Pentru iubitorii fotbalului din România, Daniel Coman nu mai are nevoie de nicio prezentare. Jucător cu o vastă experiență în Liga 1, Dani Coman are inclusiv 14 meciuri la echipa națională a României. De câteva luni el este președintele echipei de fotbal FC Hermannstadt, timp suficient să descopere și să înțeleagă cum merg lucrurile pe malul Cibinului.
Ultima dată când am vorbit cu dvs. erați supărat pe condițiile de antrenament de pe stadionul municipal și de faptul că și Inter Sibiu a primit aprobare să facă antrenamente acolo. Cum a evoluat situația?
Deocamdată nici noi nu ne mai antrenăm pe stadionul municipal, ne antrenăm la baza Voința. Din păcate pentru mine, deși nu mă așteptam, sincer vă spun, am întâlnit foarte multă răutate în Sibiu.
În Sibiu? Răutate? Noi, care suntem atât de blajini și mulcomi...
Am întâlnit foarte multă ură asupra celei mai bine cotate echipe din Sibiu și mă refer la FC Hermannstadt. Spun asta nu doar pentru că sunt eu aici și că am venit să promovez. Sunt fel și fel de șicane, fel și fel de piedici, deși suntem echipa cea mai bine cotată din acest oraș. Încercăm să rezolvăm aceste probleme. Cum am spus, ne antrenăm la Voința. Am găsit niște oameni amabili, în special domnul Hămbășan, care au dat curs cererii noastre de a ne antrena acolo și chiar vreau să-i mulțumesc pe această cale. Sper să rămânem în continuare în aceleași relații bune. Îmi doresc ca această echipă să aibă o bază proprie și discutăm despre acest aspect împreună cu patronii, chiar astăzi am avut o astfel de întâlnire.
Spuneți-ne mai multe detalii.
În viitorul apropiat Hermanstadt-ul ar trebui să aibă o bază proprie, în care să dezvoltăm, bineînțeles, și o academie de fotbal, ceea ce nu a fost în trecut aici. Eu am o academie de fotbal la Pitești și sunt familiarizat cu ceea ce înseamnă un centru de copii și juniori. Îmi doresc să facem și la Hermannstadt un centru cu care să ne putem lupta cu centrele mari din România și să creștem jucători, jucătorii Sibiului, pentru a juca în fotbalul mare.
Înțeleg că o să fiți implicat și mai mult la FC Hermannstadt?
Mă voi implica în totalitate și la centrul de copii și juniori și la dezvoltarea fotbalului sibian, că până la urmă asta ne dorim, să crească cât mai mult jucătorii de la Sibiu, să facă pasul către echipa mare sau alte echipe din țară. O echipă de seniori trebuie să aibă propriul centru de copii și juniori. Trăind experiența pe care am avut-o la Astra, unde echipa se autofinanța din transferul jucătorilor și din drepturile TV, sper să reușesc și aici același lucru. Mulți dintre copiii pe care îi vedem astăzi jucând fotbal de plăcere sper să ajungă în fotbalul profesionist.
Ar fi o raritate pentru FC Hermannstadt să vândă fotbaliști, noi suntem obișnuiți cu jucători aduși liber de contract și plecați la fel. Revenind la condițiile de antrenamente, noi știm că gazonul de pe stadionul municipal a costat o sumă mare de bani publici și are instalație de încălzire, ori imediat vine iarna, vine înghețul, cum o să puteți continua la Voința?
De trei săptămâni nu ne antrenăm pe Municipal, nici noi și nicio altă echipă. Gazonul a intrat într-un program de refacere, în care s-au făcut foarte multe lucruri, chiar am fost ieri pe acolo și arată mult mai bine. Sper ca de săptămâna viitoare să ne putem antrena și acolo. Într-adevăr, vin ploile de toamnă, va veni zăpada, va fi greu de gestionat situația pentru că noi avem nevoie de un teren bun, avem nevoie ca jucătorii să se antreneze în condiții bune pentru a ne îndeplini obiectivul. Sunt convins că vom găsi variante.
Stadionul Municipal reprezintă cea mai mare investiție publică aflată în desfășurare în Sibiu. Țineți legătura cu Primăria, va juca FC Hermannstadt acolo din primăvară sau din vara anului viitor, când se vor încheia lucrările?
Atunci când stadionul va fi gata cu siguranță vom juca pe stadionul municipal. Ținem legătura frecvent cu oamenii de acolo, am fost, ne-am uitat la desfășurarea lucrărilor, eu chiar am rămas plăcut impresionat de modul cum se lucrează și de amabilitatea oamenilor.
Vedeți, nu-i doar răutate în Sibiu.
Nu, dar eu sunt corect și spun lucrurilor pe nume, indiferent dacă deranjează sau nu. Chiar am rămas un pic dezgustat de unii oameni pe care i-am întâlnit aici și care au încercat fel și fel de șicane pentru a nu lăsa această echipă să se antreneze, la Obor, la Cisnădie și în alte locuri.
Un meci pe stadionul municipal nu înseamnă doar gazon bun ci și oameni în tribune, atmosferă. Cum vedeți susținerea de care se bucură echipa în prezent și biletele vândute la meciurile de acasă?
Un meci pe municipal nu înseamnă numai gazon bun sau un stadion frumos, nu, înseamnă o altă emulație în jurul acestei echipe, înseamnă alt entuziasm, plăcerea oamenilor din Sibiu de a veni să vadă meciurile. Ne-am dori și noi să putem juca cât mai repede în fața propriilor suporteri. Nu e deloc simplu să jucăm toate meciurile în deplasare. Ne-am dori ca indiferent de situație să vină cât mai mulți oameni la meci pentru că avem nevoie de susținerea lor. Pe parcursul unui joc și a unui campionat există și momente dificile în care e nevoie de susținerea fanilor. Eu, ca fost fotbalist, știu ce înseamnă aportul publicului.
Ținem minte o mulțime de exemple din campionatul trecut cu goluri luate în ultimele minute, când echipa avea nevoie de susținere.
Sunt convins. Și eu am participat la astfel de jocuri. E neplăcut să nu ai lumea lângă tine, să nu ai suporterii alături, dar eu cred că odată cu rezultatele bune, odată cu terminarea stadionului municipal, sunt convins că lumea va reveni alături de FC Hermannstadt și ne va ajuta să promovăm. Eu din acest motiv am venit la Sibiu, din acest motiv am refuzat CFR Cluj, campioana României, din respect pentru patronii care sunt aici și din respect pentru oamenii care sunt alături de această echipă.
Nu o dată ați spus că un oraș cu economia și industria Sibiului ar merita o echipă mai bine susținută, inclusiv financiar. Aveți deja câteva luni de când sunteți în oraș. În acest timp ați avut discuții cu oamenii de afaceri, reprezentanții marilor companii, care este situația din acest punct de vedere?
Am avut discuții cu reprezentanții a mai multor societăți din Sibiu. Lumea este circumspectă în momentul de față, încă analizează situația cauzată de pandemie. Eu sunt convins că odată cu promovarea se vor găsi și variante de susținere din punct de vedere financiar. Sunt numeroși oameni potenți financiar în Sibiu.
Mulți suporteri spun că vedem inclusiv în Liga 1 echipe din orașe mult mai mici decât Sibiul, unele susținute din bani publici, altele de mediul de afaceri. Ce ne lipsește nouă pe aici prin Sibiu, nu suntem uniți, nu avem interese comune, nu ne place sportul... Cum vedeți lucrurile, mai ales că veniți din afară?
N-aș vrea să discut de ce a fost înainte și nici nu mi-aș da cu părerea pentru nu este treaba mea. Nu am fost aici, nu cunosc toate detaliile și nu vreau să vorbesc despre ce a fost. Eu mă concentrez pe ceea ce e de făcut de acum încolo pentru că nu este o muncă ușoară. Este foarte greu, Liga a 2-a este total diferită de prima ligă. Orice meci este greu, indiferent de adversarul pe care îl ai în față. Poți câștiga orice meci, dar la fel de ușor poți pierde. Noi avem o echipă bună din punctul meu de vedere, o echipă cu jucători de calitate, jucători care joacă fotbal. Am mare încredere în banca tehnică, avem un antrenor tânăr, cu entuziasm, care își dorește să se afirme și ca echipa pe care o antrenează să joace fotbal, să creeze spectacol. Nu vrem să ne apărăm și să tragem de un zero-zero. Nu, ne dorim să jucăm fotbal, să atragem oamenii la stadion, să creăm spectacol și să promovăm, acesta este principalul obiectiv.
Dvs. personal cum vă simțiți la Sibiu? Stați mai mult prin Sibiu decât prin București, faceți naveta?
Nu plec la București decât după meci și apoi revin alături de echipă.
Ați început să cunoașteți orașul, aveți locuri care vă plac? Vă oprește lumea pe stradă, vă țin oamenii de vorbă?
Am momente când sunt puțin emoționat de reacția oamenilor atunci când merg la un restaurant sau când ies la plimbare prin centru. Lumea, în general, este foarte amabilă, mă refer la sibienii care sunt neutrii, cei care nu sunt direct implicați în fotbal în general. Am întâlnit oameni incredibil de buni. Per total, am momente când mă simt ca acasă.
Ca să trag o concluzie, vă simțiți bine la Sibiu, aveți planuri mari de viitor și scopul este ca la anul pe vremea aceasta să mergem la meciuri pe stadionul municipal Sibiu, unde FC Hermannstadt va juca în fața a zece mii de suporteri în Liga 1.
Acesta este obiectivul și țelul meu aici. Pentru mine este o provocare să vin la Sibiu, să preiau Hermannstadt-ul în situația în care am găsit-o, o echipă retrogradă, cu foarte mulți jucători plecați, o echipă cu datorii și salarii mari pentru ceea ce au oferit jucătorii. Dar eu am încredere în această echipă și sunt convins că alături de suporteri vom readuce Hermannstadt-ul acolo unde cred că merită, în prima ligă.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: interviu , hermannstadt , Dani Coman
Vizualizari: 14822
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigi
Acum 3 ore
Sandokan
Acum 3 ore
Rammstein
Acum 5 ore
IULIAN
Acum 5 ore
Emil