Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Nouă lucruri pe care ar trebui să le știți despre parfumuri

Nouă lucruri pe care ar trebui să le știți despre parfumuri

1. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul „parfum”?

Cuvântul „parfum” provine de fapt din expresia latină „per fumum”, care se traduce literalmente prin „prin fum”, iar romanii și arabii au rafinat arta de a face și a purta parfumuri originale acum 2500 de ani. Împăratul Nero obișnuia să organizeze sărbători fastuoase cu ulei de trandafir și iasomie, care se revărsau prin fântâni și se vărsau în aer. Practica arabă a lui Bakhoor, care ardea tămâie și lemn prețios pentru a parfuma îmbrăcămintea și mediul înconjurător, este și astăzi proeminentă.

2. Care a fost primul parfum?

Nu știm cu adevărat care a fost primul parfum, dar știm că primul chimist înregistrat din lume, care a fost și un producător de parfumuri, a fost o femeie pe nume Tapputi. A trăit în Mesopotamia babiloniană în jurul anului 1200 î.Hr. Se spune că a dezvoltat și înregistrat metode pentru tehnicile de extragere a parfumurilor, punând bazele pentru fabricarea multor parfumuri originale de astăzi. Prima „fabrică” dedicată producției de uleiuri parfumate datează de 4000 de ani pe insula Cipru. Egiptenii au fost primii care au transformat parfumul într-o parte din cultura lor, în urmă cu 3000 de ani, inventând vase de piatră și sticlă pentru a-și păstra prețioasele uleiuri și balsamuri parfumate.

3. Parfumul poate fi afrodisiac?

Parfumul poate face, fără îndoială, purtătorul să se simtă sexy. Există într-adevăr parfumuri originale cu ingrediente despre care se știe că au calități afrodisiace, iar mirosul poate determina o atracție instantanee și răspunsuri senzoriale intuitive. Se spune că ingrediente precum iasomia, ylang ylang, vanilia și ghimbirul au proprietăți afrodiziace. Chiar și Cleopatra știa despre calitatea puternică a iasomiei și a folosit puterea acestui parfum pentru a-l seduce pe Mark Antony.

4. De ce se schimbă mirosul unui parfum pe tot parcursul zilei?

V-ați întrebat vreodată de ce mirosul unor parfumuri originale se schimbă pe tot parcursul zilei? Acest lucru se datorează notelor de vârf, mijloc și bază dintr-un parfum. Atunci când se creează un parfum, chimia pielii și a materiilor prime utilizate determină evoluția parfumului în timp. Un parfum este o compoziție foarte complexă de note de vârf, note de mijloc și note de bază. Notele de vârf sunt cele mai delicate și, de obicei, nu rezistă foarte mult. Notele de mijloc tind să fie note pe bază de plante, florale și condimente, care rezistă mai mult decât notele de vârf, dar veți putea mirosi cel mai mult notele de bază. Notele de bază sunt compuse, de obicei, din lemn, chihlimbar și mosc.

5. Are parfumul o dată de expirare?

Compoziția unui parfum s-ar putea schimba în timp. Acesta este motivul pentru care se recomandă utilizarea parfumului dvs. în termen de 3-5 ani. Odată ce sticla este deschisă și a intrat în contact cu aerul (prin deschiderea sticlei sau pulverizarea atomizorului), aceasta trebuie utilizată în primii 3 ani. Cu cât parfumul devine mai vechi, cu atât mai diferit poate mirosi. De exemplu, Eau de Toilette ar putea mirosi doar a alcool, după câțiva ani. Cu cât este mai mare concentrația de parfum, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să reziste mai mult - atât în ​​sticlă, cât și pe piele. În mod obișnuit, parfumurile cu note de bază mai grele (orientale) durează cel mai mult.

 6. Cum se păstrează parfumul?

Există câțiva factori pe care ar trebui să vi-i amintiți, atunci când depozitați parfumul. Umiditatea, lumina soarelui și variațiile de temperatură vă vor afecta parfumul, în timp. Prin urmare, pentru ca parfumul dvs. să reziste mai mult, asigurați-vă că îl depozitați în poziție verticală într-un loc întunecat, care să nu fie afectat de umiditate sau schimbări extreme de temperatură.

7. Care este diferența dintre Apa de Toaletă și Parfum?

Există diferite categorii în parfumerie pentru tipurile de parfumuri originale cu o anumită concentrație. Concentrația se referă la cantitatea de ulei de parfum pur din parfum. Eau de Toilette, de exemplu, are o concentrație de parfum de aproximativ 10%, în timp ce Eau de Parfum are 15%. Parfumurile clasificate ca Parfum propriu-zis se laudă cu o concentrație de peste 20%. Cu cât este mai mare concentrația, cu atât este mai mare longevitatea pe piele, ceea ce înseamnă că un Parfum rezistă mult mai mult pe piele decât un Eau de Parfum. Ne putem aștepta ca Parfumul să reziste 8-12 ore, în timp ce Eau de Parfum poate rezista doar aproximativ 6 ore.

 8. Este parfumul un stimulent al dispoziției?

Parfumul este cu siguranță un stimulent, care vă poate relaxa, îmbunătăți starea de spirit, vă poate face să vă simțiți sexy și să acționeze ca un stimulent al încrederii. Parfumul este, de asemenea, cunoscut pentru a evoca anumite asocieri. A avea o memorie parfumată poate fi destul de specială, deoarece vă ajută să vă amintiți lucruri pe care doriți să le rețineți.

9. De ce are fiecare parfum un miros diferit pe piele?

Fiecare persoană are un PH diferit de piele și, de asemenea, are un stil de viață diferit (sport, dietă, fumat, băut, etc.). Acest lucru poate avea implicații asupra modului în care miroase parfumul pe piele, în comparație cu altcineva sau pe o carte. Dacă observați că parfumul dvs. miroase diferit față de altădată, nu înseamnă automat că parfumul a expirat sau că formula parfumului s-a schimbat - poate însemna și că s-ar putea să vă fi schimbat stilul de viață.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus