Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Lucrările de întreținere a străzilor din Sibiu vor fi sugerate de către un calculator

Lucrările de întreținere a străzilor din Sibiu vor fi sugerate de către un calculator

Administrația locală anunță pregătirea unei soluții informatice care – pe baza datelor introduse despre străzile din Sibiu – să indice lucrările și bugetele necesare întreținerii infrastructurii rutiere. 

”Road Asset Management System” (sistem de administrare a activelor rutiere, într-o traducere aproximativă) este un concept apărut în anii `90 în Australia și dezvoltat mai apoi de americani și canadieni. Așa s-a ajuns ca datele despre starea infrastructurii rutiere să fie introduse într-un program informatic, program care – mai apoi – generează scenarii referitoare la planificarea, proiectarea și întreținerea, printre altele, a drumurilor. Inclusiv estimarea bugetelor necesare pe ani este unul din rezultatele pe care le generează astfel de programe informatice. 

Administrația municipiului Sibiu anunță faptul că pentru intervențiile de întreținere și reparații la străzile din oraș va apela la un astfel de program ”pentru ca intervențiile să se desfășoare la timp și să fie mai bine coordonate”.  

”Primăria Sibiu va contracta dezvoltarea unei soluții informatice inteligente de planificare a acestui tip de lucrări, denumit în termeni de specialitate Road Asset Management System. Practic, acesta este un program informatic care va conține străzile din Sibiu și va înregistra starea acestora, precum și o planificare multianuală privind reabilitarea și întreținerea lor. Într-o primă etapă se va alege o zonă pilot a orașului pentru a configura programul. Ulterior, după o perioadă de testare, aria se va lărgi pentru a cuprinde toate străzile din Sibiu”, descriu reprezentanții administrației locale într-un comunicat remis pentru cititorii Turnul Sfatului.

Exemplu de program de management a infrastructurii rutiere. Sursa foto: www.tatukgis.com

Din banii BERD-ului

Pentru a crea programul care să sugereze și planifice întreținerea străzilor din oraș, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a încheiat un contract cu o firmă din Italia: Studi e Pianificazione del Territorio. Conform prezentărilor făcute pe diferite site-uri sau pagini de Facebook ale unor filiale (compania nu are un site funcțional ușor de găsit), societatea italiană are peste 30 de ani de experiență în domeniul consultanței. Consultanță oferită în special în stimularea cooperării tehnice și economice între țările dezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare (în afară de sediul din Italia, compania mai are birouri deschise la Kabul – Afghanistan, Addis Abeba – Etiopia, Astana – Kazahstan și Nairobi – Kenia).

”Contractul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul unui grant (finanțare nerambursabilă) în valoare de 300.000 de Euro, acordat Sibiului în cadrul ultimului împrumut contractat de Municipiul Sibiu”, informează Primăria Sibiu. Din același grant a fost finanțat cu 250.000 de euro și realizarea primului Plan de mobilitate urbană durabilă a Sibiului. 

Notă: În forma inițială a articolului, apărea în mod eronat faptul că Primăria Sibiu ar fi semnat contractul.

În altă ordine de idei, după cum arată Primăria Sibiu, infrastructura orașului care se cere acum monitorizată și planificată pentru întreținere a fost modernizată și din banii împrumutați de la BERD, rambursați sau în curs de rambursare. ”Reamintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este partenerul Sibiului din anul 2005, Municipiul contractând în ultimii 15 ani, credite rambursate din bugetul local al orașului în valoare de 50,5 milioane de Euro, utilizate pentru modernizarea a peste 180 de străzi și alte obiective publice, precum poduri și viaducte”, arată sursa citată. Cel mai recent (finele lui 2015) împrumut accesat de la BERD are o valoare de 15 milioane de euro și a fost destinat modernizării străzilor de pământ din Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1345

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

John doe

Acum 2 ani

Eu propun sa renuntam la echipele fodor si cimpean si sa lasam un calculator de birou sa gandeasca in locul lor. Poate fi si unul cu 9 digiti si fara memorie, mai jos de cat este acum Sibiul nu are unde sa mai coboare.
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Abia aștept să le spună calculatorul celor responsabili despre sutele de capace de canal care nu sunt la nivelul asfaltului!!! Poate daca le spune el in sfirsit o sa se rezolve problema asta că altfel daca spun doar oamenii nu se rezolva nimic! Și cum Sibiul este....Smart...poate calculatorul respectiv...trimite un alt calculator sa rezolve problema că oricum firmele care fac asfaltări nu o rezolva niciodată!!!
Raspunde

Radu C

Acum 2 ani

Degeaba acel program. Drumarii de la noi nu sunt in stare sa aduca la nivel canalizarile si gurile de scurgere pe strazile (re)asfaltate. E.g., Teclu, Abatorului... La moda este, in schimb, sa le marcheze cu spary roz. ;) vezi Alba Iulia
Raspunde

R.

Acum 2 ani

Daca imi dau mie banii pe soft-ul ala, stau 10 ani de zile si le zic toate gropile, da-l naiba de soft, ca mai necesita si oameni capabili sa il foloseasca. Stau gropile ani de zile fara sa fie reparate si cand le repara cineva isi bate joc de asflat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus