Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Chef Adrian Hădean, amintiri cu sibieni la mare. ”Mi-au cerut să le împart 120 de grame de brisket de vită japoneză la 6 persoane”

Chef Adrian Hădean, amintiri cu sibieni la mare. ”Mi-au cerut să le împart 120 de grame de brisket de vită japoneză la 6 persoane”

Cunoscutul bucătar Adrian Hădean a făcut pe pagina sa de Facebook o concluzie a sezonului estival din punctul de vedere al unui proprietar de restaurant la malul mării. Chef Hădean deține restaurantul ”Apus de Soare” aflat între lacul Siutghiol din Mamaia și Marea Neagră și a scris despre sezonul tocmai încheiat, concluzionând că a fost ”sezonul râzgâiaților”.

Din descriere nu lipsesc și sibienii, care au reclamat faptul că nu au primit garnitură la o bucată de carne împărțită între șase persoane. ”Îmi amintesc cu drag de masa de sibieni, ardeleni de-ai mei, oameni serioși, care au venit 11 la masă, mi-au cerut să le împarte 120 de grame de brisket de vită japoneză la 6 persoane (să guste, un pic, așa) - evident că am împărțit 250 de grame, adică un pic peste dublu, să aibă măcar de o îmbucătură sănătoasă fiecare, pentru că, după cum ați văzut mai sus, nu-mi iubesc copiii - apoi s-au plâns că nu au primit 6 garnituri diferite la vita japoneză, că așa scria acolo, că brisketul, la fel ca orice carne roșie, vine cu o garnitură. Din 11 persoane, 6 au vrut selectia de vită de la grill. Le-am propus să le fac trei platouri mari, câte unul pentru fiecare cut de carne, pe de o parte pentru că arăta spectaculos, nu se răcea atât de repede și era ușor de împărțit, pe de altă parte pentru că puteam să evidențiez mai bine și calitatea cărnii, și cantitatea ei. Au preferat farfurii individuale “pentru că ne încurcăm apoi la nota de plată”. Da, cred că e mai bine așa, în cazul ăsta”, a comentat Adrian Hădean.

 

Susține că în acest sezon a avut parte de enorm de multe persoane mofturoase și că din punct de vedere financiar situația nu este grozavă. ”Pot să vă spun cu mâna pe inimă că de când fac meseria asta (nu mă refer la antreprenoriat, ci la bucătărie) n-am mai avut ocazia să întâlnesc atât de mulți mofturoși, melteni și răzgâiați într-o perioadă atât de scurtă. (...) Am auzit (din presă, nu de la colegi) că sezonul ăsta a fost unul foarte bun pentru HORECA. Eu zic că furnizorii care încă mai au de încasat facturi din Iunie sunt de altă părere. La fel proprietarii care au restanțe la încasarea chiriilor, la fel cârciumarii onești care au tras cu dinții de orice leuț să poată plăti la timp salariile, dările la stat (pe alea, dacă nu le plătești, vine poprirea și prăvălia stă) și utilitățile (pe alea, dacă nu le plătești, se ia curentul și prăvălia stă). Apropo de utilități, factura la curent pentru restaurantul nostru de la mare e pe la 40.000 de lei pentru sezonul încheiat acum, aproape că mă bucur că n-am putut deschide înainte de 15 Iulie. Și da, s-au făcut și bani mulți pe litoral. În principiu, cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta, pentru că la noi sunt mulți consumatori”, a mai scris chef Hădean.

”Vara asta am ars 8mc de lemn bun, uscat doi ani, în grătarul de pe terasă și în soba noastră grea de 300 de kilograme, să putem da la gospodarii veniți în vacanță fripturi bune, legume de pe jar, pești de pe plită și în general mâncare cumsecade. I-am iubit cu foc pe oamenii care s-au plâns că-i afumăm când bate vântul spre ei (terasa are spre 1000 mp, distanțe mari între mese, distanță mare de la foc la prima masă etc) și că dacă știau, nu veneau. Sper să țină minte până la anu’ și să nu mai vină, că nu trecem pe microunde, în ciuda fumului. Apropo, în prețul unei fripturi intră și lemnul ars. Fumul înghițit de mine, arsurile de pe mâini și orele de muncă la +65 de grade Celsius nu le-am inclus. La anu’ o să o fac, deci o să fie un pic mai scump” – Adrian Hădean

Sursa foto: Facebook / Apus de soare

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Clau

Acum 2 ani

Acum ca romanul nu este emancipat si nu stie sa se comporte in societate,nu ne este strain acest lucru,insa si monitoii astia cu 3 aparitii tv si cu skil-uri sub media unei bucatareste de cantina,prea si-au luat lumea in cap,si cred ca o friptura pe jar si un burger(atata stiu sa gateasca) ar trebui sa coste nu stiu cat,si romanul dornic sa se pozeze pe retelele de socializare,sa arate unde si ce mananca el,trebuie sa se comporte ca la Alain Ducasse au Plaza Athénée din Paris,cand se fapt clientii dumnealui sunt doar romanasi neaosi de ai nostri,pe terasele insalubre,de pe jenantul litoral romanesc.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

A scris si carti 'ascutzite'si a gatit pt fetze si minti luminate,nu numai pt ghertzoii si marlanii nostri care comanda meniul 'cu foaia'la bulgari ca tot au dat banul pe 'all inclusive'... Stai linistit,Adi Hadean e un om extraordinar, indiferent de ce zice si crede unul sau altul.
Raspunde

@Cristian Sibian

Acum 2 ani

@Cristian Sibian Nu contest omul Hadean ci antreprenorul Hadean...Mai avem mult pana ii ajungem pe bulgari din urma,de croati sau unguri nu mai vb.Asta e punctul meu de vedere,cat despre carți,si Becali a scris cateva,oare se regasesc in vreun raft al unui om care iubeste cititul?Sau doar in vreo noptiera a unui fan care a luat cartea ca e cool personajul.Astia suntem,asa servicii asa clienti si vicesersa.Am mancat de pe mana lui Scarlatescu,jalnic,la facultate,tanti Elvira gatea peste el.Dar inca ne inchinam la televizoare scumpe in care sunt personaje jalnice,si confundam litoralul romanesc cu Ibiza.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Unii din noi nu stim diferenta intre carne de vaca crescuta pt numai pt carne si vaca care ne-a obisnuit sa ne dea lapte,eventual sa care sau sa are si sa mai si procreeze vitei 'de lapte'. Nu mai stie amarata aia ce sa faca intai.. Vrem calitate si mana iscusita??Platesti. Daca nu,mergi la bulgari la tava plina 'cu de toate'si savurezi vin cu fanta sau cola care ascunde poshirca. E principiul televizorului...ai telecomanda in mana si iti alegi ce vrei sa savurezi..History Channel sau 'soacra violata si rupta cu bataia iin tandem cu sotia dupa un litru de rachie'...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian Neimbecil

Acum 2 ani

Iti dai seama care e gradul de cocalarism al confratilor nostri sibieni si, in general, rumunsky? Spui român, ai tras apa! Nu stiu cum ii mai suporta fierea lui Adi sa munceasca pentru acesti cretini care sunt la nivelul tarabei lui nea Gigi din Obor.
Raspunde

Alt Sibian

Acum 2 ani

Eu spun ca romanul stie sa se comporte si este si emancipat .Ii felicit pe acei oameni ,trebuiau sa imparta si o sticla de apa tot la 11 pahare. O apa minerala care la un magazin costa 2,4 lei sa o vinzi la terasa cu 15 lei ,domnilor este vorba de un adaos comercial de 625 % (socotit de la pretul de magazin nu de distribuitor) o sticla de vin de 16 lei in magazin vinduta la terasa cu 180lei cu un adaos de ...atentie 1125% (una mie una suta doua zeci si cinci ) . Mai ma pot intreba ,oare acea vita a fost japoneza sau ca sa fiu indulgent a fost angus ,ca sa nu spun vita indigena ca se practica ...... Oare nu a fost un semnal de alarma pentru antreprenorii din industria ospitalitatii car platesc cinstit impozite pe adaosurile practicate ? .....
Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 ani

Exact. O sticla de apa minerala de 750ml, in sticla, nu la pet, costa in magazin maxim 3 lei, inseamna ca la depozit e 2,50 lei, iar ei o vand cu 12 sau 13 lei. Nu va mai plangeti ca nu se castiga in HORECA> Nu se castiga cat vor ei, dar se castiga vine!
Raspunde

Nonick

Acum 2 ani

@Alt Sibian: Mai usor cu adaosul pe scari, am impresia ca nu stii cum se calculeaza. @Clau: Si zici ca au fost mici bucatelele alea de care zice chef Hadean? Mai trebuia sare?
Raspunde

Alt Sibian

Acum 2 ani

Ai dreptate Nonick adaosul este calculat gresit ,eu l-am raportat la pret de raft de magazin ,tinind cont de faptul ca i se aduce la usa si pe termen de plata si nu are cheltuieli de aprovizionare rezulta undeva pe la 2000 % are rost sa iti explic de marja? Eu as fi curios cite facturi de marfa au scapat de contabilitate si cit a platit impozit ,cite bonuri au fost marcate in casa si altele . Care este diferenta intre 38 de ciorbe si 40 ? Iti spun eu 100 lei bagati in buzunar care fara taxe,real sint aproape 200. Think bade si nu-l plinge, ca nu e filantrop ,e un om de afaceri care a primit un semnal de alarma de la niste oameni ,care in mod voalat i-au spus ca are pompa prea mare ( ca sa umfle preturile ) . Felicitari oamenilor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorina Avădanei

Acum 2 ani

Alt sibian, mirosi de la 100 km a frustrare si complexe de inferioritate! Cred ca esti necasatorit si lucrezi pe banda pentru 1700 lei.
Raspunde

Nonick

Acum 2 ani

Nu acolo e greseala de calcul. Mai incearca.
Raspunde

@Sorina

Acum 2 ani

Vrei sa-l iei de barbat si sa-i gatesti tu? Ce 1700? Nici pietonii care se fac ca pazesc prin mall nu au asa salariu mic... Vezi-ti de bucataria ta!
Raspunde

Ham ham

Acum 2 ani

Pe de alta parte ma gandesc ca nenea in cauza nu a lucrat degeaba la "restaurantul" lui, cred a iesit bine cu incasarile (peste medie probabil, cum ii sta bine unui adevarat antreprenor care vinde mancare la suprapret). Nu cred ca a facut mofturi cand si-a luat salariul si mai vedem si la anu' ce iese din dividendele firmei. Pariu ca deschide si la anu' pe litoral?
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Banuiesc ca in alea 11 saptamani de activitate pe litoral, bucatarul chef Hadean a gatit pt mii de persoane, sute de familii. El a dat cateva exemple negative cu copii prost crescuti si adulti impertinenti si neciopliti. Dar asta nu inseamna ca intreaga lui clientela s-a comportat asa si in niciun caz nu cred ca e corect sa generalizam si sa consideram ca toti sibienii sau tot neamul romanesc e necioplit sau "meltean" cum le place unora sa se autocaracterizeze.
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

In sfarsit, un comentariu la obiect! Tine-o tot asa!
Raspunde

Gigi kent

Acum 2 ani

Dupa comentariile de aici imi dau seama d c avem asa restaurante si servicii de cacao in Sibiu... Intradevar ca in unele restaurante preturile sunt astronomice si calitatea proasta dar mergeti dragilor si in alte orase ca sa vedeti cum stau lucrurile. S-ar putea sa fie si mai ieftin si mai bun ca la Sibiu. Sincer ma asteptam ca multe restaurante din centrul Sibiului sa dea faliment la inceputul pandemiei la ce preturi si mancare ofera dar surpriza... au rezistat. De aici trag concluzia ca au fost destui "cunoscatori" care au comandat de la ei. Acum au niste preturi de ma simt ca acasa oriunde in Romania... Nu o sa avem curand un restaurant decent, corect si cu pretentii in Sibiu din cauza oamenilor care din pacate nu inteleg fenomenul (mancam shoarma si ciorbe la autoservice facute din plic sau burgeri congelati de la Metro). Nu dam 12 lei pe o apa pt ca eu o cumpar cu 3 lei de la magazin... (nu spun ca nu e mult pt o apa plata!). Poi atunci cumpar-o si fa o ciorba acasa cu ea si deja ii si cresti valoarea, esti antreprenor :) Iar patronii de restaurante ofera ce se li se cere asa ca nu va mai plangeti si mai calatoriti un pic. Poate va vin idei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 2 ani

Prietene, da, restaurantul e restaurant, insa nu mi se pare normal sa platesc o apa de 6 ori cat e pretul. Asta ar fi una... Sau 15 lei pe o limonada... Mancarea de la restaurantele din Sibiu e sub orice critica. Ai impresia ca peste tot gateste aceeasi Marioara retete economice... Asa ca mai scuteste-ne!
Raspunde

Alt Sibian

Acum 2 ani

Se pare ca s-a iscat o mare filozofeala pe o bucata de carne impartita la 6 si un pret umflat cu pompa . Pozitiv fapt este ca stim ca avem oameni care isi apreciaza sau nu concetatenii, contabili care calculeaza adaosuri si marje ,vanatoare de confort care au model in veata personaje gen claudia patrascanu sau cristina spatar care si-au iubit iubitii si si-au asigurat batrinetea facind copii ,fireste din dragoste,avem si oameni care calatoresc si nu le pasa pe ce dau banii pentru ca e la fel si in alte parti insa chiar nimeni nu vrea sa vada ca oamenii, foarte politicos dealtfel , au tras un semnal de avertizare ,deopotriva si pentru industria ospitalitatii si pentru clienti . Daca merita platiti pretul . Sau poate ca nu au avut nici o intentie :)) erau beti si avau chef de scandal :)) Ma intreb are daca ar fi cumparat 11 portii de brisket de vită japoneză ( nu la 120 de grame la "evident că am împărțit 250 de grame, adică un pic peste dublu, să aibă măcar de o îmbucătură sănătoasă fiecare" ) i-ar fi felicitat ? Intreb si eu ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus