Sâmbătă,
29.01.2022
Innorat
Acum
1°C

VIDEO Sunt 100.000 de euro pentru mașini noi, dar lipsesc 170.000 pentru a salva Biblioteca Astra. Se înființează o comisie

VIDEO Sunt 100.000 de euro pentru mașini noi, dar lipsesc 170.000 pentru a salva Biblioteca Astra. Se înființează o comisie

Toate formațiunile votate de sibieni să îi reprezinte în Consiliul Județean vor participa la o comisie al cărei rol este de a găsi 170.000 de euro necesari pentru ca Biblioteca Astra să își continue activitatea în actuala formulă. 

10 iunie 2021. Consiliul Județean Sibiu, prin reprezentanții săi, semnează un contract de 441.003 lei, fără TVA (echivalentul a aproximativ 106.000 de euro, cu tot cu TVA) pentru primenirea parcului auto al instituției. AD Auto Total Cars (dealerul Skoda de la Sibiu), societatea căreia i-a fost atribuit contractul, va livra pentru acești bani trei mașini noi, hibrid, Consiliului Județean Sibiu (detalii aici).

24 iunie 2021. Din biroul de președintă a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean dă startul unei jumătăți de oră de discuții în care, de la consilieri județeni, la lideri de sindicat și bibliotecari, cu toții vorbesc despre importanța Bibliotecii Astra. Instituție al cărei manager a propus concedierea a zece bibliotecari și reducerea programului de lucru și a salariilor pentru restul de 57 de angajați, din cauză că bugetul de salarii pe acest an a fost diminuat cu echivalentul a 170.000 de euro (detalii aici).

Cine a luat decizia?

Decizia de a concedia oameni și a reduce salariile pentru ceilalți îi aparține integral managerului Bibliotecii județene Astra, Silviu Borș, a ținut să sublinieze Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, în subordinea căreia funcționează instituția de cultură. Cîmpean a arătat că, din cauza constrângerilor bugetare, au fost reduse sumele alocate pentru funcționarea tuturor instituțiilor de cultură subordinate județului. Și că de la manageri a așteptat propuneri de eficientizare a cheltuielilor în limitele bugetului alocat. De la Biblioteca Astra, această soluție a însemnat disponibilizarea a zece angajați, reducerea organigramei cu o treime, iar pentru restul de 57 de angajați - reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare și a salariilor.

”Fie reducem programul de lucru săptămânal, fie va trebui să facem disponibilizări, fie amândouă. Nu am cerut nimănui din cadrul Bibliotecii Astra să se exprime într-un fel sau altul, fiecare a optat după cum a crezut el. Am fost neplăcut surprins: nu am întâlnit acea solidaritate astfel încât toți să avem salariile reduse astfel încât să ne încadrăm în buget”, a spus Silviu Borș în fața consilierilor județeni. El a mai amintit că, în actuala formulă, banii de salarii se vor epuiza în luna septembrie a acestui an, iar biblioteca va trebui închisă.

Silviu Borș, managerul Bibliotecii județene Astra

Liderul filialei sibiene a Blocului Național Sindical, Georgel Petrache, a fost invitat și el să vorbească în cadrul ședinței. ”Mi-a plăcut că domnul director a început cu justificarea că s-au consultat șefii de compartimente. Procesul verbal întocmit după aceste consultări este extrem de scurt: exprimarea acordului până la ora 14:00. Aceasta este simularea unor consultări. Ăsta nu este management, îmi pare rău să spun. Așa ceva nu se poate numi o eficientizare a cheltuielilor de funcționare. Părerea mea: totul este la limita legalității. Pe salariați îi vom susține în instanță. Așa, anul acesta dăm zece oameni afară, anul viitor închidem total biblioteca...”, a vorbit Petrache.

Bibliotecarii: să construim, nu să distrugem

În cadrul ședinței a vorbit și Laura Bucătaru, cea care reprezintă la nivel sindical angajații din cadrul Bibliotecii județene Astra. Înaintea acestei intervenții, ea a trimis și un memoriu consilierilor județeni, prin care încerca să îi convingă de faptul că o variantă precum cea propusă în final este distructivă. În special pentru că, prin această reorganizare, potrivit ei, se ”distruge” o secție înființată în anul cultural 2007 pentru digitalizarea cataloagelor Bibliotecii județene Astra. ”Cei care am rămas în acest serviciu am creat un catalog de 509.000 de unități de bibliotecă și fondul e de un milion de unități. Deci mai avem încă pe atâta de lucru. Noi lucrăm foarte multe alte lucruri, lucruri care nu se văd, dar care necesită foarte mult timp și resurse. Am emoții foarte mari, nu mi-aș fi dorit să fiu aici, dar trebuie pentru bibliotecă și colegii mei. În raportul de specialitate nu se specifică niciun criteriu în funcție de care sunt aleși bibliotecarii care vor fi disponibilizați”.

Laura Bucătaru a arătat că ai ei colegi ar fi dispuși chiar să se și implice în alte proiecte, prin care Biblioteca județeană Astra să atragă fonduri suplimentare. ”Biblioteca are și un rol cultural. Se pot organiza evenimente majore pentru întreaga comunitate, care să aducă un plus și de valoare, și de venituri. Noi înțelegem problema financiară și ne oferim serviciile ca și angajați și suntem dispuși să ne implicăm în proiecte, pentru a atrage fonduri. Este atât de infimă (suma de care este nevoie – n.r.). Eu nu vreau să reproșez nimic nimănui. Să găsim soluții active prin care să construim, nu să distrugem. Dacă am fi fost toți invitați să ni se prezinte că sunt probleme financiare, niciunul dintre noi nu ar fi refuzat și ar fi spus nu”, a mai spus, printre altele, tânăra bibliotecară.

Facem o comisie! Dar cine muncește?

După ce a subliniat din nou că inițiativa de reorganizare a Bibliotecii nu îi aparține, ci vine de la managerul Silviu Borș, Daniela Cîmpean a cerut părerea reprezentanților fiecărei formațiuni politice. ”Pentru că am avea posibilitatea să amânăm votul”, a arătat Cîmpean. Amânarea votului pentru restructurările de la Biblioteca Astra ar însemna, a mai arătat președinta CJ Sibiu, înființarea unei comisii care să găsească alternative. ”Și acest grup de lucru să găsească o altă formă de reorganizare. Pentru că dincolo de abordările personale sau politice, vreau să vă rog să aveți în vedere că putem fi pragmatici, să vedem ce se poate și ce nu și dacă trecem peste soluția propusă de manager, trebuie să venim cu contrapropunere”, a insistat Daniela Cîmpean.

Subiect pe care a purtat mai apoi un șir lung de contre cu Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD. ”Să ne aducem aminte că încă de la ședința de buget am atras atenția că la Cultură și Sănătate s-au diminuat foarte mult bugetele și vor fi probleme, de aceea am și votat împotrivă. Ne pare rău că am avut dreptate”, a spus Laura Barac. Și a adăugat că, din punctul ei de vedere, nu consilierii județeni ar trebui să vină cu alternative, ci aparatul propriu al Consiliului Județean. ”Din partea noastră e întreaga colaborare, dar aveți acolo specialiști care sunt sigură că pot găsi o altă soluție. Nu noi trebuie să identificăm soluțiile”, a susținut Barac. ”Ba da. Aștept soluții de la dumneavoastră”, a răspuns Cîmpean. ”Cred că este apanajul aparatului Consiliului Județean”, și-a menținut Barac poziția. ”Acum vă dăm șansa să găsiți soluții”, a continuat și Daniela Cîmpean.

Și reprezentanții FDGR și cei ai PNL au arătat, mai apoi, că sunt pentru înființarea acelei comisii din care ar putea rezulta alternative la varianta disponibilizărilor de bibliotecari.

Pe linia de plutire

Adrian Echert, liderul de grup al consilierilor USR PLUS, a arătat că o variantă ar fi și strângerea de fonduri din partea celor care vor să susțină Biblioteca Astra. ”Și noi suntem pentru soluția de amânare și de a căuta alte soluții. Suntem deschiși să participăm la ședințe de lucru. Eu sunt convins că dacă apelăm la comunitatea sibiană pentru această problemă și venim chiar cu o cerere de ajutor, chiar prin donații, comunitatea va răspunde. Nu știu care este reglementarea juridică a acestei situații, de aceea nu pot să spun dacă această variantă este una legală”, a declarat Echert.

La finalul dezbaterilor pe acest subiect, Daniela Cîmpean a impus un termen limită. ”Până mâine la ora 13:00 vă rog să desemnați persoana din partea fiecărei formațiuni care să participe la această analiză, apoi vom stabili un calendar al acestor întâlniri, pentru a nu pune în pericol la modul real funcționarea acestei instituții. Ne dorim să rămână pe linia de plutire”.

Discuțiile pe subiectul disponibilizărilor de la Biblioteca județeană Astra le puteți urmări în înregistrarea ședinței Consiliului Județean Sibiu (de la minutul 14:50)

Foto principală: Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckermann, în vizită la Biblioteca Astra în ianuarie 2021, pentru a dona noi cărți bibliotecii sibiene

Vizualizari: 4804

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Gigi contra

Acum 7 luni

Pe scurt: managementul bibliotecii ASTRA este deficitar. Stiti ce inseamna asta, nu trebuie sa va desenez...
Raspunde

Izabell

Acum 7 luni

Puteati taia 170.000 euro de la “circul” megalomanului chiriac (festivalul international mondial galactic si universal)….pentru el suma asta reprezinta bani de buzunar! Sau mai usor cu artificiile si rezolvati problema.
Raspunde

Bucatarul

Acum 7 luni

Propunerea USR- este fantastica, totul sa fie facut de catre cetatean. Pai CJ ce rol mai are in aceasta poveste?
Raspunde

Javert

Acum 7 luni

Nu am deloc convingerea că există un bugetar în România pe care să-l intereseze cumva cultura .De fapt toți cei care într-un fel sau altul ,,slujesc" cultura din România de fapt au că,,primă" prioritate căpușarea bugetului la care contribuie angajații din sectorul privat
Raspunde

Victor

Acum 7 luni

Sunt peste 80 de angajati (cat un IMM de marime medie), din care 6 cu functii de conducere.Aceasta biblioteca ar functiona eficient si in folosul cititorului(in 3 schimburi) cu 20 de angajati si suportul tehnic oferit de secolul 21. Este anormal sa cauti cartea dorita pe rafturi sau pe fise de carton.
Raspunde

Angajat

Acum 7 luni

Prietene Victor, se vede ce interesat esti matale de cultura si de lectura! De cel putin 10 ani, cartile se cauta pe catalogul electronic pe care il poti accesa si de acasa! Asa ca nu mai vorbiti in necunostinta de cauza!
Raspunde

Friki Riki

Acum 4 luni

Catalogul ala e un mare rahat. Probabil niste bani sifonati de cineva si pe-acolo in halul in care arata. Nici macar nu poti folosi site-ul pt aproape nimic, dar ne laudam ca avem. La final, tot cautatul pe raft a ramas si daca nu e cartea acolo (desi apare ca fiind pe calculator), concluzia e ca "cineva a pus-o in alta parte". Baaaaai bugetari ce va faceti ca lucrati la biblioteca, treziti-va! Dar vrem bani sa stam (aproape) degeaba in continuare. Hai sictir.
Raspunde

GM Vladimir Kramnik

Acum 7 luni

Oare Junii Sibiului unde se incadreaza: la cultura, divertisment, antropologie ? Punem semnul egalitatii intre Dansuri populare si biblioteci sau intre hategana si Wagner?. Cate spectacole ofera publicului Junii Sibiului intr-un an ? . Din cate cunosc inainte de pandemie , Filarmonica, Teatrul sau Baletul aveau spectacole saptamanale de o calitate decenta. De Junii Sibiului nu aud sa aiba asemenea spectacole , in afara , binenteles, de nunti, botezuri, pensionari s.a.m.d. , unde presteaza pe bani frumusei. Bugetul de salarii la Junii Sibiului pe anul 2019 a fost aproape jumatate cat Muzeul ASTRA .si peste bugetul Bibliotecii ASTRA, intemeiata acum vreo 160 de ani . Somnul ratiunii naste monstrii
Raspunde

Alin

Acum 7 luni

Baaaa la o biblioteca in Berlin sunt de 5 ori mai putine persoane, idem alte mari orase!!!!!!!!!!!
Raspunde

Mioara

Acum 7 luni

Sa se plimbe cu masini noi, iar altii sa stea in somaj! Halal!
Raspunde

HermannSat

Acum 7 luni

Lucrurile merg extraordinar in Sibiu, si la primarie si la CJ, peste tot! Un oras de evitat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Drum Bun

Acum 7 luni

Ia-ti un bilet dus, pana la Ciorogarla, Ilfov sau Caracal, Valcea etc. Acolo unde lucrurile sunt exemplare (daca vrei sa devii gibon). Drum bun, viata placuta !
Raspunde

Dfbcdg

Acum 7 luni

solutia este simpla: sa anuleze comanda pentru cele 3 masini din care una speciala, probabil pentru doamna Campean, si sunt banii ca sa se continue activitatea pana la gasirea solutiilor. Si daca este sa se stranga cureaua sa se stranga la toti inclusiv la doamna Campean si restul aparatului din CJ nu doar la unii... Turnul Sfatului de ce nu cereti explicatii in ce scop si de catre cine vor fi folosite cele 3 masini si daca este chiar necesara acum aceasta investitie...
Raspunde

Țurai Țurai

Acum 7 luni

Apropo, mizeria odioasa de junii Sibiului, care beneficiaza anual de sute de mii de euro, promoveaza ce? Ca in afara de țurai țurai la un mititel, absolut nimic! De-aia unii au Untold si Sibiul are festivalul matasea broastei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 7 luni

Daca ai ajuns sa compari mizeria aia de untold cu Juinii Sibiului, pot sa inteleg cam ce minte lipsa ai. Pai tu compari cultura romaneasca pastrata vie, cu o discoteca jegoasa in aer liber din Cluj, unde toti ratatii tarii se aduna sa ... nici ei nu stiu de ce ?! Pana si incercarea penibila de a compara marele "untold" cu "matasea broastei", te arata cat de limitat mintal esti.... hai sa-ti explic asa simplu, matasea broastei e un lucru natural, frumos, la untold se consuma mizerie gen cola sau energizante, cu tonele, se produc tone de deseuri din plastic si se asculta un fel de zgomote fara prea multa insemnatate... de catre, dupa cum spuneam, o gramada mare de ratati, in cautarea..... in cautarea a nici ei nu stiu, la cat de terminati sunt. Daca vrei Untold, te poti duce la Cluj, nu e asa departe, pana la urma, daca asa ceva consumi. Sau la "neversea"...aceeasi mizerie, daca ai vreme sa stai in trafic 10 ore sa ajungi pana la Constanta. Of of..
Raspunde

Master chef

Acum 7 luni

Mai Zacusca, vezi ca te-ai prins de fundul cratitei si n-ai destule condimente! Mai taci din gura aia s... ta si vezi-ti de bucataria ta!
Raspunde

Apolitic W

Acum 7 luni

Propunerea d- lui Echert atinge culmile penibilului. Conducerea aleasa a județului tb să rezolve problema, nu comunitatea. Oamenii aia nu sunt cazuri sociale sau medicale.
Raspunde

Un sibian

Acum 7 luni

Să facem un calcul(aproximativ). Să vedem cât de eficientă a fost această secție"înființată în anul cultural 2007" 509000 ub( unități de bibliotecă) : la 13 ani=39153,84 ub/an 39153,84 : 12 luni= 3262,82 ub/lună 3262,82 : 21 zile lucrătoare/lună= 155,37 ub/ zi 155,37 : 8 ore/zi= 19,42ub/oră 19,42 : 8 angajați pe care îi are secția = 2,42ub. La început au lucrat în această secție peste 10 angajați. Deci într-o oră, un om a lucrat un pic mai mult de 2 cărți . E mult , e puțin? Și cum vine asta ? "noi ne oferim serviciile ca și angajați și suntem dispuși să ne implicăm în proiecte,pentru a atrage fonduri" Cum adică,ne oferim serviciile .
Raspunde

Laura Bucataru

Acum 7 luni

Catalogarea informatizata a unui numar de 509000 de unitati de biblioteca nu reprezinta nici un sfert din activitatea biroului care achizitioneaza, receptioneaza, inventariaza, stampileaza, aplica o cota topografica, tine evidenta individuala pe gestiuni si globala, opereaza publicatiile scoase din evidenta, face toate actele de predare/primire, iesire din gestiune, scanare si atasare coperte si cuprins, face inventarele periodice ale colectiilor. In perioada 2007-2010, cand s-a lucrat mmasiv in acrasta directie, tot corpul B a fost informatizat, mai exact aproximativ 400000 de unitati de biblioteca. Dupa aceasta perioada, biroul a intrat in inventare, care dureaza ani de zile pe intreaga biblioteca. Nu s-au mai prelucrat decat noutatile. Acum nu lucreaza 8, ci 7 persoane, si, cativa ani buni, au lucrat 5 persoane.
Raspunde

Laura Bucataru

Acum 7 luni

Cat despre servicii, ne oferim sa ne implicam, asa cum am si facut de-a lungul timpului, in proiecte care nu tin de specificul biroului, luandu-ne in plus atributii, pe langa cele curente. Domnul director a avit intotdeauna sprijinul nostru. Va invit la o demonstratie deschisa de a prelucra o publicatie in biroul nostru pentru a cronometra timpul de lucru. Va invit la o demontratie deschisa pentru orice activitate a biroului.
Raspunde

Neconcludent

Acum 7 luni

se compara mere cu pere: 1. 170mii EUR *pe an* pt salarii 2. masinile de 100 mii vor fi folosite 5-6-7 ani
Raspunde

Fost angajat

Acum 7 luni

Toata vina apartine conducerii bibliiotecii si apoi CJ. De ani de zile fierb nemultumiri in biblioteca, iar acum au explodat... Nu trebuie sa plece 10 persoane, ci doar o persoana toxica, persoana care a facut numai rau acestei institutii si angajatilor sai!
Raspunde

Laura Bucataru

Acum 7 luni

https://www.radautiulcivic.ro/argumentele-juridice-pentru-care-autoritatile-locale-nu-pot-reorganiza-institutiile-subordonate-in-orice-conditii/
Raspunde

Gigi contra

Acum 7 luni

Felicitari, dna Laura! Nu va lasati! Nu stiu de ce ati acceptat potlogariile pana acum!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus