Vineri,
12.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Peste 320 de fose septice în municipiul Sibiu și Șelimbăr. Legea prevede că unde există rețea de canalizare menajeră, populația este obligată să se racordeze

Peste 320 de fose septice în municipiul Sibiu și Șelimbăr. Legea prevede că unde există rețea de canalizare menajeră, populația este obligată să se racordeze

În municipiul Sibiu și în comuna Șelimbăr există peste 320 de sisteme individuale adecvate, fose septice – pe înțeles tuturor, care deservesc locuințe. În perioada următoare autoritățile cu atribuții în domeniu ar putea demara o serie de controale în teren, întrucât legislația în domeniu prevede că acolo unde există rețea de canalizare menajeră, populația este obligată să se racordeze la sistemul public de canalizare. De asemenea, cei care utilizează fose septice sunt obligați să le declare, să le întrețină și să încheie contract cu o firmă de vidanjare.

”În data de 1 ianuarie 2024, la nivelul Primăriei Municipiului Sibiu erau înregistrate un număr de 308 sisteme individuale adecvate (fose septice).

Conform HG nr 714/2022, cei care își instalează astfel de sisteme au obligația de a le declara la unitatea administrativ-teritorială pe raza căruia este situat sistemul, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate. Declararea se face prin depunerea unei declarații (formular disponibil pe https://sibiu.ro/primaria/registru_evidenta) la registratura Primăriei Sibiu sau pe e-mail, la [email protected]”, explică oficialii Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Primăria comunei Șelimbăr, confirmă tot într-un răspuns scris, că în registrul lor privind evidența sistemelor individuale adecvate de colectare există 15 înregistrări. Situația ar putea ridica semne de întrebare, mai ales că în trecut Șelimbărul a avut probleme legate de mirosul neplăcut, iar Garda de Mediu a constatat că o parte din canalizarea localității a fost deversată direct în Cibin.

Atât șelimbărenii cât și sibienii trebuie să respecte aceeași legislație atunci când construiesc o locuință nouă. Nu de puține ori, din raționamente legate de costuri, luându-se decizia construirii unei fose septice în detrimentul obținerii tuturor avizelor necesare pentru conectarea la sistemul public de canalizare.

”Proprietarii au obligația de a întreține sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate în condiții optime de funcționare. În cazul sistemelor individuale adecvate de colectare a apelor uzate, proprietarii au obligația de a încheia un contract cu o firmă de vidanjare în vederea transportului apelor uzate la o stație de epurare, iar în cazul sistemelor individuale adecvate de epurare, proprietarii au obligația de a monitoriza calitatea apelor uzate descărcate în corpurile de apă, cel puțin o dată pe an, și de a raporta aceste date către către autoritatea de gospodărire a apelor competentă. Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație printr-o firmă acreditată de vidanjare”, mai precizează oficialii Primăriei Sibiu.

Cele mai multe fose se regăsesc în cartierele Veterani, Gușterița, dar și Tilișca sau Țiglari. Din datele Primăriei, acestea au fost identificate pe următoarele străzi: str Av Gheorghe Bănciulescu, str. Branga Nicolae, Calea Gușteriței, Calea Turnișorului, str. P.I.Ceaikovski, str. General Nicolae Ioniță Dăscălescu, str. Săcel, str. Ștefan cel Mare, str. Tractorului și str. Viile Sibiului. Din punct de vedere legal acestea nu ar trebui să existe, întrucât proprietarii ar fi trebuit să se lege la sistemul de canalizare al orașului.

Conform hotărârii de guvern citate, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu și al Inspecției Apelor din cadrul autorității de gospodărire a apelor.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat despre acest subiect cu specialiștii Apelor Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu. Aceștia atrag atenția, în primul și în primul rând, că acolo unde există canalizare populația trebuie să se lege la ea.

”În localitățile unde există sisteme centralizate de colectare / epurare ape uzate urbane este obligatorie evacuarea apelor uzate din gospodării și alte tipuri de folosințe (persoane fizice și juridice) în sistemele centralizate de canalizare.

Pentru localitățile / zonele unde nu există sisteme centralizate de canalizare, legislația impune existența sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate fiind permise bazinele etanșe vidanjabile și/sau stațiile de epurare”, arată ing. Sebastian Forir, purtător de cuvânt al SGA Sibiu.

Mai mult decât atât, specialiștii Apelor Române atrag atenția că legislația din domeniul gospodăririi apelor precizează că ”fosele septice nu mai sunt acceptate ca sisteme individuale  de colectare și epurare ape uzate menajere încă din anul 2012”.

Redăm mai jos câteva dintre cele mai importante prevederi:

lege fose septice

lege fose septice

Până în prezent nu s-au dat amenzi în județul Sibiu, însă anul acesta situația s-ar putea schimba.

”Pentru anul 2024, corelat cu acțiunile incluse în Programul de Gospodărire a Apelor pentru 2024, în vederea igienizării cursurilor de apă, a lucrărilor de decolmatare, suplimentar și în paralel cu aceste acțiuni se vor face identificarea evacuărilor ilegale de ape uzate, precum  și luarea de măsuri în vederea eliminării acestor surse cu potențial de poluare”, au concluzionat în răspunsul oferit cititorilor Turnul Sfatului specialiștii Apelor Române de la Sibiu.

Citește și:

Harta foselor septice din Sibiu: 85 din 300 au fost declarate la Primărie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Df

Acum 1 lună

dar de ce nu scrieti si ca primaria este obligata sa introduca pe toate strazile canalizare ca lumea sa se poata conecta la ele? mergeti si in Turnisor sa vedeti ca sunt inca strazi de pamant care nu au canalizare si asta se intampla si in alte zone ale orasului. Oamenii ar vrea sa se conecteze la canalizare daca ar si exista... Asta este primaria lucrului bine facut de pe vremea "Dulapului" si actualei "Babute de la primarie" cand s-au dat autorizatii de construire dar nu s-a facut si modernizarea strazilor si in special canalizare si apa.
Raspunde

Un Poplacean

Acum 1 lună

Fraieri mari astia de la apele romane. Poplaca isi varsa toata canalizarea ilegala in valea ce o traverseaza si nu ia nimeni nici o masura. Pute la intrarea in comuna de iti muta nasul. De ani de zile semnalez treaba asta si nimic.
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Abureala de la Apele Romane.... Ia treceti pe la Sorostin sa vedeti cum se duce "in vale" toata mizeria. Sa vedeti cum rahatul de la animale curge prin santurile, mai nou betonate si ajunge tot in in aceeasi vale. Nici Apele Romane, nici DSP, nici ANSVSA nu vad si nu aud. Si asta e doar un exemplu. E la moda pe la sate, pute peste tot.
Raspunde

George

Acum 1 lună

O gândire de analfabeți . Cum pot să închei contract pentru vidanjare dacă firma nu incheie sau dacă fac vidanjare la 2-3 ani să încheie contract pentru care trebuie să plătești anticipat ?
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 lună

Stați liniștiți că avem piste de biciclete, ce ne doare pe noi de canalizări,apă potabilă ,trotuare,drumuri asfaltate etc. ...
Raspunde

Săndel

Acum 1 lună

Oamenii ar trebui să înceapă să realizeze cum *** propriu le poate reduce sau anula factura la gaz sau încălzire. (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus