Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
27°C

Concedierile de la Biblioteca Astra: sindicaliștii se pregătesc de procese. ”Cine va suporta costurile?”

Concedierile de la Biblioteca Astra: sindicaliștii se pregătesc de procese. ”Cine va suporta costurile?”

Disponibilizarea a zece angajați ai Bibliotecii județene Astra și reducerea cu o treime a organigramei a determinat Blocul Național Sindical să lanseze o serie de acuzații autorităților care gestionează această situație.

Din cauza bugetului pentru personal redus cu aproximativ 170.000 de euro față de cel de anul trecut, organigrama Bibliotecii județene Astra va fi redusă cu o treime, programul de lucru va fi redus de la cinci la patru zile pe săptămână (la fel și salariile), iar zece din cei 67 de angajați vor fi disponibilizați. Acest scenariu face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii și votului plenului Consiliului Județean Sibiu, programat a se reuni în cursul după-amiezii de joi.

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) filiala Sibiu susțin că este vorba de ”grave derapaje ale conducerii Bibliotecii Județene Astra Sibiu, constând în concedieri discreționare motivate de lipsa fondurilor, fără a manifesta un minim respect pentru salariații instituției sau măcar pentru legislația în vigoare”.

”După reducerea timpului de muncă de la cinci la patru zile pe săptămână, urmare a unei simulări de consultare cu salariații, printr-un proces verbal semnat la ore diferite de fiecare persoană, fără expunerea argumentelor financiare sau tehnice, urmează concedierea indisciplinaților, a celor care au îndrăznit să nu semneze un acord (discutabil de altfel, ca formă și legalitate). Este inutil să reamintim conducerii faptul că în conformitate cu prevederile Codul Muncii există reglementări clare cu privire la obligațiile de consultare, informare, executarea contractului individual de muncă etc. Concedierea «indisciplinaților» nu este efectul unei gândiri sau strategii de redresare sau reorganizare, ci doar o tehnică de a scăpa de cei care îndrăznesc să spună nu abuzurilor”, susține Georgel Petrache, președintele filialei sibiene a BNS.

El anunță că organizația sindicală pe care o reprezintă va acorda asistență angajaților care vor să dea în judecată Biblioteca ASTRA. ”Cine va suporta costurile dacă salariații își vor câștiga drepturile în instanță? Conducătorul instituției sau Consiliul Județean Sibiu singur sau în solidar?”, arată Petrache, în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului. Petrache cere președintei Consiliului Județean Sibiu să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de joi, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, solicită consilierilor județeni să voteze împotrivă.

Directorul Bibliotecii, Silviu Borș, arată că a așteptat vara pentru această decizie, în speranța unei rectificări bugetare pozitive. ”De la București nu se va mai da nicio rectificare și pentru a rezista cât mai mult am decis aceste lucruri. Evident că ne afectează. Încercăm să redistribuim sarcinile, iar pentru public vom ține biblioteca deschisă cinci zile pe săptămână, de la opt dimineața la opt seara. În cazul filialelor, vom avea program de doar patru zile pentru că acolo avem câte un singur bibliotecar”, arată Silviu Borș pentru Turnul Sfatului.

Silviu Borș managerul Bibliotecii județene ASTRA

Întrebat dacă situația de la Biblioteca județeană care anul acesta împlinește 160 de ani nu intră în contradicție cu strategiile autorităților care promovează Sibiul drept o destinație culturală, Silviu Borș a avut un răspuns scurt. ”Se pare că acestea sunt constrângerile. Nu știu cât vor dura. Să sperăm că nu mult”.

Citește și Capitală culturală: o treime din posturile Bibliotecii Astra se desființează. Oameni dați afară, program de lucru diminuat

Vizualizari: 2314

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gigi contra

Acum 1 lună

Biblioteca ASTRA a mai platit si alte procese pe care le-a pierdut! Asa e cand barbatul e capul, iar femeia gatul...
Raspunde

Miki maus

Acum 1 lună

Oare s-ar putea pastra aceeași titulatura a d-lui Borș? Văd ca e trecut si manager, și director. Nu se poate ambele. Managerul e cel care managerizează iar directorul este directionat.
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

E groasa, fratilor!

Raspunde

Ionescu Ion

Acum 1 lună

Cea care conduce e directoarea Morariu, o femeie fără scrupule. Borș e om de paie și pupator în fundul președinților Cj.
Raspunde

Bianca

Acum 1 lună

@Gigi contra are dreptate. Sunt una dintre cei care au dat in judecata biblioteca anterior, tot pentru un abuz. Inaintea mea au mai facut-o alte trei colege, pentru un alt abuz. Iar ceea ce se intampla acum depaseste, ca amploare, cele petrecute pana acum. Asa ca imi felicit din inima colegii care au decis sa actioneze in instanta si de data asta. Este un vot de blam la adresa directorului (nu managerului, cum bine a punctat un alt comentator). Iar informatia legata de proiectul acesta de disponibilizari discretionare a aparut deja si in presa centrala. Asa ca vorbim de public shaming in toata regula. Unii au nevoie de lectii dure pentru a invata cum se procedeaza si cum nu.
Raspunde

Gigi contra

Acum 4 săptămâni

Nedreptatile nu pot continua la infinit... Uneori ti se infunda chiar daca esti o blonda rasfatata....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus