Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
3°C

O treime dintre părinții din România nu și-au dus niciodată copiii la stomatolog. În județ, 99% din medicii stomatologi din rețeaua publică sunt în Municipiul Sibiu

O treime dintre părinții din România nu și-au dus niciodată copiii la stomatolog. În județ, 99% din medicii stomatologi din rețeaua publică sunt în Municipiul Sibiu

O treime (33,7%) dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la stomatolog, în creștere cu 5% față de anul trecut, fiind cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani, potrivit celui mai recent studiu de piață anual Kantar, reprezentativ pentru piața de stomatologie, citat de Agerpres.

„Rezultatele analizei din acest an relevă cifre îngrijorătoare, în special în privința copiilor pe care vedem că de la an la an tot mai mulți părinți nu îi aduc la dentist, majoritatea din cauza lipsei banilor, deși conform Legii 95/2006, copiii sunt asigurați gratuit în sistemul sanitar românesc. Este timpul să ne unim – medici, autorități, părinți – și să găsim împreună o soluție pentru această epidemie de probleme dentare netratate. Studiile ne arată că neglijarea sănătății dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală și aduce probleme de creștere”, declară Dr. Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu, compania care a comandat studiul.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală din România, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o “Cenușăreasa asistenței medicale”.

Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede și în clasamentele europene: România este pe ultimul loc în Europa la incidența cariilor dentare, care afectează 99% din populație.

Paradoxal, rezultatele studiului arată că un sfert dintre români nu consideră că au afecțiuni stomatologice, în timp ce același studiu indică o creștere semnificativă a românilor care au venit anul acesta la dentist cu probleme acute, abcese și infecții. În topul afecțiunilor din cauza cărora pacienții s-au programat la stomatolog anul trecut, rămân cariile, tartrul și îngălbenirea dinților, iar solicitarea radiografiilor a crescut ca procent în 2021 (peste 40%).

Jumătate dintre români declară, în continuare, că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc 2000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât anul trecut. 7.5% dintre cei care au accesat serviciile au ajuns o dată pe lună sau mai des. Pentru următoarele 12 luni, jumătate dintre români își declară intenția de a accesa serviciile stomatologice.

În continuare, într-un procent covârșitor, românii își aleg medicul dentist pe criteriul încrederii (85%), următorii factori de decizie fiind recomandarea (63%) și tarifele avantajoase (56%). Pacienții au amintit ca motive prioritare pentru vizitele la medicul stomatolog în 2021 consultația (60%), tratarea cariilor (53%), radiografia (43%, în creștere cu 9 procente față de anul anterior), detartrajul (34%), tratarea infecțiilor (25% – în creștere cu 7% anual) și extracțiile dentare (25%). Evoluția pe zona de estetică dentară a fost ascendentă, gradul de solicitare a albirii profesionale a crescut cu trei puncte procentuale, iar a coroanelor dentare cu două.

Sibiu: Din cei 125 de stomatologi care activează în sectorul public, 124 sunt în Municipiul Sibiu

Conform datelor Institutului Național de Statistică, rețeaua de medici stomatologi e concentrată într-un imens procent în municipiul reședință de județ.

În sectorul public activau în 2020 125 de stomatologi, iar dintre aceștia, 124 sunt în Municipiul Sibiu, iar unul singur în Mediaș.

În sectorul privat, lucrurile sunt puțin diferite, dar arată în continuare dificultatea pe care o au sibienii din celelalte orașe sau comune să ajungă la un stomatolog.

În 2020 erau notați în registrele statistice 503 medici stomatologi cu practică în cabinete private, dintre care 326 se aflau în Municipiul Sibiu și 55 în Municipiul Mediaș. Rezultă că 75,74% sunt în cele două municipii.

Același lucru e valabil și pentru restul specializărilor. Conform acelorași date, 91,02% din medicii din sistemul public se află în Municipiul Sibiu și 6,52% sunt în Mediaș.

”Nu prea am clienți din afara municipiului, dar nu aș face din asta o regulă generală. E foarte posibil ca alți colegi de-ai mei să aibă, poate, mai multe persoane din județ decât din Sibiu”, susține un stomatolog sibian. ”Pe de altă parte, confirm în parte rezultate studiului Kantar. Așa cum suntem noi învățați să avem grijă de dinții noștri, tot așa transmitem mai departe generațiilor următoare. Nu văd o preocupare foarte mare a părinților cu privire la dantura copiilor, la fel ca și în cazul lor, vin la cabine, în cele mai multe cazuri, doar atunci când intervine durerea”, mai precizează medicul.

De ce nu se fac tratamente gratuite? Nu sunt fonduri

Peste 100 de medici stomatologi din peste 70 de cabinete lucrează la nivelul municipiului Sibiu cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și au la dispoziție zeci de servicii decontate prin contract cu casa. Cu toate acestea, nu foarte mulți sibieni ajung să beneficieze la serviciile decontate de stat. Motivul? Banii care ajung la medicii dentiști sunt mult prea puțini și nu acoperă o gamă largă se servicii.

Reporterii Turnul Sfatului au vorbit în ianuarie 2021 cu șase medici stomatologi care primesc un plafon de aproximativ 1.600 de lei pe lună pentru servicii în medicina dentară. Ce înseamnă asta? Maxim cinci pacienți și plafon epuizat în câteva zile.

„Primesc în jur de 2.000 de lei pe lună de la casă. Acum vă spun sincer. Pentru că nu-mi ajunge plafonul lucrez doar pentru copii, pensionari și pentru persoanele cu handicap. Cam în două săptămâni se terină plafonul!, a relatat un medic stomatolog cu cabinet privat în comuna Porumbacu de Sus. ”De exemplu, în această lună le-am terminat deja și am lucrat în avans și pentru luna viitoare, ca să mă pot descurca. Asta este la țară, dar la oraș este și mai mic plafonul. Pe de altă parte însă, dacă nu aveam contract cu casa nu ar fi venit copiii aici la țară unde sunt eu. Tarifele mele de aici sunt oricum la jumătate față piața de la Sibiu și tot este greu. Chiar săptămâna trecută a venit o doamnă la mine pentru două obturații. A trebuit să scot doi molari. I-am spus, inițial, să-mi dea 60 de lei, dar biata nu avea decât 50 de lei strânși. Atunci i-am spus să-mi dea doar 40, să-i rămână și ei măcar 10 lei. Atât de greu este”, spune medicul stomatolog din Porumbacu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Lana

Acum 8 luni

Cred si eu ca nu sunt incurajati parintii sa isi duca, copii la stomatolog. Prin comparatie cu medicul de familie, medicii stomatologi, au mult mai putine fonduri de la Casa de Asigurari de Sanatate! Familiile cu venituri mici probabil nu isi permit nici drumurile pana la Sibiu (din comunele limitrofe) si nici plata consultatie, daramite drumuri repetate si consultatii multiple. Cred ca nici nu trebuie sa incep discutia legata de tratament. Avand in vedere contextul pandemic, nu e de mirare ca a evitat lumea consultul stomatologic!
Raspunde

Minime

Acum 8 luni

La KFC nu mai ai loc de ei...ajung si la stomatolog pe la 20-30 de ani. Acum nu mai e cine stie ce sa iti pui implanturi. Lucrezi pe banda>credit la banca>implant ( aia care se vad in poze )>faci cochii>KFC>si de la capat.
Raspunde

Marioara

Acum 8 luni

Multi parinti sunt plecati din tara la munca in strainatate, altii traiesc la limita saraciei, altii traiesc mai mult in aburii alcoolului si altii n-au niciun dram de educatie in ceea ce priveste igiena... Asa ca, de ce va mirati?
Raspunde

Dani ocna

Acum 8 luni

la cit costa o comsultatie pintru kindre multi nu pot duce la stomatolog,din pacate
Raspunde

POPA

Acum 8 luni

Situatia reflecta dirijarea fondurilor prioritar catre structuri SMURD si pauperizarea medicinei de familie,stomatologiei de stat etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus