Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Proiect: județul Sibiul va garanta un împrumut de 33 de milioane de lei pentru modernizarea aeroportului

Proiect: județul Sibiul va garanta un împrumut de 33 de milioane de lei pentru modernizarea aeroportului

Consilierii județeni ai Sibiului sunt chemați să aprobe garantarea unui împrumut de 33 de milioane de lei, care să ajute Aeroportul sibian pentru realizarea unor investiții de peste 200 de milioane de lei.

Cum pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere estimat la peste 38 de milioane de euro - proiect care urmează a fi finanțat din fonduri europene nerambursabile -, Aeroportul internațional Sibiu are nevoie de cofinanțare, acești din urmă bani urmează a fi împrumutați. Suma necesar a fi împrumutată este estimată la 33,04 milioane de lei. Pe lângă faptul că ar asigura cofinanțarea proprie, acest împrumut ar urma să asigure și lichiditățile necesare pe perioada implementării proiectului de modernizare, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru garantarea acestui împrumut de către Consiliul Județean Sibiu. ”Costurile estimate pentru această valoare a împrumutului țin cont de condițiile prezente de piață monetară și de o structură de finanțare care are ca ipoteze o perioadă de grație de până la trei ani, la care se adaugă o perioadă de rambursare de până la 12 ani, în rate de principal inegale”, se mai arată în raportul citat.

În contextul celor trei ani de grație în care se pot face tragerile și a unei perioade de rambursare de 12 ani, costul împrumutului garantat este estimat la 12,86 de milioane de lei. Situație care ar duce ca vârful gradului de îndatorare al județului Sibiu să fie de 16,92%, atins în anul 2030.

În prezent, județul Sibiu mai are în derulare două credite accesate în 2007 tot pentru modernizarea Aeroportului, valoarea acestora fiind de 90 de milioane de lei, iar termenul de rambursare - 2033. Conform datelor publicate de CJ Sibiu, până acum au fost rambursate rate în sumă totală de 39,5 milioane de lei, gradul de îndatorare al instituției județene pe anul în curs fiind calculat la 5,16% (legislația în vigoare permite ca unitățile administrativ-teritoriale să atingă un grad de îndatorare maxim de 30%).

Proiectul referitor la garantarea împrumutului va fi supus dezbaterii și votului consilierilor județeni în ședința programată miercuri după-amiază.

Investițiile preconizate la Aeroport

”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” este numele proiectului pentru care Aeroportul internațional Sibiu are nevoie de cofinanțarea de 33 de milioane de lei. Valoarea estimată a proiectului este de 209,15 milioane de lei, diferența de la cele 33 de milioane urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile accesate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Patru sunt obiectivele urmărite prin acest proiect. Primul are în vedere extinderea terminalului de pasageri, astfel încât să poată fi procesați între 2 și 2,5 milioane de pasageri pe an. Al doilea obiectiv pentru care AIS intenționează să folosească banii care ar putea fi accesați pentru dezvoltare poartă numele de ”asigurarea conectivității aeroportului” și are tot un singur subpunct: crearea de facilități pentru autobuze. ”Aeroportul este extrem de bine amplasat, adiacent unui segment de drum național de bază și în apropierea autostrăzii A1. Ca atare, există deja numeroase rute de autobuze regionale, naționale și internaționale care provin sau trec prin Sibiu, iar investițiile într-un centru de transport terestru ar putea aduce afaceri suplimentare la aeroport”.

Cel de-al treilea obiectiv propus de conducerea AIS are în vedere modernizarea, reabilitarea și extinderea pistei de decolare/aterizare, precum și ”compatibilizarea cu celelalte suprafețe de mișcare”. Sunt necesare construcția de acostamente pentru pistă, dar și modificarea sistemului de colectare a apelor pluviale, problemă care a dus în 2010 inclusiv la alunecări de teren în capătul dinspre Cristian al pistei.

Cu o lungime de 2.630 de m și o lățime de 45 de metri, pista de beton are nevoie și de creșterea capacității portante. Totodată, este necesară extinderea sistemului de căi de rulare și reconfigurarea pozițiilor de parcare pe platformă, pentru o procesare cât mai rapidă a pasagerilor. Este preconizată amenajarea unor poziții de parcare de tip ”nose-in”, de genul celor de pe marile aeroporturi ale lumii.

Lista subpunctelor celui de-al treilea obiectiv mai are în vedere o serie de chestiuni tehnice, precum alimentarea cu energie electrică a pozițiilor de parcare, platformă betonată pentru acumularea și reciclarea substanțelor degivrante, dar și înlocuirea întregului sistem de iluminat cu unul economic, de tip LED.

În fine, cel de-al patrulea obiectiv are în vedere ”asigurarea infrastructurii, echipamentelor și utilajelor de asistență a navigației, securitate și siguranță”. Iar în acest caz, conducerea AIS are în vedere modificarea sistemului de balizaj și construirea unei remize pentru utilajele aeroportuare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Coțofana Airlines

Acum 2 ani

La cat de dezastruos este administrat aeroportul de clica de rubedenii, sinecuri si botoxate gestante din conducere, dupa ce aeroportul din Brasov va fi gata, pe cel sibian vor decola ratele catre Caineni si Dragasani, ca cele cateva 3-4 de parasute-vedete locale nu vor putea umple un avionuț pentru a bea o cafea la Dubai.
Raspunde

Andi

Acum 2 ani

Risipa de bani. Acest aeroport trebuie inchis fiind un dezastru in oras. Nu este pom sa nu aibe frunzele de picatele de la poluare. Cancer pentru Sibieni si poluare angro. Un aeroport trebuie sa fie in afara orasului si nu la 3 km de centrul orasului. Oameni fara cap si bani pierduti, totul se va schimba in urmatorii ani. Acest aeroport trebuie sa dispara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus