună doi colecționari: Samuel von Brukenthal și George Șerban și devine o călătorie prin spațiul european, dar și o incursiune în artă europeană.

„În acest fel, avem la Sibiu o incursiune extraordinară de 3 secole în lumea artei europene: se pot observa lucrările de gravură Tizian și Ecce Home, pictura aflată în muzeu, la fel se întâmplă și în cazul Bruegel, Teniers sau Rubens. Bogata colecție a avocatului George Șerban reusește să schițeze un parcurs cronologic și stilistic prin creația plastică a mai multor țări: Italia, Franța, Spania, Germania, Olanda, Țările de Jos și Anglia”, transmit reprezentanții muzeului într-un comunicat de presă.

3 secole Brukenthal, Arta europeană, 1500 – 1800” aduce în prim plan artiști și gravori europeni care au activat în decursul a 3 secole, între anii 1500-1800.

„Pe lângă valoarea istorică și artistică a lucrărilor expuse, din colecția George Șerban, gravura, cu întregul lanț al difuzării sale, are și meritul de a fi păstrat memoria epocii a atâtor mari opere dispărute. Efemeră, ca orice foaie de hârtie, ea a dăinuit totuși, uneori neatinsă de trecerea timpului, alteori palidă umbră a ideii originale, erodată de o folosire excesivă. Dacă gravură însă nu ar fi existat, imaginea acestei perioade de excepțională înflorire a artelor anilor 1500-1800 ar fi rămas mult mai săracă.

Din suitele religioase ale lui Da Vinci și ale refaeliților continuăm lumea artistică italiană prin mărturiile arheologice și arhitecturale realizate de Piranesi. Germania ne deschide perspectivele pentru formulele compoziționale medievale și pentru interesul anecdotic și prin expresivitatea accentuată a figurilor, cum întâlnim în cazul graficii lui Dürer. Cei mai importanți artiști hispanici Velasquez și Goya sunt prezenți prin lucrările lor de grafică care aduc o importantă valoare stilistică în mediul european. Pasiunea pentru realitatea îmbrăcată în rafinament prin realizarea unei monumentale compoziții o întâlnim în Țările de Jos, prin exemplul lui Rembrandt și Rubens, dar și prin operele elevilor și discipolilor, ca de exemplu Anton van Dyck. Lumea de basm a peisajelor, și aplecarea către narativ, în bună tradiție neerlandeză o vom întâlni la Jan Bruegel. Condițiile materiale, sociale și morale vor deveni o formă de expresie importantă în cazul artiștilor olandezi. Influențele centrelor de cultură din epocă, în special Roma și Veneția se întâlnesc în reprezentanții gravurii franceze care simt nevoia unei întoarceri în antichitate, dar reușim să abordăm și problematica frumoaselor portrete și a interesului pentru instantaneu, pentru scheme compoziționale inedite, cum ar fi în cazul lui Callot. Anglia ne aduce în prim plan lucrările semnate de Hogarth”, se mai arată în comunicatul de presă.

Evenimentul implică artiști contemporani în realizarea diferitelor lucrări în exclusivitate pentru o expoziție. Astfel, artista Sofia Fränkl din Nürnberg, prezentă la vernisaj, a realizat în atelierul Muzeului Dürer din Germania o lucrare specială ce îl întruchipează pe Baronul Samuel von Brukenthal. Această lucrare, împreună cu placa de cupru, vor fi donate Muzeului Național Brukenthal.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa E.S. Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România, preşedintele Corpului Diplomatic din România, Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu și Constantin Chiriac, preşedintele FITS Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus