Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

O parte din monumentele istorice ale mocăniței, executate silit pentru o mână de bani

O parte din monumentele istorice ale mocăniței, executate silit pentru o mână de bani

În cadrul falimentului Societății Feroviare de Turism SA, lichidatorul judiciar a scos la executare o parte din proprietățile întreprinderii de stat. Printre care și două clădiri – monument istoric.

Clădirea haltei Țichindeal și cea a gării și anexelor din Alțâna de pe traseul liniei de cale ferată îngustă Sibiu – Agnita sunt scoase la vânzare în cadrul falimentului Societății Feroviare de Turism. Vânzarea este programată laolaltă cu alte bunuri ale Societății Feroviare în cursul săptămânii viitoare. Și, pentru că nu este prima dată când proprietățile SFT sunt scoase la licitație, fără succes, de această dată prețurile sunt reduse cu 50%.  Așa s-a ajuns ca pentru clădirea haltei Țichindeal să fie ceruți 1.300 de lei, iar pentru gara și anexele din Alțâna – 5.950 de lei (la aceste sume trebuie adăugat și TVA-ul). 

Vânzarea celor două bunuri va fi, însă, oprită, arată reprezentanții Asociației ”Prietenii Mocăniței”. Și asta deoarece – laolaltă cu restul căii ferate înguste Sibiu – Agnita și anexele fostei mocănițe – sunt clasate drept monumente istorice. ”Iarăși au fost puse pe listă pentru vânzare? Au mai încercat de vreo trei sau patru ori, de fiecare dată am fost nevoiți să luăm legătura cu executorul judecătoresc pentru a fi scoase de la vânzare”, spun reprezentanții asociației care se ocupă de proiectul de revitalizare a transportului pe linia de cale ferată dintre Sibiu și Agnita.

Întreg ansamblul liniei ferate înguste dintre Sibiu și Agnita, cu ramificația Cornățel – Vurpăr, a fost clasat drept monument istoric de importanță locală. Vânzarea unui monument istoric din această categorie (grupa B) poate fi făcută doar după exercitarea dreptului de preempțiune de către Direcția de cultură.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus