Duminică,
14.08.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Valul 5 Omicron. Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome. Sfaturi pentru persoanele carantinate și cele aflate în izolare

Valul 5 Omicron. Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome. Sfaturi pentru persoanele carantinate și cele aflate în izolare

Instituția Prefectului Sibiu a remis cititorilor Turnul Sfatului un comunicat prin care detaliază pașii care trebuie urmați în caz că prezentați simptome ale infectării cu noul coronavirus. Joi a fost raportat cel mai mare număr de cazuri noi de infectare din județul Sibiu din ultimele două luni - 186. 

În primul rând, trebuie să rămâneți acasă și să sunați medicul de familie. Urmează testarea, care se poate efectua la medicul de familie, la un laborator sau la camera de gardă a unui spital. În funcție de rezultatul testului și de simptomatologie, drumul de urmat este diferit. 

Dacă simptomele sunt grave sau dacă există și comorbidități, sibienii sunt sfătuiți să meargă la spital. Dacă simptomele sunt mai ușoare, recomandarea este o consultație cu medicul de familie sau la centrele nou înființate de evaluare. (Detalii despre aceste centre găsiți aici)

Reguli igienice și îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate
 

Persoanele aflate în carantină / izolare, precum și familiile/persoanele din aceeași locuință sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice și îndrumări:

-      Persoana carantinată / izolată se va deplasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiționat sau aerisirea cu geamurile deschise)

-      Persoana carantina ta / izolată își limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spații ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor.

-      Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana izolată (de exemplu să doarmă într-un pat separat).

-      Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâine par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool . pentru mine vizibil murdare, se recomandă apă și săpun.

-      Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă și săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosință pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obișnuite curate care vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil .

-      Lenjeria și ustensilele de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate, aceste articole trebuie curățate cu apă și detergent obișnuiți după utilizare și pot fi reutilizate .

-      Suprafețele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăță și se dezinfectează zilnic.

-      Suprafețele băilor și toaletelor se curăță și se dezinfectează un dezinfectant obișnuit pe bază de clor, cel puțin odată pe zi .

-      Hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale persoanei izolate se curăță cu detergent obișnuit, folosit mașina de spălat la 60 – 90 grade Celsius, și vor fi uscate bine .

-      Atunci când strănută sau tușesc, persoanele izolate/carantinate își acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau strănută /tușesc în plica cotului.

  •      Șervețelul de unică folosință se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmând spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun. În cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, se va contacta sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112

(Sursa Instituția Prefectului Sibiu)

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus