Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

6 la mie: doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces în restaurante şi săli de sport. De ce nu mai este valabil testul

6 la mie: doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces în restaurante şi săli de sport. De ce nu mai este valabil testul

CNSU a aprobat, printr-o nouă hotărâre, că persoanele care sunt vaccinate anti-COVID sau care fac dovada trecerii prin boală pot avea acces la activităţi economice neesenţiale, de genul celor desfăşurate de restaurante sau terase, sau cele care au loc în sălile de sport, a declarat premierul Florin Cîţu.

Întrebat la TVR 1 care sunt măsurile adoptate joi seară în şedinţa CNSU, măsuri care vor fi validate, vineri, printr-o hotărâre de guvern, Cîţu a răspuns: "Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori - n.r.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că este mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala şi atunci, pentru cei trecuţi prin boală sau sunt vaccinaţi riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou".

Fiind întrebat dacă în atare condiţii nu există garanţia testului, el a explicat: "Avem garanţia că nu a fost, dar se poate infecta, asta este problema, şi riscurile sunt mult mai mari pentru aceste persoane".

"Şi atunci este o decizie care înseamnă un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească şi apoi să aibă complicaţii", a adăugat Cîţu, citat de Agerpres.

Premierul a precizat, de asemenea, că portul măştii în aer liber va fi obligatoriu dacă rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori.

"În aer liber, în zone aglomerate, rămâne... şi acum era în zone aglomerate, mască şi în aer liber", a menţionat Cîţu.

Pe timp de noapte, a mai spus el, nu vor fi restricţii pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, indiferent de rata de incidenţă, chiar şi în zonele carantinate.

Revenind la decizia privind şcolile, Cîţu a explicat că acestea se decuplează de la rata de incidenţă din localitatea unde funcţionează, indiferent de cât de mare este, dar deciziile vor fi luate punctual, la fiecare şcoală.

"Deci, ele vor funcţiona, atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea şcoală sau un anumit număr de persoane. Se vor face teste şi vom vedea, vom monitoriza săptămânal. În toată Europa şcolile sunt deschise şi rămân aceste teste, în unele ţări am văzut că sunt teste de două ori pe săptămână, în altele o dată pe săptămână, vom vedea care variantă va fi aleasă şi la noi. Ce mă interesează pe mine este ca personalul din aceste şcoli să fie vaccinat sau cel puţin testat în perioada următoare", a adăugat prim-ministrul.

Şeful Executivului a subliniat că una este testarea pentru elevi şi alta este testarea pentru personalul didactic.

"Vom include reguli mai ferme. Ştiţi foarte bine că venim cu un proiect de lege care merge în Parlamentul României şi va impune testarea obligatorie pe costul celui care nu vrea să se vaccineze, o dată pe săptămână sau de două ori pe săptămână", a afirmat Cîţu.

El a precizat că detaliile vor veni cu ordinele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

"Vor veni cu mai multe detalii, pentru că aici sunt mai multe semne de întrebare referitor, v-am spus, de câte ori se vor testa copiii la şcoală, tipul de teste - deja am pus aceste teste noninvazive în hotărârea CNSU din seara aceasta - dar aş vrea detaliile să vină de la ei, să spună exact cum se va întâmpla (...). S-ar putea să se modifice între ceea ce am discutat noi şi ce va fi final şi nu aş vrea să vă informez greşit", a mai declarat Cîţu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Deci aberatia continua. Acest pacalici de la guvern ar trebui sa ne spuna cine sunt acei specialisti care recomanda masurile astea aberante. Vreau să stiu acest lucru si cred ca multi doresc acest lucru. TS solicitati peremierului sa vă spună cine sunt acesti specialisti. Din păcate discriminarea a atins noi cote si se va întoarce împotriva lor. Unde esti SibianSB sa ne luminezi cu o statistica eventual cum ca aceste masuri sunt benefice pentru societate?
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Sunt chiar curios daca o sa imi lase comentariul; Nu cred ca e nimic recomandat de specialisti acum. E pur politic. Se forteaza prin toate mijloacele vaccinarea iar cel mai bun mod este stimularea infectarii. De aia nu se testeaza nici in scoli, de aia nu se mai testeaza nicaieri. Nici chiar la internarea in spital. Te intreaba daca esti vaccinat si gata. Poti merge in salon (nu povestesc din auzite, am fost cu sora-mea, a zis ca e vaccinata si gata).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oneția Sfeclescu

Acum 1 an

Țările civilizate sunt campioane la vaccinare, în timp ce românii, poporul ales să se înmulțească pentru a duce mai departe rasa umană, refuză. Până și călugării de la Athos îndeamnă la vacconare. Românii și bulgarii, borhotul omenirii sunt reticenți.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi kent

Acum 1 an

Ca sa nu mai fie lumea suparata, eu as da voie si la nevaccinati cu conditia ca in caz de infectare sa renunte la partea de asistenta medicala gratuita. Gratuitate sa ai doar daca respecti recomandarile, in rest esti liber sa faci ce vrei. Acum o sa spuneti ca da, dar tu platesti la asigurarea medicala. Corect, dar nici acea asigurare nu ar trebui sa acopere absolut orice prostie pe care tu o faci. Nici o asigurare de nici un fel nu asigura absolut orice. Dupa ce o sa vezi note de plata de zeci de mii de euro pt cei internati la ATI, nu stiu cati o sa mai fie asa "viteji". La noi e totul pana la bani :)
Raspunde

No name

Acum 1 an

Complet de acord, eu zic sa incepem cu fumatorii! Toate pachetele de tigari au imagini horror dar ei sunt lasati sa fumeze in continuare! De ce nu se trece pe acest certificat verde si daca esti fumator sau nu? Ah, vorbeai de costurile de internare: de ce nu cerem bani celor care taie padurile pentru simplul fapt ca ne prapadim plamanii respirand aer din ce in ce mai poluat? Facand referire iar la costurile de internare: de ce nu se recupereaza gaurile date sistemului sanitar de tot felul de interpusi cu firme fantoma care au capusat acest sistem tot acest timp? Eu ca cetatean am platit luna de luna CASS si ei au furat din banii fiecaruia platiti la sanatate, de ce sa nu plateasca aia care au furat? de ce tot noi? Sa se ia fiecare dosar cu fiecare inculpat care a furat din banii sistemului de sanatate si sa plateasca ei internarile, nu noi!
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Degeaba ne-am spalat pe maini cu sapun doi ani la rand.....
Raspunde

Minime

Acum 1 an

Sa inteleg ca ai inceput sa te spaeli pe maini numai de cand a inceput pandemia? :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus