Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Primăria explică: de ce nu sunt prevăzute amenzi în noul regulament al spațiilor verzi?

Primăria explică: de ce nu sunt prevăzute amenzi în noul regulament al spațiilor verzi?

Noul regulament pentru spațiile verzi din Sibiu a generat atât de multe reacții încât reprezentanții Primăriei au adus lămuriri: asupra protocoalelor prin care sibienii să se oblige să îngrijească spațiile verzi și asupra lipsei amenzilor.

Regulamentul referitor la spațiile verzi din Sibiu care ar urma să înlocuiască varianta adoptată acum 22 de ani vine cu o noutate: aceea că sibienii vor putea îngriji spațiile verzi din apropierea blocului, de exemplu, numai în baza semnării în prealabil a unui protocol cu reprezentanții Primăriei. Un protocol prin care sibienii își asumă doar obligații, iar Primăria doar drepturi: de a la anula unilateral un astfel de protocol, până la a cere despăgubiri.

Impunerea unui astfel de protocol prin regulamentul aflat în consultare publică a generat nedumerire în rândul sibienilor. ”Ca urmare a primelor reacții apărute din partea comunității referitoare la noul regulament al spațiilor verzi din municipiul Sibiu, aflat în consultare publică, facem câteva precizări suplimentare pentru a clarifica anumite aspecte”, se arată într-un document dat publicității de Primăria Sibiu.

Primele clarificări fac referire la necesitatea unui acord de colaborare în vederea îngrijirii spațiilor verzi. ”Pentru că orice colaborare, chiar și sub formă de voluntariat, se desfășoară mai corect dacă este reglementată. Datoria noastră, a Primăriei, este aceea de a ne asigura că zonele verzi sunt folosite în acest scop, că sunt bine îngrijite, în folosul cetățenilor care se bucură de acestea. De altfel, legislația garantează dreptul cetățenilor de a participa la amenajarea spațiilor verzi (Legea 24/2007, art. 2.), dar cu respectarea unor anumite norme. De aici, necesitatea încheierii unui astfel de acord”, interpretează reprezentanții Primăriei Sibiu. Potrivit cărora ”cei care doresc să amenajeze sau să reamenajeze un spațiu verde o vor putea face doar sub îndrumarea personalului de specialitate din cadrul administrației locale, pentru a asigura respectarea prevederilor noului regulament și ghid al spațiilor verzi”.

Funcționarii Primăriei spun că nu îi pot lăsa pe sibieni să îngrijească de capul lor spațiile vezi din oraș pentru că vor să păstreze un aspect unitar

Îndrumarea administrației locale este nevoie pentru a dezvolta unitar spațiile verzi din oraș, mai susțin reprezentanții Primăriei Sibiu în clarificările date publicității. ”Concret, lucrările de amenajare se pot executa doar cu material verde adaptat climei și mediului urban. Cetățenii vor fi îndrumați spre folosirea speciilor adecvate, care să nu afecteze sănătatea populației sau a ecosistemelor (spre ex: plante cu potențial alergenic, etc). În același timp, implicarea personalului specializat al Primăriei este necesară pentru dezvoltarea armonioasă și unitară a spațiilor verzi la nivelul întregului oraș. Pentru a avea un oraș cu zone verzi frumos și corect amenajate, ne dorim implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni în această acțiune, dar este important că intervențiile să fie ordonate, reglementate și responsabile”.

Amenzile: sunt prevăzute de alte legi

În regulamentul încă în vigoare referitor la spațiile verzi din Sibiu sunt enumerate și o serie de contravenții și sancțiunile aferente: de la aruncarea de gunoaie pe spații verzi, la distrugerea sau degradarea arborilor ori puieților. Amenzile respectivului regulament au rămas la nivelul anului 2000, când a fost adoptat: 120 de lei, cea mai mare amendă, care poate fi aplicată inclusiv celor care circulă cu bicicleta prin parc ” în alte locuri decât cele special amenajate”.

În Regulamentul propus să îl înlocuiască pe cel de acum 22 de ani, nu mai sunt enumerate fapte contravenționale. Și nici cuantumuri ale sancțiunilor. ”În situația în care, prin săvârșirea contravenției s-a produs un prejudiciu, acesta se recuperează în felul următor: a) Dacă există tarif de evaluare a pagubelor, cu acordul expres al persoanei vătămate, persoana împuternicită să aplice sancțiunea stabilește și despăgubirea pe bază de tarif, făcând mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal. b) Dacă nu există tarif de evaluare a pagubei, partea vătămată își va putea valorifica pretențiile conform prevederilor dreptului comun. c) În cazul în care prejudiciul este mai greu de determinat se va constitui o comisie de specialitate pentru stabilirea acestuia”, sunt propunerile din noul regulament. 

Prin clarificări, reprezentanții Primăriei spun că nu au mai trecut amenzile în noul regulament deoarece acesta sunt deja prevăzute de alte legi, în speță de amintita Lege 24 din ianuarie 2007, referitoare la reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

”Legea nr. 24/2007 indică aceste contravenții și amenzile aferente. În cazul nedorit în care acest lucru se întâmplă, vom fi nevoiți să aplicăm aceste sancțiuni care nu au mai fost precizate în noul Regulament pentru că sunt în vigoare la nivel național, prin legislația specifică”, comunică reprezentanții Primăriei Sibiu.

Care insistă pe faptul că noile reguli propuse de ei interzic sibienilor să mai toaleteze arborii de pe domeniul public. În caz contrar, riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. 

Funcționarii angajați în cadrul Primăriei mai enumeră și alte amenzi care pot fi aplicate în baza legislației naționale: până la 200 de lei pentru cei care își parchează mașina pe spațiile verzi ori le murdăresc cu deșeuri. Deteriorarea aranjamentelor florale ori împrăștierea de substanțe nocive pot atrage amenzi de până la 1.000 de lei.

Noul regulament al spațiilor verzi propus de Primăria Sibiu este în consultare publică până pe 12 ianuarie 2022.

Citește mai multe despre prevederile acestui regulament aici: Sibiul își actualizează Regulamentul spațiilor verzi, după 22 de ani: locuitorii - invitați să devină colaboratori doar cu obligații

Descarcă de aici, integral, documentul cu clarificările aduse de reprezentanții Primăriei Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Astrid Fodor, acasa!

Acum 5 luni

Greu de crezut ca undeva in aceasta galaxie poate exista o administratie mai incompetenta si ticaloasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus