Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Celebra companie americană Harley-Davidson a dat în judecată două firme din Sibiu

Celebra companie americană Harley-Davidson a dat în judecată două firme din Sibiu

H-D U.S.A. LLC, compania americană care deține brandul Harley-Davidson, a dat în judecată două firme din Sibiu, care operau două restaurante ce aveau în denumire sintagma ”Harley”. Este vorba despre restaurantele Harley Burger Bar, unul funcționând pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la nr. 13, celălalt în cadrul complexului Fântânița Haiducului.

Procesul a fost deschis în 2018 la Tribunalul București, Harley-Davidson solicitând judecătorilor să interzică firmelor folosirea brandului „Harley”, conform ziare.com.

„Alăturarea sintagmei BURGER BAR numelui HARLEY nu este de natură a conferi o distinctivitate specifică, întrucât singurul element distinctiv rămâne cuvântul HARLEY, care induce consumatorului impresia unei asocieri cu marca notorie HARLEY DAVIDSON”, a arătat producătorul renumitei mărci, conform ziare.com.

Tribunalul București a decis ca firmele din Sibiu „să înceteze utilizarea oricărui act de folosință în activitatea comercială, publicitate, marketing, vânzare, producție, distribuție, oferire de servicii ori produse sub semnul comercial „Harley Burger Bar" sau alte semne identice sau similare”. În plus, firmele din Sibiu trebuie să plătească companiei americane daune morale de 50.000 de lei și cheltuieli de judecată de 12.000 de lei.

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel București. Judecătorii de aici au menținut obligațiile dispuse de Tribunalul București, dar au obligat cele două firme românești să plătească și despăgubiri materiale de 33.000 de lei. Totodată, Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Informatică a fost obligat să anuleze numele de domeniu www.harleyburgerbar.ro, mai arată ziare.com.

Așa arată în prezent localul din centrul Sibiului

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții firmelor sibiene au explicat faptul că este vorba despre comercializarea unor produse total diferite și că ”Harley” este un nume comun, des întâlnit în țările anglofone. Mai mult decât atât, hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și poate fi atacată mai departe.

”Avem clienți smart care fac ușor diferența dintre Harley-Davidson Motor Company Ltd USA care este un producător american de motociclete cu sediul în Milwaukee, Wisconsin și Harley Burger Bar din Pădurea Bradului de lângă Sibiu care produce burgeri home made. Produsele comercializate sunt total diferite. Harley este un nume comun des întâlnit în țările anglofone.

De exemplu strada Harley din centrul Londrei a fost numită așa după Thomas Harley, care a fost Lordul Primar al Londrei în 1767”, a declarat Ghiță Lenuța, managerul complexului Fântânița Haiducului.

Nu în ultimul rând, procesul durează de peste trei ani și, spun reprezentanții firmelor sibiene, cel mai probabil a deranjat faptul că exista o motocicletă parcată în incinta barului.

”Aceasta a fost cumpărată cu factură direct de la reprezentanța din București în urmă cu mai mult de zece ani. Achiziția arată respectul din trecut pentru această companie fondată de doi prieteni, pasionați de motoare, aflați pe poziție de egalitate, fapt pentru care publicul a ajuns să cunoască marca cu întreaga sa denumire Harley-Davidson, nu disociind unul dintre cele două nume. Interesul nostru a fost pentru a recrea estetica stilului American Diner din anii '50 care a revenit la modă. Tonomatul Wurlitzer Jukebox, mobilierul și băncuțele, rock and roll ul, pardoseala în romb alb-negru, reamintesc de locul de naștere al burgerului - America. De asemenea, nu folosim nici o reprezentare grafică a mărcii lor figurative, și orice astfel de reprezentare existentă, nu ne aparține și ne disociem de ea.”

Harley-Davidson Motor Company și-au creat o reputație negativă în ultimii 10-15 ani, încercând declanșarea unor litigii de proprietate intelectuală, doar pentru a își revigora brandul, devenit prohibitiv prin prețurile practicate și nu pentru că există încălcări efective.

În domeniul gastronomic, există suficiente restaurante în UE înregistrate la EUIPO care au numele comun Harley în componență, bistrouri, baruri, cluburi - niciuna nefiind patronată de Harley-Davidson Motor Company.

Hotărârea Curții de Apel pe lângă de a nu fi definitivă, existând posibilitatea de a fi schimbată în recurs este, în sine, o insultă la adresa mărcii Harley-Davidson, a valorilor care au fundamentat brandul - pasiunea comună a celor doi prieteni fondatori, egali ca importanță”, concluzionează managerul complexului Fântânița Haiducului, la solicitarea Turnul Sfatului. 

În cele din urmă, deși procesele nu s-au terminat, firma din Sibiu a preferat să închidă restaurantul de pe Nicolae Bălcescu, ”din cauza hărțuielilor firmei de avocatură din București”, în locul lui funcționând în prezent un restaurant cu specific italian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10277

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anemona Perișoreanu

Acum 2 ani

Se doreste distrugerea a tot ce e romanesc, a tot ce e traditional si sfant! Uitati-va la dl. Carabulea care a fost pus pe butuci de straini, la dl. Ciolan si Ghise! Ce e romanesc nu e pe placul strainilor pentru ca suntem cu mult peste ei! Cum unul din noi, om gospodar si credincios ridica capul si se dezvolta de jos, imediat vin corporatiile straine si ne distrug! Ce e romanesc nu piere!
Raspunde

Dinu Paturica

Acum 2 ani

Pupa-l pe bot si ia-i tot.
Raspunde

Corbul

Acum 2 ani

Să vezi prăpăd când descoperă șoarecele denumirea grădinițelor private din Sibiu.
Raspunde

Gigi Burger

Acum 2 ani

Acum cativa ani aveau printre cei mai buni burgeri din oras. Au decis sa faca rabat la calitatea produselor si sa importe forta de munca ieftina, probabil sperand sa isi mareasca profitul. Si-au pierdut clientii, care probabil e si motivul pentru care au inchis, nu ca i-ar fi "hartuit" avocatii. E evident ca au folosit marca H-D, se vede si in poza din articol, tabloul care il aveau pe pereti, moto din interior. I-a mancat in fund, puteau sa isi schimbe numele in Karly Burger Bar si sa faca burgeri buni si inca mai existau.
Raspunde

Moto Expert

Acum 2 ani

Ce aveau in "bar" era o motocicletă chinezească. Chinezească! Jenant! Evident, au folosit notorietatea Harley Davidson pentru a crea o atmosfera, dealtfel neterminată, din zgârcenie necontrolată. Care hamburgeri?! Poate turiştii au încercat, muşcați de magia Harley. "Barul" de la Fântânița Haiducului nu vinde(a) hamburgeri. Da, o postare negativă, dealtfel singurul comentariu de acest fel pentru afacerile Premium Tatu. Atâtea alte nume, pe lumea/limba asta şi alegi să furi unul, să mai mergi şi la Curtea de Apel pentru asta, cu justificări de tot râsul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus